Juhtkiri: tibud loetud

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kohalike omavalitsuste valimistele tõmmati pühapäeva õhtul kriips alla. Tibud loeti kokku – oli neid, kes on nelja aasta taguse ajaga võrreldes rohkem või vähem hääli kaotanud, aga ka neid, kes juurde võitnud.

Haapsalu valimistulemus oli ehe näide ütlusest „las koerad hauguvad, karavan läheb edasi”. Kisa Posti tänava remondi ümber oli küll suur, kuid valimistulemustes see ei peegeldu. Sukles kaotas küll sadakond häält, iga langetatud puu eest ühe, nagu ta ka ise naljatas, aga suures plaanis võitis HaRi suurelt. 15 kohta volikogus laseks HaRil ka üksi valitseda, aga ilmselt on Sukles võtnud seisukoha, et poolel teel hobuseid ei vahetata. Pealegi on tandem Keskerakonnaga, kus üks toob raha ja teine kulutab, end hästi sisse töötanud. Tegelikult on kahju, et HaRi nii suurelt võitis, sest kui juba enne sai koalitsioon Haapsalu linnavolikogus opositsioonist lihtsalt üle sõita, siis nüüd, kui viie nimekirja asemel on volikogus neli, on see veelgi lihtsam. Sest mis sääsk elevandile ikka teeb.

Hoopis keerulisem on seis Lääne-Nigula volikogus. Suurima toetuse sai küll valitsev Mikk Lõhmuse valimisliit, kuid seekord nad sellist ülekaalu nagu eelmistel valimistel nautida ei saa. Pole välistatud seegi, et kõik ülejäänud panevad seljad kokku ja teevad Lõhmusele kambaka, jättes Tugevad Kogukonnad hoopis opositsiooni kükitama. Mandaate liites-lahutades oleks see igal juhul võimalik.

Ainus omavalitsus, kus valimistulemused võimupööret ennustavad, on Vormsi. Seal võitnud valimisliit Avatud Vormsi on vallajuhtimise suhtes juba mõnda aega kriitiline olnud. Eelmised kohalikud valimised Vormsis, kus volikokku pääses ainult üks nimekiri, oli omamoodi anomaalia, sest suurt üksmeelt pole Vormsis kunagi olnud. Eks aeg näitab, kuhu suunas saarvald nüüd pööratakse.

Valimised on läbi ja peagi saavad uued juhid paika. Kas nad ka järgmiste valimisteni võimul püsivad, pole kindel, sest lõppenud neliaastak näitas, et sõpradest võivad saada vaenlased ja vastupidi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
abc
2 aastat tagasi

Ivan Makarov: Mida te siis veel Tipiga tegite???

Elanik
2 aastat tagasi

Miks on Lääne Elu toimetus nii kiuslik? Kas muidu ei teeni?

Lugeja
2 aastat tagasi
Reply to  Elanik

Mis tähendab kiuslik? Ma saan aru, et meil tuleb olla pugejalik, et edukalt ja hästi elada aga ajakirjandus seda küll tegema ei pea.