3 nippi, kuidas pühade ajal tuleohutult kodu kaunistada

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Küünalde põletamine põhjustab igal aastal mitmeid traagilisi põlenguid, mistõttu annavad ERGO kindlustus ja Päästeliit kolm soovitust, kuidas eelseisvate pühade ajal kodu hubaselt ja ohutult jõuluvalgusega kaunistada.

2021. aastal oli Päästeameti andmeil Eestis 21 hooletu küünlapõletamisega seotud juhtumit – neist 17 arenes tulekahjuks, neist ühel juhul hukkus ka inimene, neljal korral pääsesid inimesed vaid ehmatusega.

Tänavu on juhtumeid olnud vähem, kuid hukkunuid rohkem. 14 küünla hooletu põletamisega seotud juhtumist 11 kasvas üle tulekahjuks, 3 korral saadi olukord enne suurema põlengu puhkemist kontrolli alla. Paraku lõppesid 4 hooletust küünlapõletamisest alguse saanud tulekahju väga traagiliselt, neis kaotas elu kokku 5 inimest.

„Iga kaotatud elu on traagika,“ rõhutas Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Tuuli Taavet, keda teeb viimase aasta statistika väga murelikuks. „Eriti kurvaks teevad õnnetused, mida oleks olnud võimalik ära hoida. Küünalde ja muu elava tule kasutamisel tuleb olla erakordselt hoolas ja tähelepanelik ning meeles pidada, et elavat tuld, sealhulgas põlevat küünalt, ei jäeta hetkekski järelevalveta,“ lisas Taavet, kes tõi jõulutunde loomiseks välja ka kolm soovitust, millest kõik oma kodu kaunistamisel kinni võiksid pidada.

  1. Vali küünalde põletamiseks õige alus

Küünalde põletamisel tuleb jälgida, et küünal asetseks mittesüttivast materjalist küünlajalas või -alusel. Selleks sobib hästi klaasist, kivist või metallist alus. Puust, plastikust ja teistest süttivatest materjalidest alused on küünla põletamisel ohtlikud, sest asjaolude kokkulangemisel võivad need süttida. Samuti tuleb jälgida, et küünla lähiümbruses ei oleks süttivat materjali.

Jõuluajal on populaarsed okstest ja muust süttivast materjalist tehtud kompositsioonid ja vanikud. „Küünlaid nendel pindadel põletada ei tasu, sest tegemist on äärmiselt kuiva ja süttiva materjaliga,“ lisas Taavet.

  1. Elektrilisi jõulutulesid tasub kontrollida ja vooluvõrgust eemaldada

„Kuna jõulutulede vooluvõrku ühendamisel ei jää pistik alati sobivasse ulatusse, siis on oluline tähele panna, et pikendusjuhtmeid ei elektritarbijatega üle ei koormata,“ lisas Taavet. „Kui vooluvõrk on ülekoormatud või jõulutuledel esineb defekt, siis võimalus tulekahju puhkemiseks on olemas.“

ERGO vanemkäsitleja Tuuli Kalberg paneb südamele, et kuigi kunstlikud jõulutuled ja küünlad on päris leegiga põlevatest ohutumad, siis ööseks ja kodust lahkudes võiks tuled välja lülitada või vooluvõrgust lahti ühendada. Samuti tasub igal aastal jõulutulede seisukord üle vaadata, et veenduda jõulutulede seisukorras. „Kui avastate, et juhtmed on murenenud, kuskilt veidi sulanud või muul moel viga saanud, ei tohi tulesid enam kasutada,“ lisas Kalberg. „Alles möödunud aasta jõuludel oli juhtum, kus LED-jõulutuledega dekoreeritud sein öösel süttis – tulede vahel olevad juhtmed olid tõenäoliselt murenenud, mis hakkasid sulama ja süütasid omakorda elutoa kardina. Õnneks elud seetõttu ohtu ei sattunud ja tuletõrjujatel õnnestus tulekahju kustutada, kuid tahmakahjustusi sai terve korter ja kustutusvesi tungis kaks korrust allapoole. Juhtumi kogukahjuks kujunes 24 000 eurot.“

  1. Ärge ehtige kuuske küünaldega

Vanasti olid populaarsed jõulukuusele kinnitatud küünlad, kuid neid Taavet kasutada ei soovita. „Elav tuli on süttivale materjalile liialt lähedal ja tulekahjuoht suur,“ lisas ta.

Eriti ettevaatlikud peaksid lahtise tulega olema laste ja lemmikloomadega pered. „Küünal võib mudilase tähelepanu köita ja tekitada soovi sellega lähemalt tutvust teha,“ lisas Taavet. „Kindlasti tuleb jälgida, et lapsed ja lemmikud ei jääks küünla juurde üksinda ning et tal poleks võimalik küünalt ka kogemata ümber ajada.„

Valides kuuse kaunistamiseks elektrilised tuled, tasub kontrollida, et toode oleks vastava ohutusmärgisega märgistatud. „Poelettidel olev kaup vastab reeglina kehtestatud turvanõuetele, kuid ettevaatlik tasuks olla välismaalt tellitud kaubaga,“ lisas Taavet. „Tootel peab olema CE märgis, mis kinnitab, et see vastab Euroopa Liidus kehtivatele ohutusnõuetele. Juhul, kui tulukesi soovitakse õues kasutada, siis peab neil olema ka IP44 märgistus.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments