Mägiveiste kari tülitab Vormsi saarel elanikke

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Neil Puise veistel on rannas nosimist küllaga, nemad ei murra söödapuuduse tõttu karjaaiast välja küla vahele. Foto: Urmas Lauri

Neil Puise veistel on rannas nosimist küllaga, nemad ei murra söödapuuduse tõttu karjaaiast välja küla vahele. Foto: Urmas Lauri

150pealine šoti mägiveiste kari murrab Vormsil karjaaedadest välja ja tekitab saarel segadust.

Veiste peremees Ahto Kokk Andruse talust ajas eile õhtul karja Rumpo ninalt Hullosse. „Mul on loomad praeguseks kontrolli all. Täna sain karja kõik kokku ja õhtul on rännak koju,” ütles Kokk eile pärastlõunal Lääne Elule. „Keegi on sellest nii suure probleemi teinud. Aga saab kõik korda,” lisas ta.

Peremees ütles, et paneb Andruse talus veised kinni nii, et nad enam lahti ei saa. „Kuigi, ma ütlen, et see on looma piinamine, nad võiksid veel pikalt väljas olla, ädalat on ju,” lausus Kokk. „Mägiveis kannatab aasta ringi väljas olla.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ploodu
1 aasta tagasi

Oh seda kadedust! Kerge on kadedal aedikusse auk löigata ja loomad välja lasta,siis aga kisada. Paha tegu ei jää karistamata!! Jõudu ausale talumehele- karja omanikule.

Kadedus
1 aasta tagasi

piinab kedagi vist…

Laura K.
1 aasta tagasi

Asi, mida nüüd kella külge panna!
Kuidas nad siis tülitavad? Käivad ustele koputamas ja akna all öösel ammumas?
Eluaeg on maal loomad olnud ja see, et nad vahel uitama lähevad on paratamatus. Kui ikka maal elatakse, võiks olla tolerantsem loomade ja loomapidajate suhtes, kes hoolitsevad selle eest, et meil oleks, mida lauale panna. Iseküsimus on, kui loomad on hooleta jäetud või meetakse neid ebamõistlikult väikesel alal, kus süüa ei jätku ja seetõttu pidevalt küla peal laiali on või karjuvad.

hahaa
1 aasta tagasi
Reply to  Laura K.

nii tore, aga võtke need nunnupallid koos omanikuga endale, las hoolitseb teie toidulaua eest. Meil on siin teisigi loomapidajaid, kellega probleeme ei ole. Vahetevahel väljapääsemine tähendab kuude viisi hulkumist mitte korraks kogemata. Eks kujutage ette näiteks, et teie kodu juures oleks 150 pealine veisekari paar kuud aedikust väljas ning järelvalveta, küll siis oleks kisa taevani.

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Poisikese põlves sai Haapsalu lähistel Valgevälja ja Paralepa kandis küllaga karjas käidud,toona loeti meil siin kokku üle 200 lehma.
Kas tõesti on raske üks karjak palgata ?

Laura K.
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Praegu on teised ajad. Tänapäeval on elektrikarjus

eksole
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Tõepoolest, karjakut palgata oleks teoreetiliselt väga lihtne. Aga praktikas sellist inimest leida oleks imselt väga raske, eestlane ei taha enam sellist musta ja lolli tööd teha, isegi, kui palk on hea- kuid ka see on tühiasi võrreldes rahaga, mis tuleb koos maksudega inimese eest maksta. Et inimene enda palga saaks välja teenida, peaks tänapäeval lehmakarja suurus kordades suurem olema, kui 200 ühikut.

Agu
1 aasta tagasi

Tõmbad oma iamaale traadi ette ja 220 volti sisse. Isegi varga esimese käigu tõrjub tagasi.

veis
1 aasta tagasi

Inimesed, mis teil viga on? miks te loomi vihkate?

einoh
1 aasta tagasi
Reply to  veis

vastupidi, inimesed ei vihka loomi, suuremale osale need väga maitsevad. Tänapäeva kultuuriruumis oleme lihtsalt harjunud sellega, et loom elab temale määratud kohas ja inimesed igal pool mujal. Ja tore on loom siis, kui ta on tema jaoks määratud aia taga või korralikult ja ahvatlevalt serveeritud.

Jens
1 aasta tagasi

Seda laadi loomad on tõesti talveläbi väljas, küll mitte aedu ja hoove rüüstamas. Samuti ka mitte kitsas sõnnikuses aias kinni. joomata ja söömata. Lahenduse peab peremees leidma, teisedki loomapidajad on leidnud.

veis
1 aasta tagasi
Reply to  Jens

lahenduseks on inimeste lahkumine saarelt.

Ausalt on nii,
1 aasta tagasi

Loomad, kuuluvad inimkonna toimimise osana ajast -aega, täites toidujulgeoleku, maahoolduse, looduskaitselist jt ülesande täitmise tähtsust. Ega õuemuru niitmine ei ole ainult Vormsi saar! Tarkust olgu rohkem, kui debiilseid otsuseid….

Lonni
1 aasta tagasi

Huvitav,mil moel veised saavad tülitada Vormsi elanikke-kas koputavad uksele nagu Jehoova tunnistajad,või? Pigem ikka hulguvad ringi ja võibolla kusagil segavad näiteks liiklust?! Vaevalt nad kõik korraga tungivad koduaeda.Imelik lugu sellega.

Kohalik
1 aasta tagasi

Kui härra Kokk peab normaalseks sellist loomapidamist, kus tema loomad kuude viisi mööda saart vabalt ringi kõnnivad, aedu rüüstavad, sõiduteedel hängivad, teiste inimeste heinamaid lõhuvad ning tema ise sellest välja ei tee ja selles probleemi ei näe, siis ei oskagi midagi öelda. Ja kontrolli all tal see olukord nüüd küll vaevalt on, see ei ole kunagi kontrolli all.

Lonni
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Sain adekvaatse vastuse oma küsimusele,aitäh! Kui tegelikult asi tõesti nii halb on,siis palun vabandust oma nii rumala jutu pärast!

Ma arvan, et...
1 aasta tagasi
Reply to  Lonni

…eks inimesed armastavad natukene liialdada ka. Eriti veel anonüümselt, siis piire pole.

Kohalik
1 aasta tagasi

Oled vormsilane, et räägid? kui ei ole, siis pole mõtet sõna võtta. Ela nendes külades, kus need loomad liiguvad ja räägi siis. aga nii mõnus on kusagilt kaugustest rääkida. Uskuge või mitte, Vormsil kasvatatakse ka muud peale muru. Ja kui need nunnud veised kõik ära söövad, tallavad lõhuvad, siis on see ok? Vormsil on ka teisi veisepidajaid ja mingil põhjusel ei öelda nende kohta ühtegi halba sõna. Huvitav küll miks?

Ma arvan, et...
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

No ongi ju juba lauses liialdus sees. “kõik ära söövad”. Mul oli selles osas siiski õigus ju. Muidu mõistan muret, lihtsalt juhtisin tähelepanu, et pettumuse vihahoos kiputakse liialdama. Üldiselt, igal pool ja teemas.

Tiit
1 aasta tagasi

Kuidas oleks, kui arvaks vähem. Räägiks ainult asjadest, millega kursis oled?!