Video: kuidas lukustada jalgratast nii, et varas seda kätte ei saaks

Lääne Elu

info@le.ee

Kristo Elias õpetab, kuidas lukustada ratast. Foto kuvatõmmis

Kui viimase pooleteise aasta jooksul on jalgrataste kasutamine eestlaste seas kindlas tõusutrendis olnud, siis samas tempos on kasvanud ka rattavarguste arv – esimese poolaastaga registreeris politsei 360 juhtumit.

Kuidas ja kuhu lukustada jalgratas, et see sõiduvahendi juurde tagasi pöördudes kindlasti alles oleks?

ERGO kindlustuse kodukindlustuse portfelli juhi Annika Mällo sõnul on nendele teatatud vargused enamasti tingitud kas jalgratta lukustamata jätmisest, ebapiisavast lukustamisest või halvasti valitud asukohast – kõige enam esineb vargusi trepikodadest.

„ERGO viimase kahe aasta statistika põhjal on keskmine hüvitis rattavarguse korral jäänud 500 euro kanti, suurim väljamakstud hüvitis on olnud aga üle 1000 euro. Võime küll arvata, et jalgratas on tänapäeval juba nii tavaline asi ja korraks poodi hüpates võib selle lukustamata jätta, kuid tegelikult teeb see varga jaoks kuriteo toimepaneku lihtsalt väga mugavaks. Ainult esiratta lukustamine, mis on väga levinud, võib lõppeda aga sellega, et omanikule jääbki sõiduvahendist alles ainult esiratas,“ selgitas Mällo.

ERGO kindlustus koos saatejuhi Kristo Eliasega pani kokku video nõuannetega, kuidas ja kuhu on kõige turvalisem jalgratast lukustada:

  • Kõige lihtsam ja odavam, kuid kahjuks ka kõige kergemini tangidega läbi lõigatav on kaabellukk. Eelistada võiks kettlukku, U-lukku või liigendlukku, mis on tugevamast materjalist ja vargakindlamad. Liigendlukk on ka väga mugavalt kokku volditav ja kompaktne.
  • Eelista lukku, millel on võtme asemel kood – siis ei ole ohtu, et võtme kadumisel ratast lahti ei saa. Koodi tasub muidugi meeles pidada.
  • Võimalusel ära jäta ratast vaiksesse hoovi, kõrvalisele tänavale või trepikotta, kus vargal on rohkem aega tegutsemiseks.
  • Kõige turvalisem on ratas jätta ja lukustada elava liiklusega tänavale, kus on kõrval kohvikud või inimesi rohkem liikumas. Eelistada võiks kohta, kus on turvakaamerad.
  • Keldriboksi või garaaži jättes tuleks jalgratas samuti lukustada.
  • Lukusta jalgratta raam koos tagarattaga rattahoidja või posti külge. Kui luku pikkus võimaldab, siis lukusta lisaks ka esiratas või kasuta selleks eraldi lukku.
  • Võimalusel pargi oma ratas statsionaarsesse elektroonilisse rattahoidjasse, mida ka meie tänavatel võib juba kohata. See on kõige vargakindlam variant.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments