Koolilaste karantiini saab lõpetada negatiivse antigeeni kiirtestiga

BNS

Covid antigeeni test. Foto picjumbo.com
Covid antigeeni test. Foto picjumbo.com

Valitsuse otsusel saavad koolilapsed ja -noored alates tänasest lõpetada eneseisolatsiooni senise PCR-testi asemel viiendal päeval tehtava antigeeni kiirtestiga.

Uus kord puudutab kõiki üldharidus-, kutse- ja huvikoolide õpilasi ning noorsootööasutusi külastavaid noori, kes ei ole vaktsineeritud ega COVID-19 haigust läbi põdenud, teatas valitsuse pressiesindaja neljapäeval. Muudatuse eesmärk on vähendada PCR testimise koormust.“

Õpilane, kelle lähikontakt on toimunud haridusasutuses, peab kontakti teada saamise hetkest minema koheselt koju karantiini. Karantiini lühendamiseks peab ta viienda päeva hommikul pärast lähikontakti toimumist tegema antigeeni kiirtesti. Kui testi tulemus on negatiivne, tohib ta samal päeval ja edasised kaks päeva käia üksnes koolis, osaleda huvihariduses ja noorsootöös. Muud tegevused, kus kontrollitakse COVID-tõendit, nagu kinos, teatris, kontserdil, muuseumis, spaas, kohvikus käimine, on seitse päeva pärast lähikontakti keelatud. COVID-19 sümptomite ilmnemisel tuleb õpilasel jääda kohe koju.

Kui viiendal päeval tehtud kiirtest on positiivne, siis õpilane kooli minna ei tohi ning peaks võtma ühendust oma perearstiga või helistama perearsti nõuandeliinile 1220.

Kui õpilane tuleb reisilt, peab ta neli päeva veetma eneseisolatsioonis. Viiendal päeval saab ta end testida antigeeni kiirtestiga. Kui test on negatiivne ja õpilasel ei ole haiguse sümptomeid, tohib ta edasised kolm päeva minna üksnes kooli ja osaleda huvihariduses, noorsootöös. Kaheksandal päeval eneseisolatsioon lõpeb.

Kui õpilane end testida ei soovi, tuleb tal viibida seitse päeva pärast lähikontakti karantiinis.Vaktsineeritud või viimase kuue kuu jooksul COVID-19 haiguse läbipõdenud lähikontaktsed õpilased ei pea jääma karantiini, küll aga peavad nad jälgima hoolikalt oma tervist, kandma rahvarohketes kohtades maski, vältima mittevajalikke kontakte ning mitte külastama riskirühma kuuluvaid lähedasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Madis
2 aastat tagasi

Lamemaa lastest Maxima kõrgharidusega arstid nüüd tõmbasid vinguviiuli käims

Madis
2 aastat tagasi

Kõik on vandenõu ju Lamepealiste Seltsi arvates… 😍

Andres Ran.
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Kas pole absurdne , kui omikron tuleb kõikidest vaxidest läbi. Mis selle passi ja testiga lollitada, vana kasutu teema juba.

ei ole
2 aastat tagasi
Reply to  Andres Ran.

Peale 12 kuud ikka inimene ei saa aru mis eesmaärk vaksiinil on 🙁

Huvitav naljatilk
2 aastat tagasi
Reply to  ei ole

No saab aru küll, et väidetavalt väldib intensiivi sattumise, aga katsu ärgata nüdd, sest see ju omikroni ja selle veel uuema mutatsiooni korral ei kehti, aetagu sulle rahustuseks millist jama tahes. Püüa mõista muutuvat olukorda!

Absurd
2 aastat tagasi

Vaktsineeritud või viimase kuue kuu jooksul COVID-19 haiguse läbipõdenud lähikontaktsed õpilased ei pea jääma karantiini.
Nagu näha ja tunda on, siis vaktsiin ei kaitse haigestumise ega viiruse endasi kandmise eest. Aeg oleks ära lõpetada see vahe tegemine lastel. Nendel lastel kes kodus peavad olema puudub igasugune toetus õppimisel.Sest koolil puudub kohustus. Meedias räägitakse hübriidõppest, naeru koht

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Muudkui testi ja testi ja testi. Rahaga muudki teha kui neid teste osta. Elu kallineb ja testidepeale muudkui raisata, milleks? Viirust see ära ei kaota ju. Ja pealegi need testid valetavad.

Rongi juht
2 aastat tagasi

Aga sa reisi aafrikasse 🙂
Ja jäägi sinna!

Tolbajoob
2 aastat tagasi
Reply to  Rongi juht

Aa miks peab iga lolluse peale kohe ära minema? Vastupidi, vastu tuleb hakata, kui oma riik ja maa oluline on!