Hooldekodudes võib kohatasu tõusta poole võrra

BNS

Risti hooldekodu. Foto: Urmas Lauri
Risti hooldekodu. Foto: Urmas Lauri

Hooldekodud võivad seoses soojus- ja elektrienergia ning vajaminevate kaupade kallinemise tõttu kohatasu tõsta poole võrra, mistõttu paluvad riigil leida toetusmeede vältimatu hinnatõusu leevenduseks.

Eesti Sotsiaalasutuste Juhtide Nõukoda ja Balti Sotsiaalteenuste Kvaliteedi Liit tegid sotsiaalministeeriumile ettepaneku võtta kohamaksu tõusu leevendamiseks kasutusele pearaha maksmise süsteem ja tasuda üldhooldekodudele iga hooldusel oleva inimese kohta 300 eurot kuus.

Enamiku hooldekodude esindajate sõnul on kulutused elektrile ja soojusenergiale kasvanud võrreldes 2021. aasta näitajatega ligi 50 protsenti. Tervisekriisi tõttu on suurenenud kulutused ka isikukaitsevahenditele.

„Hinnad on kasvanud praktiliselt kõikidel kaupadel, mida hooldekodud teenuse osutamiseks vajavad. Lisaks energia hinnarallile on suur palgatõusu surve hooldekodude töötajatelt. Pidevalt kasvav sissetulekute ja väljaminekute miinusmärgiga vahe muudab hooldekodude järjepidevuse küsitavaks,” kirjutasid Eesti Sotsiaalasutuste Juhtide Nõukoja ja Balti Sotsiaalteenuste Kvaliteedi Liidu esindajad sotsiaalministeeriumile läkitatud pöördumises.

Majanduslikult toime tulemiseks peavad hooldekodud tõstma kohamaksu kuni 50 protsenti, ent vältimatud kohamaksu tõusud mõjutavad hooldusteenuse ostjaid, kelleks on nii kohalikud omavalitsused kui inimesed.

Kohamaksude üleüldine tõus võib organisatsioonide hinnangul tekitada olukorra, kus hooldusteenuse ostjad ei suuda hooldusteenuse eest enam tasuda, mis omakorda võib viia selleni, et hooldusel olev ööpäevaringset hooldust vajav inimene viiakse teenuselt koju. „Kui ei ole maksejõulisi teenuse ostjaid, tekib taas keeruline olukord – väheneb hooldekodude teenusesaajate arv, mis omakorda tõstab ühe hoolealuse hooldushinda,” märkisid pöördujad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imeline Eesti
1 aasta tagasi

Huvitav, et kas keegi siis ei mõista ega mõistnud teha fikseeritud hinnaga elektrilepinguid? Tundub, et majanduslik mõtlemine ja riskide haldamine on Eesti juhtimiskultuuris olematud mõisted. Oma energiatarbe maksumuse pikaajaline fikseerimine on loomulik tegevus, samas kõik muud hinnad küll 50% ja rohkem tõusnud ei ole. Saamatus on ikka üle-eestiline asi, koos inimeste mitteväärtustamisega.

Lihtsalt arvan,
1 aasta tagasi

et kui juba siis juba kohe kordades tõsta, mis siin enam% jamada. Mis sellest, et meie hooldekodude toad sarnanevad rohkem mitmekohalise haiglapalatiga, mitte pansionaadi toaga!

Arvos
1 aasta tagasi

Tuleb riiklikud hooldekodud luua. Siis on näha kui palju reaalselt nende ülalpidamiseks kulub.

röövorav
1 aasta tagasi
Reply to  Arvos

Reform ja Rosimannused ei luba seda teha.

Nojah, aga...
1 aasta tagasi
Reply to  Arvos

pm ongi ju riiklikud, vaadake kes võimul on ja seda enam käest ära ei anta.

Südametu Kodu
1 aasta tagasi

Aitäh, Pentus, see raha kulub su pere-ärile marjaks ära!

need
1 aasta tagasi

hooldekodud on ju erakätes, et hakatakse siis neile maksumaksjate raha kantima….siis peaks ju kõiki aitama- väikseid erapood, kohvikuid jne.

Südametu Kodu
1 aasta tagasi
Reply to  need

Rosimannused ei tegele mingi väikeste poodide ega kohvikutega…..

Seikspiir
1 aasta tagasi

Putini kättemaks ja läbimõtlemata rohepööre

Tom
1 aasta tagasi

Kuna siinkandis töötasusi pole paljudel aastaid tõstetud, siis peab varsti nii mõnigi (ausal palgatööl) pere tegema valiku, kas jätta vanemad sugulased hooldekoduta, või lapsed nälga.
Ma armastan seda riiki – elu läheb järjest paremaks. Juba tunnen end viie rikkama seas.

Nojah, aga...
1 aasta tagasi
Reply to  Tom

tõstetud? Keegi peab tõstma või? Ise peab ikka küsima ja põhjendama, mitte ootama, et keegi toob übriku ukse taha

roosamanna
1 aasta tagasi

nii soe tunne on kui investeerid õigesse ärisse