Puidu hinnad püstitasid rekordeid

Lääne Elu

info@le.ee

Küttepuude hind on sel aastal kerkinud 17 euro võrra. Foto: Malle-Liisa Raigla

Erametsakeskuse puiduhinna ülevaade näitas, et 2022. aasta esimeses kvartalis püstitasid hinnarekordid kõik sortimendid peale okaspuu paberpuidu.

Venemaa rünnak Ukrainale on tõstnud puiduhinnad seninägematusse kõrgusse. Eriti on kallinenud kase- ja haavapaberipuidu hind ning rekordiline hinnakasv on olnud küttepuidul. Okaspuupalkide hinnad on oma absoluutarvudes jõudnud sellistesse kõrgustesse, mida oleks olnud kolm kuud tagasi võimatu ette näha. Lehtpuupalkide hinnad on väga-väga kõrged.

Paberipuiduturul on hinnakasv viimase kolmveerand aasta jooksul olnud järjest kiirenev. Kui jaanuaris-veebruaris oli hinnakasv küllaltki kiire, siis märtsis hinnad lausa hüppasid ülesse. Kolme kuuga on okaspuupaberipuit kallinenud 53 protsenti. Kasepuidu hind kasvas samal ajal ligi 33 ja haavapuidu hind enam kui 44 protsenti.

Nii nagu teisedki sortimendid on ka küttepuit kallinenud, aga ainult sellise erinevusega, et hinnakasv on olnud veelgi suurem. Selle põhjuseks on juba eelmisel aastal alanud energiahindade järsk tõus, millele on nüüd aasta alguses reageerinud ka küttepuidu hind. Kuna laovarud olid varasema suhteliselt madala hinna tõttu väikesed, nõudlus kasvas ning Ukraina sõda lisas omalt poolt veel lisasurvet, siis tõusiski kolme meetrise segaküttepuidu hind märtsi lõpuks 45,38 €/tm. Hinnakasv kolme kuuga 52,4 ja aastaga 92,7 protsenti.

2022. aasta esimeses kvartalis tehti 440 metsamaa tehingut, mille raames vahetas omanikku 3654 ha. Tehingute ja müüdud pindala hulk on märkimisväärselt langenud. Tähelepanuväärselt on langenud ka eraisikutelt juriidilistele isikutele müüdud metsamaa maht, samas on keskmised hektarihinnad tõusnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külamees
1 aasta tagasi

Kõik kohad on endiselt täis tuulemurdu, poolkuivanud puid, liinide alt lõigatud ja vedelema jäänud puid. Praegust hinda arvestades võiks sae, kirve ja kasvõi tavalise auto haagisega kergelt saja euro eest puid varuda. Pole veel kedagi seda tegemas näinud. Oleme liiga rahakeskselt mõtlema õppinud ja siin eelpool võtab keegi selle hästi kokku – liiga palju ebamugavat jamamist. Mugav on ju aega ekraanide maailmas veeta, liikumisvaegust jõusaalis leevendada jne.

ahnus
1 aasta tagasi

küll see mull varsti lõhkeb

harjuge harjuge
1 aasta tagasi

aasta lõpuks on teie praegune euro väärt 10 senti, kui sedagi. aeg kolimisele mõelda

Kummaline maailm
1 aasta tagasi

Seni kasvav küttepuu praktiliselt midagi ei maksnudki. Halu hind sisaldas vaid töötlemiskulu (transport, töö jms). Nüüd võib-olla tasub juba metsaomanikel küttega tegelema hakata, kuigi samas on ka sisendhinnad tõusnud…

Ohjah
1 aasta tagasi

Vara külamees, liiga vara veel. Muidugi tasub ära, kui hind on sama mis põhjanaabri juures, kuid inimeste keskmine sissetulek jääb võrreldes naabriga paar korda väiksemaks tänase seisuga. Nii et see ei ole tasakaalus jällegi.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Ohjah

Kütan elektriga ja praegu on odavam ja loomulikult mugavam, kui puudega jamada!

Nojah
1 aasta tagasi

Elektriga ei ole loomulikult odavam, aga küttepuu hind hakkab taluvuse piire ületama

ürask
1 aasta tagasi

Tere,Otsin palki.

otsi
1 aasta tagasi
Reply to  ürask

oma silmast