10 ohutusnõuannet autoomanikele jäävihma korral

Lääne Elu

info@le.ee

Eivo Kisand. Foto: Erakogu
Eivo Kisand. Foto: Erakogu

Täna jõuavad üle Eesti lume- ja lörtsihood, mis lähevad üle jäävihmaks, hoiatab riigi ilmateenistus. Jäine kiht, mis külmunud teedele ja pindadele ladestub, muudavad tänavad ja maanteed väga libedaks ning sõiduolud äärmiselt raskeks.

Swedbanki liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonnajuhi Eivo Kisandi sõnul tõi eelmise aasta 23. veebruar, mil Eestit tabas jäävihm, kaasa Swedbanki liikluskindlustuse ajaloo kahjuderohkeima päeva. „Meie liikluskindlustuse kliendid registreerisid tol päeval üle 50 kahju,“ sõnas Kisand. „Kokku juhtus tol päeval üle Eesti 350 avariid.“ Tavapärasest palju rohkem oli kokkupõrkeid, kus sõiduk kaotas juhitavuse ja libises tahtmatult vastassuunda või otsa nii sõitvatele autodele kui ka tänava ääres parkinud sõidukitele, liiklusmärkidele, teepiiretele, aiapostidele ja isegi ehitistele.

Et vältida võimaliku ajaloo kordumist, jagab Kisand näpunäiteid, mida jäävihma puhul autoomanikud võiksid kindlasti silmas pidada, et mitte seada ohtu ei ennast ega kaasliiklejaid.

  1. Kui sa ei pea autoga sõitma, siis jää koju! Jäävihm ning autosõit ei sobi hästi kokku, sest tänastes ilmaoludes muutuvad tänavad ja maanteed korralikuks liuväljakuks. Kui oled proovinud kunagi üle uisuväljaku kõndida, tead, kui raske on libisemist vältida. Sinu autoga on sama lugu.
  2. Kontrolli, et sul oleks kehtiv liikluskindlustus ning kasuks tuleb ka kaskokindlustuse olemasolu. Kui autojuhti kaitseb kohustuslik liikluskindlustus, mis kindlustusjuhtumi järgselt katab juhi ravikulud ja kolmandatele isikutele sõidukiga tekitatud kahjud, siis kaskokindlustus on vabatahtlik. Arvestades aga Eesti vahelduvaid ilmastikuolusid ja liiklemise tingimusi, tasub end ootamatuste eest kaitsta ning valida enda kindlustushuvile vastav kaskokindlustus.
  3. Kohaltvõtud ja pidurdamised sujuvaks! Väldi äkilist kohalt äraminekut ning kiiret pidurdamist ꟷ need võivad põhjustada auto libisemist ja võid kaotada sõiduki juhtimise üle kontrolli.
  4. Piisav pikivahe vähendab plekimõlkimist. Kui püüad vältida pidurite kasutamist, saad auto aeglustamiseks kasutada mootorit, mis tähendab, et sinu peatumisteekond on palju pikem, kuid turvalisem. Mida suurem on vahemaa sinu ja teiste autode vahel, seda parem.
  5. Arvesta, et sul läheb liikluses kauem aega kui tavaliselt. Et autoga liiklemine oleks jäävihma korral ohutum nii sulle kui teistele teelolijatele, peab sõidukiirus olema oludele vastav, seega võtab sihtkohta jõudmine senisest kauem aega.
  6. Pea lugu teel sõitvatest soola- ja liivaveokitest. Nad on teedel selleks, et muuta teeolud ohutumaks ning nendest möödumine on ohtlikum kui varuda kannatust ja sõita rahulikult nende selja taga. Loomulikult piisava pikivahega.
  7. Sõida korralike talverehvidega. Eestis on talverehvide kasutamine alates 1. detsembrist kohustuslik. Kui enne talve jäi talverehvide ülevaatus tegemata, siis kontrolli nüüd, et talverehvid oleksid piisava mustrisügavusega ning rehvidel poleks märgata defekte.
  8. Talverehvid ning nelikveolised sõidukid on jäävihma korral kindlasti abiks, kuid ära kaota siiski valvsust. Ka ilmastikule vastava varustuse korral võib mõtlematu kiirustamine või möödasõit põhjustada ootamatu õnnetuse.
  9. Vaata, et sul oleks autos talvine klaasipuhastusvedelik ning lülita kindlasti ka sisse esiklaasi ja tagaklaasi udusoojendus, et vihm akendel ei külmuks. Jäise vihma korral võib vihm kohe autoklaasil jäätuda, vähendades nähtavust.
  10. Kehvemate ilmastikuolude puhul tasub olla hästi ettevalmistatud. Kontrolli, et sul oleksid autos ilmastikule vastavad vahendid, mis aitavad sul auto ohutuks liiklemiseks hästi ette valmistada: lumehari, jääkraabits, väike labidas. Et auto puhastamine ei jääks külma tõttu korralikult tegemata, siis müts pähe ja soojad kindad kätte!
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments