Kogudus tahab Vormsi kirikule uut katust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vormsi Püha Olavi kirik. Foto: Urmas Lauri
Vormsi Püha Olavi kirik. Foto: Urmas Lauri

Vormsi kirikule oleks vaja uut katust, vallalt soovib kogudus uue katuse ehitamise omaosalusena saada 20 000 eurot.

EELK Vormsi Püha Olavi koguduse õpetaja ja juhatuse liige Ants Rajando pöördus volikogu poole kiriku ehitusliku seisukorra ja edasilükkamatute renoveerimistööde vajadusega seonduvalt.

Rajando meenutas volikogu liikmetele saadetud kirjas, et keskaegne Vormsi Püha Olavi kirik taastati üle 30 aasta tagasi ja taaspühitseti olavipäeval 29. juulil 1990. “Koos kirikuaia ja kalmistuga on kirik taasiseseisvunud Eestis teeninud vormsilasi, olnud üheks Vormsi sümbolitest ja pakkunud avastamisrõõmu Vormsi külalistele. Ka nende aastakümnete jooksul on Vormsi Püha Olavi kirik olnud paljude Vormsi elukaarte kõige olulisemate hetkede tunnistajaks,” nentis Rajando.

Üle 30 aasta teostatud kiriku renoveerimine on võimaldanud keskenduda keskaegse kiriku sees toimuvale ja ümbruse arendamisele, kuid aeg on teinud oma töö ja kirikuhoone enda seisukorraga seonduvad investeeringuvajadused on järjest suurenenud.

Kõige kriitilisem on Rajando sõnul praegu kiriku valtsplekist katuse järjest halvenev seisukord. On koostatud renoveerimisprojekt, mis näeb muuhulgas ette ka pleki vahetamist kivikatte vastu. Renoveerimistööde orienteeruv hind on umbes 100 000 eurot.

Kogudus on kahel viimasel aastal taotlenud muinsuskaitseametilt katuse renoveerimiseks toetust, kuid seni ei ole sealt raha saadud. Raha on antud ettevõtmistele, kus lisaks kogudusele on omafinantseerimisel osalenud ka omavalitsus.

Rajando soovib, et volikogu vaataks läbi Vormsi valla võimalused 2022. aasta perspektiivist lähtuvalt ja kaaluks Vormsi Püha Olavi kiriku katuse renoveerimisprojekti kaasfinantseerimist 20 000 euroga. Volikogu positiivse otsuse saaks kinnituskirjana lisada oktoobris muinsuskaitseametile esitatavale rahastustaotlusele.

“Loodetavasti jääb meie ühiste pingutuste toel unikaalne Vormsi Püha Olavi kirik toimiva kiriku ja maamärgina kestma veel pikki sajandeid,” kirjutas Rajando.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
imetegija
2 aastat tagasi

ei hoia see teie jumal teid sm. õhumüüjad, kelmus ja kerjamine on te pöhitegevus

Ants
2 aastat tagasi

Pöördugu oma pealinna kröösuste poole. Las mõni juhatuse liige müüb oma luksusauto maha ja jääb raha veel ülegi.

En.
2 aastat tagasi

Huvitav oleks teada, mis kiriku praeguse plekkatuse puhul valesti läks, et see 30 aastaga lagunes (eeldusel, et taasavatud kirikule oli paigaldatud uus katus)?

milles
2 aastat tagasi

asi, pöörduge jumala poole ja rikkad svenssonid ju siinsamas , ülemere