Juhtkiri: vintage ehk väärtuslik vanavara

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu peab sel nädalavahetusel Vintage Weekendi ehk väärtusliku vanavara festivali. Kuigi nimi on muutunud, pole selles keeruline ära tunda nostalgiapäevade mantlipärijat.

Ettevõtmise korraldajad rõhutavad, et termini vintage taga on väärtuslik vanavara, ja on oma reklaamplakatitel ära trükkinud teadaande, et sel aastal on keelatud Natsi-Saksamaa, Nõukogude Liidu või Vene riigi sümboolika. See tähendab, et sõja- ja miilitsaautosid, militaar- ja miilitsavorme, lippe, vimpleid, märke, medaleid ja muud säärast sel nädalavahetusel pidutsejate juures näha ei taheta. Veel mullustel nostalgiapäevadel oli miilitsamundreid – medalitest, viisnurkadest ja kaelarättidest rääkimata – näha küll ja rohkem.

Ometi võib mõnel puhul piir lubatu ja keelatu vahel olla hägune. Selge, et teise maailmasõja medalid tuleb koju jätta ning ka nostalgiapäevadeks hoitud miilitsa- ja sõjaväevormi ei tasu kapist välja võtta, aga kuidas on lood tsaariarmee vormiga, mida samuti varem nostalgiapäevadel näha on olnud? Või vilenööri või punaste nelkidega? Punased nelgid pole ju otseselt vaenusümbol, ometi seostuvad need Nõukogude okupatsiooni ja 9. maiga.

Linnavalitsus ütleb, et kehtestatud korrast kinni pidamise peavad tagama ürituse korraldajad. Korraldajad ongi politseiga nõu pidanud ja kokku leppinud, et festivalialal ja oma majas toimuval hoiavad nad silma peal ning vajadusel paluvad militaarnostalgitsejal keelatud atribuutika eemaldada. Kui viimane sellega nõus ei ole, tuleb tegemist teha politseiga.

Tervet linna aga ei õnnestu Vintage Weekendi korraldajatel ka parima tahtmise juures kontrollida. Nii et suur roll uue nimega festivali õnnestumiseks on kanda neil, kes nädalavahetuseks Haapsallu pidutsema tulevad. Loodame siis, et nostalgitsejate hulka ei satu peale Elviste ja esimese vabariigi aegsete rannakostüümide kandjate saluteerivaid pioneerijuhte või kulpi löövaid miilitsaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Tore on lugeda kus üleöö on saanud Saulusest Paulus st.nagu piiblist maha kopeeritud ! Kõige parem on valikuline mälu st.mida ei mäleta seda pole olnud aga ikkagi oli !

need
1 aasta tagasi

#saluteerivaid pioneerijuhte või kulpi löövaid miilitsaid# on hästi meie ühiskonda sulandunud, nüüd on nad kõiksugu ürituste korraldajad ja käpu tasulised koputajad

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  need

Aga paneb siis oma nime ka siia, teab eemale hoida!