Mikk Lõhmus: Viigi kool kui Läänemaa võimalus

Kevadel Lääne-Nigula vallavanema ameti maha pannud Mikk Lõhmus pürib kohalikel valimistel vallavolikogu etteotsa. Foto: Urmas Lauri
Haapsalu Viigi kooli hoolekogu esimees Mikk Lõhmus. Foto: Urmas Lauri

Eesti haridusalased diskussioonid jõuavad varem või hiljem kaasava hariduse ja erivajadustega õpilaste teemani.

Lihtsalt öeldes tähendab kaasav haridus seda, et igale lapsele püütakse pakkuda tema võimetele ja vajadustele vastavat haridust kodukoha koolis. Praktilises elus on kaasav haridus koolides kaasa toonud palju probleeme: õpetajate suur töökoormus, vähene tähelepanu andekatele lastele, tugispetsialistide (nt logopeedid, eripedagoogid, koolipsühholoogid, tugiisikud) vähesus või suisa puudumine, õpetajate ja teiste koolitöötajate ebapiisavad oskused lapse erivajadustega toime tulekuks, ajapuudus õppekava läbimiseks jne. Samade probleemidega maadleme iga päev ka Läänemaal.

Ilmselgelt ei ole väiksemates koolides võimalik ega ka mõistlik kõiki spetsialiste ise üleval pidada, rääkimata sellest, et vaevleme ka üleriigilise spetsialistide puuduse käes. Kokkuvõttes kannatab kogu haridus ja eeskätt laps või noor.

Vaja on kompetentsikeskust. Läänemaa näitel on meil probleemile lahendus olemas. Selleks on aastaid Haapsalus tegutsenud Viigi kool koos oma kompetentse kaadri ning pikaaegsete kogemuste ja oskustega. Kahjuks ei võimalda praegune staatus riigikoolina ja sellest tingitud range „vastuvõtusõel“ Viigi kooli potentsiaali piirkonna jaoks parimal viisil ära kasutada.

Peame arvestama, et häid spetsialiste on ka tulevikus vähe ning igas koolis ei ole mõtet ega ka võimalik vastavaid kompetentse arendada. Seega on mõistlik koondada kogu Läänemaa erivajadustega laste õpe Viigi kooli, tavakoolid saavad võimaluse tegeleda lihtsamate juhtumitega, milleks neil on enamjaolt ressurss olemas. Tugispetsialistid oleksid koondatud ühte kohta ja töötaksid meeskonnana Viigi kooli juures.

Osal juhtudel võib lahenduseks olla lapse ajutine kaasamine Viigi kooli, teatud perioodiks, et mõnda konkreetset probleemi leevendada ja seejärel koostöös kodukoha õpetajaga õpilast tema enda koolis edasi toetada.

Koostöö Haapsalu Viigi kooliga praeguses riigikooli vormis kahjuks taoliste praktikate kasutuselevõttu ei võimalda. Pigem on oht, et kool lõpetab praegusel kujul üldse tegevuse, mis oleks aga Läänemaa haridusele väga suur kaotus.

Sellest lähtuvalt oleks vaja muuta kool Läänemaa omavalitsuste ühiskooliks. Haapsalu linn, Lääne-Nigula vald ja Vormsi vald on piisavalt võimekad, et oma täiendavat tuge vajavatele lastele kooli pidada ja seda arendada. See annaks võimaluse tugevdada elukohajärgseid koole, rohkem tegeleda andekate õpilastega ja samas tagada vajalik tugi erivajadustega õpilastele. Läänemaa on väike ja siin on koolitranspordi korraldamiseks kõik võimalused olemas. Miks mitte pakkuda teenust ka naabermaakondade lastele?

Minu isikliku arvamuse kohaselt tuleks veel kord läbi arutada ka kooli asukoha küsimus. Praegune asukoht on vaikne, rahulik, lapsesõbralik, rehabilitatsioonikeskuse ligidal – igati toetav ja sobilik keskkond spetsiifilist lähenemist vajavatele lastele, seda enam, et kooli juures tegutseb ka õpilaskodu. Ümbruskonna elanikud ja asutused on erikooli ja õpilaskodu elukorraldusega harjunud, oskavad teatud olukordadega arvestada. Viies kooli kesklinna kortermajade vahele, kaotab kool väga palju oma eripärast ja eeldustest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nigulast
1 aasta tagasi

Valla ainus keskkool on Kullamaal.Miks vald sinna otsetransporti ei korralda koolibussidega?Ei tule kõne allagi?

anonüümne
1 aasta tagasi

Soovime kooli või ei?Tegelikult lihtrahva teha ?Ju Lõhmus teab nööre tõmmata.

Tuletame meelde
1 aasta tagasi

Antud isik läks eelmise vallavalitsuse juhina ajalukku sellega, et võitles ühe konkreetse kooli vastu kuni Ülemkohtuni välja. Nüüd on siis järsku mingi teise kooli EEST võitlemas? On see kõik ikka tõsiselt võetav?

kus
1 aasta tagasi

on Lõhmus oma ideedega, sealt siis jookske…

Maamees külast
1 aasta tagasi

Kas jälle valimised tulemas?

Peeter
1 aasta tagasi

Haridus on palju olulisem küsimus kui raudtee ehitus või muud pseudoteemad. Paraku see poliitikuid ei huvita, kuna lihtsam on linte lõigata kui tegelikke probleeme lahendada… Igal juhul hea et keegi teema püstitas.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Teie võiks oma tervist lasta spetsialistidel kontrollida!

niikuinii
1 aasta tagasi

diagnoosiks jääb ikka pelgalt oma naljade üle naermine. Polegi vaja arste koormata.

???
1 aasta tagasi

Mida värki??? Lõhmus tõega kooli ja hariduse pärast mures või on taustal hoopis mingeid järjekordseid skeeme punumas?

Arvan et
1 aasta tagasi
Reply to  ???

Saulusest sai Paulus. Ausalt. Tõesti. Päriselt kah. Muidugi. Uskuge mind ometi, inimesed.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Arvan et

Poliitikutel on praegu innaaeg ju! Kust võtab Lõhmus raha, et nn ärimehed üle maksta?

eks ta ole
1 aasta tagasi

meie taskust muidugi 🙂 maksumaksja eluaeg lüpsilehm olnud

küsimused
1 aasta tagasi
Reply to  ???

Kas hetkel on olulisem isik, kes küsimuse tõstatas või siiski kooli küsimus? Kas teie meelest on ideel jumet või pakute midagi muud välja, kuidas proovida edasi minna?

see siin
1 aasta tagasi
Reply to  küsimused

Väga nõustun, hästi püstitatud küsimused.

nojah
1 aasta tagasi
Reply to  see siin

… aga küsimuste püstitaja isiku varasemad teod panevad tema motiivides kahtlema.

see siin
1 aasta tagasi
Reply to  nojah

Kirjutaja “küsimused” teemat kiitsin. Mis jura see varasemad teod siin on?

Varem on see isik
1 aasta tagasi
Reply to  see siin

hea jutu taustal nuge selga tagunud.