Ministeerium tõmbas Vormsi kooliuuendusele kriipsu peale

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Vormsi kooli direktor Age Hälvin (vasakul) ja õpetaja Heily Piip. Foto: Egon Erkmann

Vormsi kooli direktor Age Hälvin (vasakul) ja õpetaja Heily Piip. Foto: Egon Erkmann

Vormsi kool peab tulevast sügisest lõpetama veebi teel kaugõppe, sest ministeeriumi hinnangul pole sellist õppimise viisi Eestis olemas.

Neljapäeval õppisid Vormsi kooli 9. klassi lapsed õpetaja Elle Palmpuu käe all keemiat. Tund nagu tund ikka, ainult selle vahega, et kaks last istus klassis, kaks kodus ekraani taga. Selliseid internetilapsi on Vormsi koolis tänavu kuus. Nad ei õpi veebi teel koroona pärast, vaid teistel põhjustel.

Vormsi on ainsa koolina Eestis võimaldanud kaugõpet juba kümmekond aastat, mõnel aastal on nii haridust saanud paar, mõnel kaheksa-üheksa last. Kokku võib neid olla paari-kolmekümne kanti. Mõni pere on aastaks-paariks kolinud välismaale, aga tahab, et laps õpiks Eesti koolis. Vormsis on interneti teel koolis käidud Itaaliast ja Ameerikast. Mõnele lihtsalt ei sobi linnakoolide suured klassid. Tänu Vormsi kooli kaugõppele on kõik need lapsed saanud jätkata oma kooliteed kodumaal või käia väikses vaikses koolis ilma saarele kolimata.

Koroonaaja distantsõppele üleminek oli Vormsis ülejäänud Eestimaaga võrreldes lapsemäng, sest veebilapsed on Vormsi igapäevaelu osa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
2 aastat tagasi

Vähemalt ministeerium sai tõestada, et seal ka keegi istub. Neid mõttetuid tegelesi juba ammu liiga palju. Arvatasvasti vähem õppinud kui õpilased interneti kaudu.

Kiku
2 aastat tagasi

Juhin tähelepanu, et ajakirjanik on artikli väga valesti kirjutanud. Keegi ei keelanud Vormsi koolil lapsi läbi interneti õpetada. Keelati Vormsi koolil küsida täisõppe raha koduõppe õpilaste eest. Praegu on lihtsalt kool serveerinud seadusega lubatud koduõpet täisõppena ja riigile mitmekordseid arveid esitanud. Kodus õppinud lapsed said koolilõputunnistuse ilma märketa, et nad on olnud tegelikult koduõppel. Koduõpe on lubatud aga see peab olema märgitud tunnistusel ja selle eest ei pea riik 100% maksma. Praegu on lihtsalt Vormsi kool pakkunud erakooli väimalusi riigi raha eest.

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  Kiku

Ja mina juhin tähelepanu, et on lubamatu jagada õpilasi “kastidesse” selle põhjal, kuidas nad on enda teadmised ja oskused omandatud. Praegu on aasta 2022, kui keegi pole tähele pannud. Kelle jaoks ja miks on vajalik mingi märge tunnistusel, et teadmised on omandatud kodus?

Kiku
2 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kahjuks on põhikooliseadus selline. Siis peaks ennem seadust muutma mitte seadusvastaselt tegutsema.

Jens
2 aastat tagasi

Olukord nii ja naa, ühiskonnas on lapsi, kes ei suuda mitmekülgses kollektiivis õppida, aga suudavad õppida enam-vähem üksi, toeks õpetaja eemalt. Küllap need õpilased ikka vahel kooligi juhtuvad ning nad toovad mitmekülgsust, multikultuuri. Ja ometi on õpetajatel vist töömahukam ja mitte üldsegi mugav õpilastele. Ametnikud nõuavad oma.

Juss
2 aastat tagasi

Nagu ikka veavad ametnikud paberilt näpuga järge … ja nii peab olema. Ametnik ju 😢

õige
2 aastat tagasi

haapsalus pooled klassid tühjad ja uued koolimajad kerkivad, vaja ainult transport lahendada või internaadi teenus

oi oi
2 aastat tagasi

Õpetaja leidis aja ka õpilaste jaoks!

Mati Põdra
2 aastat tagasi

Näib, et ministeeriumis pole kuuldudki sellisest asjast nagu väljundipõhine õpe. Mis eesti keelde tõlgituna tähendab, et loevad saadud teadmised, oskused, vilumused ning hoiakud ise – mitte see, mismoodi neid saavutatud on. Väga lühinägelik ja kitsarinnaline arusaam.

Üks kohalik
2 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kas usute, et õpilane suudab seda kodus istudes mõne hübriidtunni jooksul saavutada?

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  Üks kohalik

Jah, usun. Muidugi – kui ta on õigesti motiveeritud. Täiesti isiklik ja rohkem kui ühekordne kogemus, küll hetkel huviharidusest pärit. Kuna ise tegutsen väikeses kohas, ei saa kahjuks avalikult kirjutada, lapsed identifitseeritaks kerge vaevaga ja see võib neile uusi probleeme põhjustada.

Aga pedagoogi esmane ülesanne ongi motiveerida, motiveerida ja veelkord motiveerida.

Üks kohalik
2 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kahjuks motivatsiooniga just probleeme ongi. Nii noorel õpilasel pole veel välja kujunenud enesejuhtimisoskusi, mis aitaks teda edukalt ja iseseisvalt põhikooli materjal omandada. Juhendatud õpet Vormsi kooli poolt Skype vahendusel on vaevalt pool tundide kogumahust, osades õppeainetes pole ette nähtudki Skype tunde- nad olid siiani kirjas statsionaarses õppes. Kui distantsõpilased ja kohalikud õpilased koos tunnis on, selgub, et tihti on distantsõpilastel kodustöö tegemata, nad vajavad järeleaitamist. Samal ajal vajavad ka kohalikud õpilased juhendamist, selle asemel läheb osa õpetaja tähelepanust distantsõpilastele. Teistes koolides, kus distantsõpet on rakendatud, on tehtud seda lühiajaliselt, kitsastel tingimustel JA tavaõpilastest lahus. Võib üldistada, et distantsõpilastel on olnud… Loe rohkem »