Juhtkiri: ongi kogu regionaalpoliitika

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.0

Omniva on alustanud mastaapset postivõrgu reformi. Saaremaal sulgeb riigifirma kaheksa postipunkti. Läänemaal Lääne-Nigula vallas on tehtud ettepanek panna kinni pooled postiasutused – valla viimane postkontor Pürksis ja kolm postipunkti kohaliku omavalitsuse kaugemates nurkades. Samuti on plaanis ära korjata suurem jagu postkaste.

Küsimusele, miks suletakse Lääne-Nigula vallas neli postipunkti, tuleb vastus, et „klientide vajadus” nende järele on väike: arveid seal enam ei maksta, kirju ja postkaarte ei saadeta. Postipunktipidajatest raamatukoguhoidjad seevastu ütlevad muud – kirju ja postkaarte saadetakse järjest rohkem. Jutt kahjumlikust universaalsest postiteenusest aga kõlab aasta-aastalt mantrana – mullu kaks miljonit eurot, tunamullu kolm miljonit eurot. Eesti Post aga ei tegele ainult universaalse postiteenusega. Eesti riigile kuuluva kontserni puhaskasum mullu oli 14 miljonit – neli miljonit rohkem kui tunamullu.

Jutt universaalse postiteenuse kahjumlikkusest ei päde, sest universaalne postiteenus ei pea ega saagi olla kasumlik. Ääremaal kasumit ei teeni. Samas teeb riigiettevõte ise kõik selleks, et see, mida ta ise nimetab klientide vajaduseks, kahaneks. Arvete maksmine postipunktides kahanes drastiliselt, kui Omniva tõstis teenustasu. Kui teenustasu on sama suur kui arve ise, siis muidugi leiab inimene teise võimaluse. Kui postmarke on varsti võimalik tellida ainult Omniva e-poest, siis kahaneb ilmselgelt ka kirjade ja kaartide saatmine, ning ääremaalt võib lõpuks kokku korjata kõik postkastid.

Universaalne postiteenus ehk võimalus pakki ja (tähitud) kirja saata ning marki ja ümbrikut osta tõmbub pöördumatult koomale, nagu tõmbub koomale terve Eesti – ääremaalt väiksematesse keskustesse, sealt maakonnalinnadesse, edasi Tallinna, kus liigub raha. Ülejäänud Eesti kahjumliku ripatsina aga hääbub ja haagitakse lõpuks lõplikult Tallinnast lahti. Ongi kogu regionaalpoliitika.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahvas valis ekre
2 aastat tagasi

Sellest libavalitsusest tuleb kiiresti lahti saada! Asendada see mõtleva rahvusliku valitsusega!! Siis on lootust veel riiki päästa….

Hellat
2 aastat tagasi

ei valinud keegi ekret

Imelik
2 aastat tagasi

Siin on ikka nagu “pudru ja kapsad” juba Vabariigi taastamisest alates. Mis kasum? Ega see vabaturg ei ole, tegemist on riikliku teenusega, mille mõte ongi ühetaolisus ja ühtlane kättesaadavus. Me ei räägi siin mingist “asendusest”, sest kaob üldse ära (st. asemele ei pakuta midagi) ja teiseks, kaob siin ära (sest “kasumlikes” kohtades jääb). Tühja sellest, et EV-s kehtib antud teenuse osutajale Postiseadus, kus on sõna sõnalt kirjas- ” postiteenuste järjepidev, kvaliteetne ja mõistlike hindadega osutamine kogu Eesti Vabariigi territooriumil õigusaktidega sätestatud alustel ja korras.” ? Mis ajast otsustab teenuse osutaja ise kellele ja kus seda teenust osutada? Meil üldse mingit… Loe rohkem »

Lollidemaa
2 aastat tagasi

Juhtkiri igati selge ja arusaadav, aga LE naiskollektiiv valib ikka Reformierakonna.

Noor
2 aastat tagasi

Mis teha elu on nii kaugele jõudnud,et sellist teenust enam ei vajata.Nagu ka paberlehtetele on jõudnud kätte viimane viis aastal nagu ennustas EG juht.

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  Noor

Üldiselt ei vaja enamus inimesi palju asju, ei politseid, ei kiirabi, ei tuletõrjet, ei reformierakonda… Kas kod. Noor likvideeriks ka need???

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Noor

Kui tuli kino, kadus teater, kui teleks, kadus kino, jne. irw.

uue
2 aastat tagasi
Reply to  Noor

teooria järgi seal naisi pole