Tänavune pensionitõus on 15 aasta suurim

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastamisele riikliku pensioni 2023. aasta indeksi väärtuse kinnitamise eelnõu, millega saab uueks indeksi väärtuseks 1,139. See tähendab, et 1. aprillist kasvavad pensionid ja töövõimetoetuse päevamäär keskmiselt 13,9% ja keskmine pension tõuseb 700 euroni, mis on suurim tõus viimase 15 aasta jooksul.

„On selge, et pensionitõus peab käima koos palkade ja elukalliduse tõusuga, mistõttu on selle aasta pensionitõus viimase 15 aasta suurim. Lisaks aprillist jõustuvale indekseerimisele jätavad pensionäridele rohkem raha kätte ka aasta algusest jõustunud tulumaksu muudatused ning 20-eurona erakorraline pensionitõus,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. „Näiteks 44-aastase staažiga inimese vanaduspension on 1. aprillist pea 84,67 eurot kõrgem ehk 700,02 eurot. Tõsi, prognoosis olime arvestanud tõusuga 704 euroni, kuid vanaduspensione saame tõsta siiski laekunud sotsiaalmaksu järgi, mis jäi kahjuks mõne võrra väiksemaks, kui algselt prognoositi. Vaatamata sellele on tegu 15 aasta suurima pensionitõusuga.”

Endiselt jääb tulumaksuvabaks keskmine pension. Ei muutu ka 1. jaanuarist kehtima hakanud tulumaksuvabastuse summa, mis on endiselt 704 eurot. Esmalt rakendab sotsiaalkindlustusamet maksuvaba tulu I samba pensionile ja jäägi korral Pensionikeskus II samba pensionile. Kui I ja II samba väljamaksed on väiksemad maksuvabast tulust, saab maksuvaba tulu jääki kasutada ka näiteks palga puhul.

Pensioni baasosa on pärast indekseerimist eelnõu kohaselt 317,9 eurot ja aastahinne 8,684 eurot. 2023. aasta indeksi järgi ümberarvutatud pensionid makstakse välja alates aprillist.

Pensionide indekseerimine maksab riigile tänavu 245,8 miljonit eurot. Pensione indekseeritakse 323 000 pensionäril.

Eesti riik arvutab pensionid igal kevadel ümber, et hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega. Igale inimesele on arvutatud tema eelnevast tööpanusest sõltuv individuaalne pension. Praegune pensionide indekseerimise kord hakkas kehtima 15 aastat tagasi, 1. jaanuaril 2008, kui indekseerimine seoti sotsiaalmaksu laekumisega varasemast suuremas mahus.

Pärast indeksi kinnitamist arvutab sotsiaalkindlustusamet uute väärtustega ümber kõik riiklikud pensionid. Oma uut pensioni suurust saab inimene alates 1. aprillist vaadata riigiportaalist eesti.ee. Lisainfot saab ka sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusest 612 1360.

Lisaks pensionile arvutatakse ümber ka töövõimetoetuse päevamäär: 1. aprillist on see 18,60 eurot ning puuduva töövõime korral on toetuse suuruseks keskmiselt 558 eurot kuus. Osalise töövõime korral arvestatakse töövõimetoetust 57% päevamäärast ning keskmiseks töövõimetoetuse suuruseks osalise töövõime korral on keskmiselt 318,06 eurot. Töövõimetoetuse suuruse arvutab töötukassa iga kalendrikuu kohta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kui
1 aasta tagasi

võrrelda 1913 aastaga saab tõus olema muidugi märkimisväärne, kui seda tavaliselt takistuseks saavat rahapuudust ei oleks

Taivo
1 aasta tagasi

Huvitav kuidas arvutatakse 100% töövõimetu keskmist.Kirjas keskmiselt 13,9%. 506€=576,33€ aga pakutud on 558 €

Vanaisa
1 aasta tagasi

Aga hinnatõus on vähemalt 2 korda kiirem kui pensionitõus. Oma 43 aastase staaži eest saan nüüd 540 euri kuus,kusjuures palk oli u.tuhat euri,mitte mingi miinimum. Aus ei tasu olla…🤕

naabrimees
1 aasta tagasi
Reply to  Vanaisa

33 aasta eest on 540 .-

Gori
1 aasta tagasi
Reply to  Vanaisa

Sa ikka midagi sogad, minul samad tööaastad ja palk sama, aga saan kätte üle 600. Ära nüüd oma ümbrikupalka pensioniarvestusse küll arvesta.

Ann
1 aasta tagasi
Reply to  Vanaisa

Ei ole võimalik. mul aastaid u sama palju, pension o-l-u-l_i-s-e-l-t suurem. Pole mõtet nii labaselt valetada.

Virro
1 aasta tagasi

Kuid hinnatõus on niisama korralikult suur.Eestis oli aastate eest üks tipp-poliitikust
peaminister,kes ütles,et euro hinda ei tõsta! Ja kuhu oleme tänaseks jõudnud?

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Virro

Ega euro ei tõstnudki hinda, vaid andis kaupmeestele võimaluse!

Virro
1 aasta tagasi

Andis kaupmeestele võimaluse hindu tõsta ja veelgi suuremaid kasumeid
teenida.

....
1 aasta tagasi
Reply to  Virro

Iga äri peab kasumit teenima, muidu nagu pole pointigi ju ettevõtlusega tegeleda.

see
1 aasta tagasi

700 eur keskmine pension on bluff, võibolla mõni riigikogulase ämm saab seda, aga ülejäänud eesti pensionärid elavad kõik allpool vaesuse piiri, rääkimata invaliididest või puudega inimestest

Noor penskar
1 aasta tagasi
Reply to  see

Saan 680€,eks näis,mis lubadustest saab…

Ahto
1 aasta tagasi
Reply to  Noor penskar

Lubadusi võib anda nii ja naasuguseid.Palju neist ja mil määral realisee-
rub,näitab aeg.Ja Noorele penskarile ikka head vastupidavust.

Jan
1 aasta tagasi
Reply to  Noor penskar

Kui noor penskar?

Kiive
1 aasta tagasi
Reply to  see

Kust raha tuleb? Muidugi,ämma kapist,mäletate?

Jan
1 aasta tagasi
Reply to  Kiive

Ämma kapp on tühi juba

Ann
1 aasta tagasi
Reply to  see

Minu tuttavad saavad kõik 700 ümber. Kõik on riigikogulaste ämmad? Mõni neist on mees.

jaa
1 aasta tagasi
Reply to  Ann

eluagse rügamise eest saada pea 700 euri on muidugi megapalju….

Ann
1 aasta tagasi
Reply to  jaa

Seda jah.

pidi
1 aasta tagasi

ju 1200- ni tõusma , jälle tillikas , arvavad paari seekli eest rahvast ära osta

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  pidi

Ja ostavadki, kuni EKRE mulli ajab ja maailma parim rahandusminister elektrijaama ringi ajab!

Mõtetu
1 aasta tagasi

Mis see ekre jälle ette jäi, miks sa sotse või teisi erakondi ei nimeta? Sotsid on samamoodi lubanud 1200 euroni tõsta nagu naksti, polevat probleemi. Mis ekre? Ekre on teiste kõrval poisike, kui lubadusi vaadata. Mõnel erakonnal valimislubadusi mitu lehekülge täis kirjutatud. Avarda silmaringi, aga mitte ära kraaksu nagu napakas koguaeg ekre ekre ekre!

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Mõtetu

Aga sa ära ainult vaata neid lubadusi, loe neid mõttega, süüvi asjasse, ehk hakkad aru saama! Ehk, kui sa ei tegele poliitikaga, tegeleb poliitika sinuga!

Tore on,
1 aasta tagasi
Reply to  Mõtetu

et mõni mees-naine juba valimistel viiendal ringil ja lubadused ikka aina ühesugused ja enamus täide viimata! Ju siis eelmistel kordadel pole nende täitmisega hakkama saanud, mis siis nüüdki peaks veenma ja uskuma panema, et neid tuleks valida?!

kus
1 aasta tagasi

majas sa ajupestud kindlates kätes väärikalt aega viidad, roosamanna vaestemajas või mõnes kohalikus turvakodus

Mats
1 aasta tagasi
Reply to  pidi

Pidi ikka 4 aasta jooksul tõusma !?

tuul
1 aasta tagasi
Reply to  Mats

pidi täna ilmateate järgi tõusma