Juhtkiri: kelle huvides? Vol. 2

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Teisipäeval ületas Uute Uudiste künnise samal päeval ilmunud Lääne Elu juhtkiri, mis lahkas Haapsalu ja Facebooki Läänemaa grupis nädalavahetusel puhkenud sõnasõda linnuseõuel lehviva Ukraina lipu pärast.

EKRE taustaga Ivan Makarov leiab rahvuskonservatiivide portaalis, et Facebookis sõnasõja tekitanud küsimus „Miks linnuse õuel ei lehvi Eesti lipp?” on õigustatud, mitte provokatiivne, ning üle 200 haapsallasel, kes kommentaarides oma nördimust avaldavad, on tuline õigus. Kas meelega või kogemata eksitab Makarov lugejaid. Ta jätab ütlemata, et kommentaatorid ei avalda sugugi ühiselt nördimust, et linnuses lehvib Ukraina sini-kollane lipp, vaid peavad tigedat sõnasõda – ühed on lipu poolt, teised vastu.

Tegelikult ei ole see kõik aga üldse tähtis. Tähtis on see, mis relvi Makarov oma kolumnis kasutab. Selle asemel, et argumenteeritult vaielda, ründab Makarov jõhkralt tervet maakonnalehe toimetust, nagu on EKRE juhtfiguurid varem rünnanud presidenti (naine!), peaministrit (naine!), sõjapõgenikke (naised!) ja rahvusringhäälingu ajakirjanikke. Makarov leiab, et Lääne Elu toimetuse seisukoht on vale, sest toimetuses töötavad naised. Ta loeb nad eesnime pidi üles – sest naisel ei ole ju perekonnanime – ning avaldab kaastunnet lehe lugejaile. Juhtkirja peab Makarov küündimatuks ja rumalaks – bioloogilistel põhjustel, nagu ta sõna-sõnalt ütleb, sest Makarov mehena teab: naine ei ole ühelgi juhul tõsiseltvõetav.

Kõige sellega teeb Makarov rahvuskonservatiivide väljaandes täpselt seda, mida EKRE on kogu aeg teinud – alandab, naeruvääristab ja pisendab võimu nimel ning lähenevate valimiste tuules naisi, ajakirjanikke, arste, homoseksuaale, teadlasi, sõjapõgenikke. Terveid inimrühmi, kes mingil põhjusel EKRE-le ei sobi. Kelle huvides?

Ajakirjanike, ka Lääne Elu puhul on vastus lihtne – nemad seisavad alati nõrgema poolel, seisavad tõe, õiguse ja vaba sõna eest, ning seda sõltumata soost, rahvusest või rassist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tõrvaja
1 aasta tagasi

Huvitav kas tuleb Vol. 3 ka. kunagi enne Facebooki arutati kõiki maailma asju naised kohvilauas, mehed õllekruusi taga. Siis oli see puhtalt õhuvõngutamine, nüüd Facebookis, kus on kõik kirjasõnas. Sinna koguneb arvamusi seinast-seina. Inimestel on vaja grupikuuluvustunnet ja nii kuhjub sinna hüsteerilisi ja mitmekesise tasemega kirjutisi. Ajalehe kommetaaridega on sama lugu, ainult need vajuvad vaikselt ajaloo hõlma, Facebookis mitte. Kas LE toimetuse ei olnud millegagi ajalehe paberit täita kui Facebookist. Sellega mindi libedale teele kui totrus Facebookist avaldati. Paljud inimesed kel side Haapsaluga, tunded huvi loevad Lääne Elu aga mitte ei songi Facebookis. Ja veel – südantlõhestavalt ilus on lugeda… Loe rohkem »

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Eino K.”Kodumaale naasta!?”. Vaat sellele tulebki tähelepanu pöörata kas me mitte suure humaansuse sildi all ei suurenda niigi suurt slaavlaste kogukonda meie kohaliku maksumaksja arvel ?

Aleks
1 aasta tagasi

Ajakirjanike, ka Lääne Elu puhul on vastus lihtne – nemad seisavad alati nõrgema poolel, seisavad tõe, õiguse ja vaba sõna eest…
Milline silmakirjalik retoorika!
Targu jäetakse ütlemata, et see vaba sõna on väga valikuline ja kaldu.
Seni, kuni ajakirjanikke koolitab Johannes ja Olga Lauristini tütar, pole meil paremat loota.
Lasen minagi selle aasta tellimuse lõpuni joosta ja hüvasti, Lääne Elu!

Feminism hukutab Lääne
1 aasta tagasi

Tänu feministliku ideoloogia vohamisele Läänes, läks Putin oma kurjategeliku rahvaga Ukrainale kallale.

kohaliku
1 aasta tagasi

lehe solovjove pole mõtet lugeda

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

No Makarov on praeguseks juba kibestunud vanamees!

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Põgenike küsimus on karm ja meie asi on neid abistada ja kui olukord laabub aidata neil kodumaale naasta! Kuid me ei pea nendest nunnutades nännutades hakkama eestlasi tegema ?
Praegu toimuv tundub rohkem sotsvõistluse moodi kes poliitikutest on rohkem ukrainameelene,et põgenike varjus mitte tegeleda meie ühiskonna probleemidega!

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Kodumaale naasta!? Vot mõelge pikalt selle lause üle. Kõik ei ole nii ilus ja kena nagu võiks arvata. Kas teate protsentuaalselt, kui palju eestlasi on koju naasend, kes on läinud maailma avastama? Alla kahe protsendi! Kunagistest sõjapõgenikest pole vist mõtet rääkidagi. Olematu tagasipöördumiste arv!

huviline
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

Kust see 2% võetud on? Palun allikat.

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  huviline

Rassistlik homofoob internetis ütles et ta oli Alex Jonesi käest kuulnud.

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  huviline

Allikat!? Oi see on salastatud, ei teagi nüüd, kas võin siin saladuskatte all kirjutada. Kirjutan, kui lubad, et teistele edasi ei räägi! Nõus? Jummala jobu ikka, allikat tal vaja. Kuu pealt või, milleks sul klaviatuur on inimene ja internet!!!!???? Rahvastikuregistrist mine ise vaata, krt küll, kõik too kandikul ette või?

No
1 aasta tagasi

Vahepeal oli juba hea seda lehte lugeda, aga nüüd… Nagu oleks eelmine peatoimetaja tagasi tulnud. Jälle külvatakse rahva hulgas viha. Kelle huvides? Kõike ei pea FB-st lehte üle tooma, see teeb asjad ainult hullemaks.

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  No

Eks meelsus on samaks jäänud, viha ja vihkamine ka.

Neh
1 aasta tagasi

No Globaalse Eliidi toetamine ei ole kindlasti nõrgema pole eest seismine. Naised on Le Pen ja Euroopa vägistamisohvrid keda on miljonites ning lihtsalt korralikud inimesed. Kohalikke Klara Zetkineid ja Rosa Luxemburge pole mõtet naisteks nimetada. Samuti nagu me ei nimeta Leninit Trotskit Jagodat Idel Jakobsoni ja kõiki küüditajaid ja koputajaid meesteks vaid ikka kommunistideks.

naljakuu
1 aasta tagasi

LE jätab ütlemata,et juhtkirjas nimetasite Eesti lipu kasutamist provokatiivseks ja tõite välja nimelised FB postitused. Sellised juhtkirjad ilmusid ka nõukogude ajal ,et ajage meie seast välja kodanlikud natsionalistid

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  naljakuu

Paljudel nõuka aegsetel inimestel ongi raske vabadusega harjuda.

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

See on meie riigi kõige suurem probleem et me tuiskasime ühest kommunismist kohe teise kommunismi nii et inimesed pole vabadust näinud ning arvavad et demokraatia on midagi Lenini riigijuhtimise sarnast kus võim võib teha seda mis parasjagu pähe tuleb ning 98% elanikest olgu vait ja närigu muru. Peale koroona on muideks veel haiguseid nii et võiks näiteks elanikkonnale narrimütsid kohustuslikuks teha et täide ja kõõma levikut takistada.

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Nojah, kõige hullem on selle asja juures see, et inimesed ei vaevugi valimistel mõtlema, nii lihtne on nii paljusid võimalik hirmutada sõnadega vabadus, eestlus, iseseisvus.

mõttetu
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

valid pauluse . saad sauruse, kes küsib kohe omale edevustasu