Anvar Samost: Via Baltica idee vaagub Baltikumis hinge

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Kas keegi veel mäletab Via Balticat? Ei ole hullu, kui ei meenu või kipub segi minema Rail Balticuga.

Ka ise pidin üle kontrollima, mis see õige nimekuju täpselt oli. Igal juhul oli selle nime all varem hästi tuntud rahvusvaheline kiirtee Tallinnast Varssavisse, kuid tänaseks on projekti unustanud kõik peale väheste, kes autoroolis vastava retke või mõne pikema osa sellest ette võtavad.

Kui täpne olla, siis on Via Baltica Euroopa autotee E67, algusega Helsingis ja lõpuga Prahas. Kaardi peal täitsa olemas.

Esimene osa teekonnast näeb ette auto ajamist laevale ja sellega on kõik korras. Mitme eraomandis laevafirma konkurentsis saab üle Soome lahe mõlemas suunas kümmekond korda päevas varahommikust hilisõhtuni.

Aastas teevad suurte, uute ja turvaliste laevadega selle reisi miljonid inimesed ning sajad tuhanded sõidu- ja veoautod. Väärib märkimist, et 30 aasta eest, kui Via Balticast esimest korda rääkima hakati, sõitis Tallinna ja Helsingi vahel kord päevas üks laev ning veel aastaid olid poliitikud ja ametnikud Eestis veendunud, et mõnest väiksemast laevast piisab täiesti olemasoleva nõudluse rahuldamiseks – ning kust see suurem nõudlus veel tulema peaks?!

Igaüks, kes Tallinna ja Pärnu vahel sõid

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

“Uuring” näitas,et üle 60% eestlasi on selle ehituse poolt ?

Arvos
1 aasta tagasi

Ega see järgmine mõttetu BAM kellelegi vajalik küll pole.

kõik pole veel kadunud
1 aasta tagasi

/Via Baltica idee vaagub Baltikumis hinge/ – – vahel harva ka mõni hea asi eestlastele, vanajumal pole meid veel päris maha jätnud!