Meedialiidu ja Rahvusringhäälingu avalik pöördumine

Lääne Elu

info@le.ee

Ajalehed. Foto: Malle-Liisa Raigla
Ajalehed. Foto: Malle-Liisa Raigla

Teisipäev oli Eesti demokraatiale hea päev, sest Eesti tõusis aastaga maailma ajakirjandus-vabaduse indeksis 15. kohalt neljandale.

Kolmapäev oli Eesti demokraatia kurb päev, kui prokuratuur sekkus ajakirjandus-vabadusse ja määras trahvi Eesti Ekspressi ajakirjanikele professionaalse ja südamega tehtud töö eest. Trahviti ka Eesti Ekspressi kirjastavat Ekspress Meediat.

Otsus loob ohtliku ja hirmutava pretsedendi, sest rahapesukahtlus Eesti suurimas pangas on ühemõtteliselt avaliku huvi objekt. Prokuratuuri nõuab, et ajakirjandus avaldaks vaid teavet, mis on nendega kokku lepitud. See ei ole demokraatliku ühiskonna ootus ajakirjandusele. See on suukorvistamine ja sõnavabaduse piiramine. See on ajakirjanike ähvardamine ja hirmutamine.

Õigussüsteemi ülesanne on mõista ja aktsepteerida ajakirjanduse rolli Eestis ning kõikjal vabas ühiskonnas. Tänu meediale on suur osa taasiseseisvunud Eesti suurematest tehingutest, protsessidest, otsustest ja valikutest olnud oluliselt läbipaistvamad kui mujal Ida- ja Kesk-Euroopas. Sellel kindlasti on olnud väga suur mõju Eesti kiirele arengule ja läbipaistvusele, eriti võrreldes meie saatusekaaslastega.

Sõda Ukrainas ja valitsejate poolt hävitatud sõltumatu ajakirjandus Venemaal ning Valgevenes tuletab meile ajakirjandusvabaduse tähendust eriti teravalt meelde.

Toetame kolleege Eesti Ekspressist. Väljaanne ja kirjastus kavatsevad ajakirjandusvabaduse seisukohalt ohtlikku pretsedenti loova kohtuotsuse vaidlustada. Ajakirjanik ei pea töö tegemiseks prokuratuuri teavitama, sellelt luba küsima või laskma riigil avaliku huvi üle otsustada. Selliste reeglite järgi tehakse ajakirjandust ühes teises riigis.

Eestis on sõna vaba!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Nii nagu kogu meie elu koos oma kahepalgelisuse ja topeltmoraaliga ! Kui FBI taustaga rahapesu uurija materdati maapõhja,kui Wikileaksi Assange`t ei püüagi keegi kaitsta jne.siis vaata neid pühasid lehmasid kelle nimel viskutakse ambrasuurile ?
Teisest küljest on see järjekordne tunnistus sellest kui mäda on meie õigussüsteem ja tegelikult ka meediaga !

kaporatuur
1 aasta tagasi

Meediale ei pakkunud aastaid huvi see, et vasak-äärmuslasest Perlingu juhtimise all prokuratuur lekitas ajakirjandusele poliitiliste oponentide ja neile ebameeldivate isikute kohta kompromiteerivat infot regulaarselt. Nüüd on kisa taevani, kui oma peni hammustas.

Neh
1 aasta tagasi

Mina olen ka seisukohal, et meedia peab olema vale ja laimu mehhanism ning tõe avaldamine langetab meedia Alex Jonesi ja Telegrammi tasemele. Ajakirjandus peab laimama neid inimesi keda kästakse ning hoidma viisakast seltskonnast heaga eemale.

Nojah
1 aasta tagasi

Ise kiidavad seda *päikesetõusu* valitsust pidevalt ja suure õhinaga, aga pill tuleb pika ilu peale ja seesama valitsus üritab nn. suukorvistamise seadust vastu. Nii, et mis nagu?

Nojah
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah

*vastu võtta

Misasja
1 aasta tagasi

Suukorvistamine? Kas ajakirjanikud ei saa aru, et nii suure rahaga teemasid lihtsalt ei kajastata! Miljardid! Te võite seda ekret materdada jms. Inimestel on vabadusest ja demokraatiast ikka üllatavalt kummaline arusaam. Mitte keegi pole täiesti vaba, peaks aru saama sellest!

tõde
1 aasta tagasi

avaldab vaid kohalik roskomnadzor

Juss
1 aasta tagasi

Martin Helme kutsus rahapesu uurima Ameerika juristi, siis tuli sealt express grupist siukest pasarahet, et anna olla. Paras, peabki neid vaigistama, muidu kirjutavad mis pähe aga tuleb. Ise küll ei loe igapäevaselt, aga palju ullikesi fännab siiamaani ekspressi ja delfit. Viimane kirjutab sõjasündmustest nagu vene pool oleks üldse ilma relvadeta ja ukrainlased koos maailmaga sammuvad võidult võidule. Minuarust natuke selline eesrindlik punane väljaanne möödunud aegadest. Kolhoosiesimehe pilt on veel esikaanelt puudu.

arvamus
1 aasta tagasi

prokuratuur ja pank on professionaalsed asutused, eesti meedia on ennast tõestanud sopameediana, kes laimab opositsiooni (EKRE)

hoop
1 aasta tagasi
Reply to  arvamus

Ei maksaks kergekäeliselt panna ühte patta ja ka segi ajada tõde ja laimu.

Jaa muidugi
1 aasta tagasi
Reply to  hoop

Faktikontroll on ainuõige tõde maailmas? Lubage naerda. Kas lubate? Hahahahhaaa