Erkki Bahovski: president Macroni kimbatused

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Emmanuel Macroni võit Prantsusmaa presidendivalimistel oli oodatud, ent samas ei tohiks ta loorberitele puhkama jääda.

Seda sellepärast, et nii Prantsusmaa, Euroopa kui ka lääs tervikuna vajavad kordategemist ja Macronil võiks kõiges selles olla oluline roll.

Vahepeal võis ju tunduda, et paremäärmusliku Rahvusliku Liidu juht Marine Le Pen pakub Macronile tõsist konkurentsi, kuid tarvitses senisel riigipeal veidi tõsisemalt valimiskampaaniaga tegeleda, kui need kahtlused hajusid. Võit umbes 58 protsendiga umbes 42 protsendi vastu on veenev, kuid kui võtta juurde Prantsusmaa kontekst, muutub pilt hägusemaks.

Kontekst seisneb selles, et Macron ei konkureerinud peavoolupartei, vaid äärmuspartei kandidaadiga. 42 protsenti äärmusele tähendab esmajoones küsimust, kas senist äärmust saab üldse nimetada enam äärmuseks. Sinna juurde tuleb lisada esimeses voorus ligi 22 protsenti häältest vasakäärmuslasele Jean-Luc Mélenchonile. See kõik näitab, et Prantsusmaa on lõhenenum kui kunagi varem. Nii võibki oletada – ja nagu paljud tänavaküsitlustel ka ütlesid –, et hääletati mitte nii väga Macroni poolt, vaid Le Peni vastu.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Keegi kirjutab ” See praegune majandusmontsrum on kole poliitiliseks läinud.”Mitte poliitiliseks vaid valge isa poolt manipuleeritavaks !

Huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Kes on valge isa?

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Loomulikult manipuleeritav, kui nagu ka II MS ajal peab USA tulema taaskord Euroopat päästma.

Külamees
1 aasta tagasi

Hardo Pajula ühes hiljutises intervjuus tõi välja, et maailma olukord sarnaneb praegu ususõdade eelse ajaga. Siis muidu kenad ristiinimesed keik, kukkusid üksteist nottima, piisas sellest, et teised olid teisest sama usu äärmusest. Ukrainas see juba käib, mujal küll rohkem veel verbaalsel tasandil.

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Külamees

Mei ongi usumäratsus. Hullud usuvad kliimat koroonat venemaad homosid pagulasi kanepit ja muud bolševistlikku jampsi. Ja lõpeb see nagu reformatsiooni ajal võitlusega röökivate hullude ja psüühiliselt tervete inimeste vahel.

Neh
1 aasta tagasi

Meil on ainult üks äärmus ja see on vasakäärmus. Miljonite moslemite sisse toomisega Prantsusmaa teada oleval kujul hävitamine on ikka väga äärmuslik. Ning Macron ei tee midagi korda vaid ainult hävitab nagu see psühhopaat kogu aeg on teinud. Hea uudis on muidugi see et mida rohkem hullud märatsevad seda kiiremini euroopa nõukogude liit kokku kukub.

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Kuidas Euroopa Liidu kokkukukkumine meile hea on? Kas võidaksime sellest rohkem kui kaotaksime?

Neh
1 aasta tagasi

Õpi majandus. ELi kokku kukkumine toob kaasa sama efekti nagu NLiidu kokku kukkumine. Elu läheb palju paremaks. No ntx kui kliimasoojenemise vale kaob, saame uuesti põlevkivi kasutusele võtta. Puruodav küte ja elekter toob tööstuse ja tuhandeid töökhti. Põllumajandus taastub, kui euronormid kotada. Ja kõige tähtsam on oma raha. Siis me saame ajada iseseisvat majanduspoliitikat mis teeb meid rikkamaks.

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Õpi ise majandust! Millegipärast soovivad enamik postsovetlikke riike EL-ga liituda. Kas arvad, et nad ei tea majandusest midagi?

Neh
1 aasta tagasi

Riigid ei soovi liituda, nende välismaalt pukki upitatud eliit soovib liituda. Meie siin soovisime ka juba 1940 tolleaegsesse Europa Liitu astuda. Kui riik saab soovida ja võltsing läbi kukub, siis juhtub nii nagu Brexitiga juhtus.

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

“…välismaalt pukki upitatud eliit…”
Kõlab juba nagu Kremli propaganda, st mõttetu edasi diskuteerida.

Neh
1 aasta tagasi

No aga on ju välismaalt pukki upitatud. Nad ise ei varjagi seda. Loe Maailma Majandusfoorumi või muude soliidsete allikate kekkamist noortest globaalsetest liidritest. Võta kasvõi meie Kersti. Kes temast enne presidendiks saamist midagi kuulnud oli. Või millised teaduslikud ja meditsiinilised saavutused on Tanelil et ta WHOs kõrge asjapulk on. Kas meil on kunagi kellegi käest küsitud kas me tahame kliimasoojenemist või koroonapiiranguid või massiimmigratsiooni või homoabielu või sõda Venemaaga Tõde muideks on alati Kremli propaganda. Kui matemaatikaõpetaja seletab et 2 pluss 2 on 4 siis ta levitab Kremli jutupunkte.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

See, et sa midagi või kedagi ei tea ei tunne on ikka su oma viga! Hoia pudrumulk kinni, näid targem!

Huvitav
1 aasta tagasi

Milles kommenteerija süüdi on, et maailmas nii prses teemad on päevakorras? Saan sellest lootusetuse tundest aru, aga kaasmaalast pole vaja selleeest sõimata jah!

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Vaata, kuidas nüüd seda viisakalt väljendada…., sellest “tahtmisest” üksi ei piisa. Sa kas mõistad seost põhjus /tagajärg, või sa ei mõista.

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Muidugi mistan ma põhjus tagajärg. Põhjus on see et Prantsusmaal pole peale Teist Maailmasõda iseseisvust ja tagajörg on see et neil on seal 10 miljonit moslemit ja muud jubedused ning kõik kriitikud on vaigistatuud, represseeritud ning osa ka maha löödud. Muidugi diktatuuri kukutamiseks tahtmisest ei piisa. Sellepärast tulebki terves Euroopas massiivne kaos.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

… aga mitte üldse, kliima soojenemine (loe- piirkonniti raskenenud elutingimused), aktiveerunud sõjategevus, vastutustundetu majandussüsteem, naivistlik migratsioonipoliitika jne.? Ikka “paha Ameerika ja/või rahvusvaline imperialism”? Kui see pole Kremli “jutupunktide” teisendatud kordamine, siis mis see on?

Hmm
1 aasta tagasi

Loogiline ju, kui on liit siis tahetakse ühisele tollivabale turule tulla. Kui liitu ei ole, siis on kõigil võrdsed võimalused exportida kuhu iganes, isegi venemaale, mis tänasel päeval on ebakindel aga ikkagi, ei mingeid piiranguid. Tuleb vaid häid kaubandussidemeid luua. See praegune majandusmontsrum on kole poliitiliseks läinud. See on selle liidu pahupool.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Kõigepealt peame maksma riigi võlad ja need on väga suured!

Sildistamine
1 aasta tagasi

Kõik teised, kes ei meeldi punastele, on ”äärmuslased”.