Suurüritustele pääseb vaid tõendiga

Augustibluus 2021. Foto: Malle-Liisa Raigla

Valitsus otsustas, et 9. augustist langeb nakkusohutuse kontrollita osalejate arv veelgi – siseruumides võib korraga olla kuni 50 inimest, väljas kuni sada.

Kui külastajate nakkusohutus on tagatud, võib siseruumides olla kuni 6000 ja välitingimustes kuni 12 000 külastajat.

Uued piirarvud kehtivad avalikel koosolekutel ja üritustel, sealhulgas konverentsidel, teatrietendustel, kontsertidel, kinoseanssidel, meelelahutusteenuse osutamisel, jumalateenistustel, muuseumides ja näitustel. Samuti tuleb nii sise- kui ka välitingimustes kehtestatavaid piirarve edaspidi järgida toitlustusasutustes.

„See kord on vastu võetud, et mitte kinni panna,” ütles Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi.

Murumägi lisas, et suvisel perioodil hoiavad kinoseansid 50 inimese peal. Kui aga kultuurikeskus näitab filmi, mis toob saali rohkem inimesi, on plaanis hakata ka kultuurikeskusel tõendeid küsima.

Sissepääs venib

„Kõik on kontrolli all,” ütles Haapsalu õudusfilmide festivali juht Helmut Jänes.

HÕFFil hakkavad korraldajad inimesi kontrollima, et neil oleks kaasas tervisesertifikaat, mis tõendab koroona vastu vaktsineerimist, viiruse läbipõdemist või negatiivset testitulemust. Sertifikaat kehtib vaid koos isikut tõendava dokumendiga. Kohapeal on võimalik teha tasuline kiirtest.

Jänes soovitas festivalile tulla varakult, isegi 30 minutit enne seansi algust, sest kontroll ja kiirtest võtavad aega.

Haapsalu suurima kohviku, kuursaali perenaine Kai Tarmula ütles, et kohviku osas pole probleeme – praegusel ajal on kõige rohkem olnud kohvikus kuni 70 inimest. Neid saab hajutada nii terrassi kui ka kohviku vahel. „Tuleb päid lugeda,” ütles Tarmula.

Kuursaalis toimuvate kontsertite ajal on aga Tarmulal plaanis hakata kontrollima tõendeid ja isikut tõendavaid dokumente. See võib kontserdile saamise pikemaks venitada. Tarmula lisas, et kontrollima peab kindlasti korralikult. „Me ei taha, et meilt mingi kolle lahti läheks,” ütles Tarmula.

Kontrollimisega kaasneb Tarmula sõnul väike tööjõu kulu – uksele tuleb inimesi tööle juurde võtta. „Parem väike lisakulu kui suur katastroof,” ütles Tarmula.

Tarmula sõnul on kontrollimine parem variant kui see, et kõik üritused peavad ära jääma. Kokkulepped esinejatega on Tarmula teinud juba talvel ja kevadel – nendega sai teha kokkuleppeid nii juhuks kui ei ole piiranguid, aga ka juhuks kui need on.

Tarmula ütles, et ei tea veel, mis saab 20. augustil, kui promenaadile on plaanitud Valge Daami laat. „Sinna on veel aega, palju võib veel selleks ajaks muutuda,” ütles Tarmula.

Murumägi ütles, et Valge Daami aja osas ootab ta ära esmaspäeval saabuva valitsuse lahtikirjutatud selgituse. „Seal on paljudele meie küsimustele vastused,” ütles Murumägi.

Valge Daami etendus toimub Murumäe sõnul kindlasti ja seal toimub koroonatõendite kontroll.

Spordisaalid otsustavad esmaspäeval

Uued piirarvud kehtivad ka avalikuks kasutamiseks mõeldud saunades, spaades, basseinides, veekeskustes ja ujulates. Samuti puudutavad need sportimist, treenimist, noorsootööd, huvitegevust ja -haridust, täienduskoolitust ja -õpet, spordivõistluste ning spordi- ja liikumisürituste korraldamist.

Haapsalu spordibaaside juht Tarmo Tuisk ütles, et hakkavad uusi piiranguid arutama esmaspäeval. Tema sõnul 50 inimest jõusaalidesse ei mahugi. „Meil on nii väiksed jõusaalid,” ütles Tuisk.

Mis puudutab veekeskust, siis see tuleb spordibaasides arutusele esmaspäeval. „Ma arvan, et mõistlik on ikkagi kontrollida, siis on endal ka kindlam tunne,” ütles Tuisk.

Piirangud ei puuduta kaubandusettevõtteid ja teiste teenuste osutamist, kus jäävad kehtima inimeste hajutamise nõuded.

Esmaspäevast on ühistranspordis maskid kohustuslikud

Peaminister Kaja Kallas ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et esmaspäevast, 2. augustist on ühistranspordis kõigil maskikandmise kohustus.

„Miks me ei tee erisusi vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimeste vahel – seda ei ole võimalik kontrollida,” ütles Kallas. „Inimesed on tihedalt koos lühikest aega.”

Kallas tõi välja, et maskikandmise kohustus ühistranspordis on kasutusel ka mujal Euroopas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
33 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lääne Elu
2 aastat tagasi

Mis te vingute et Saksamaal inimesi lahterdatakse.Kui ekrejunnid võimule tuleks , hakkaks samuti eestlaste lahterdamine headeks ja halbadeks.

maestro
2 aastat tagasi

Saksamaal kannavad kõik medmaske ning keegi ei virise!
Meie wabariigi wandeõukad aina vigisevad ning kiruvad
valitsust, eesti riiki ning kiidavad kremlit!
Tore on!

Mida v...
2 aastat tagasi
Reply to  maestro

mis sa sinna saksamaa poole vahid, kui nii meeldib seal, siis võid ju sinna elama minna. Eestil on omad kombed. See teiste järgi vahtimine tuleks ära lõpetada. Mis krdi saksamaa on midagi head su rahvale kunagi toonud või? Päris rumal inimene tundute olevat ikka. Rootsis näiteks ei kanta maskeniipalju, mõni kes tahab kannab. Mis selle peale kostad? Vandenõukad myass, sa ise oled üks nõukas

nimi
2 aastat tagasi

Vaktsineeritud inimesed kannavad samamoodi viirust edasi ja on haiged. Miks nemad igal uksel ennast testima ei pea? Õige vastus on see, et kogu see palagan on vaktsineerima õhutamiseks ja raha tegemiseks!

Ajalugu kordub
2 aastat tagasi

Ja nii ongi natsi-Saksamaa reinkarnatsioon sündinud: inimesed lahterdatakse ‘headeks’ ja ‘halbadeks’ vastavalt valitsuse korraldusele.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Ajalugu kordub

Natsi Saksamaal ei lahterdatud inimesi “headeks” ja “halbadeks”, seda võiks ikka teada!

Mida v...
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Kuidas nii pinn? Te võiksite ikka teada, et lahterdati küll. Aarialased olid ülim rass ja negro poisid ning juudad olid rämps mis tuli hävitada. Muidugi ei jõutud seda lõpuni teostada, aga see on fakt ja ma ei tea mis teadmised teil küll on.Uuri ajalugu, kui lahmima hakkad!

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v...

Tol ajal polnudki riiki, kus poleks lahterdatud. Meenutage Venemaad. Seda, mismoodi suhtuti mõnda elanikkonna osasse USA-s ja Inglismaal pole lihtsalt demoniseeritud. Mis tunne oli 1940-te aastate lõpul Londonis töökal Ida-Euroopa põgenikul võite lugeda E. Toona memuaaridest. Mida tegid jänkid USA-s asunud jaapanlastega? Väidetavalt panid koonduslaagrisse. Üks tõsielule tuginev mängufilm näitas, et neegreid ei võetud USA-s XX saj.keskpaigani allveelaevnikeks. Tundub, et taolist lahterdamist, mida ‘progressiivsetes’riikides tehti silmakirjatsedes, harrastati Saksamaal sirgjoonelise saksa täpsusega. Kusjuures teatavasti kuulusid mõned juudid natside ladvikusse ja olen lugenud, et veel enne sõda plaanisid sakslased koos sionistidega juudiriigi loomist Iisraeli… Kummaline küll, kuhu koroonaartikli kommentaaridega välja võib jõuda!

misasja
2 aastat tagasi
Reply to  En.

En. asi oli palju lihtsam, juut tahtis saksa majanduse oma käpa alla saada, mille peale tuli vasturünnak. See mis pärast plaaniti või ei plaanitud on juba muinasjutu teema. Sõja alguse põhjused on need, mis tegelikult kõik selle liikuma pani.

mari
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

ära rohkem kommenteeri, mine enne kooli ja saa targaks.

Liba-jumal
2 aastat tagasi

Peaministrit Eestil ei ole juba tükk aega.. aga hüsteeria töötab üli-kasu(m)likult ravimifirmade jaoks, aitäh!
P.S. tohutult paisunud rahajõed voolavad läbi sotsiaalministeeriumi priskete käekeste…

...
2 aastat tagasi

vahendab CNN. Vaktsiinid kaitsevad endiselt väga hästi raske haigestumise eest. Delta tüve puhul võib aga ka vaktsineeritu sümptomiteta nakatudes viirust kergelt edasi anda.

Liba-jumal
2 aastat tagasi
Reply to  ...

kui juba CNN ütles, no siis on tõe jumal rääkinud!

...
2 aastat tagasi
Reply to  Liba-jumal

no mida siis üldse uskuda? Ei sobi Telegram , ei sobi UuedUudised, ei sobi Postimees, ei sobi CNN. Mis siis õige on, kuskohast ma infot saan tarkpea?

Arvos
2 aastat tagasi

Oh seda kanadust. Pole vahet, edasi kannavad nii ühed kui teised.

just
2 aastat tagasi
Reply to  Arvos

ainult ,et ellu jään mina kuna olen vaktsineeritud

Paljas porgand
2 aastat tagasi
Reply to  just

Eksid , varsti oled läinud ja meil õhk puhtam …….

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Paljas porgand

varsti oled läinud ja meil õhk
puhtam

Nils
2 aastat tagasi
Reply to  Paljas porgand

Õhk küll meil siin puhtamaks ei lähe, vähemalt
näitaja kui sina meil siin ringi liigud sest hullem
Kui see viirus on ainult lollus.

Just
2 aastat tagasi
Reply to  Paljas porgand

Supiks ka ei taha sellist

Maakas
2 aastat tagasi
Reply to  just

Ära eksponeeri nii avalikult oma rumalust. 94% mittevaktsineeritutest on siiani pääsenud nii haiglaravist kui ka suremisest. Surnud on üldse väga väike protsent inimesi ja needki 99,9% ulatuses väga eakad ja/või juba eelnevalt väga haiged inimesed.
Praegused “vaktsiinid” ei kaitse sisuliselt millegi eest ja see, kes oleks haiglasse sattunud ilma vaktsiinita, sattub sinna ka vaktsiiniga. Ühiskonna kõige nõrgemad on oma osa juba ammu kätte saanud ja seega ei tohiks ka haiglates mingit ummistust enam tekkida. Kui seda just teadlikult ja tahtlikult ei tekitata.

Just
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Seega ei tohiks- kui sa kindel pole , siis ära lahmi. Ma pole öelnud , et ma haigeks ei jää vaid ma ei sure sellesse haigusesse. Ja see millega ma ükskord ka siit ilmast lähen – pole ka sulle teada ega öelda. Ei tea sina , ei tea mina . Kui tahate elada ilma vaktsiinideta, laske käia . Mina ja minu pere oleme vaktsineeritud ning ei ole kellegi asi mulle öelda , et see on vale. Vaatame kes eluga kaugemale jõuab!

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Just

Tore! Laps on sul kindlasti õnnelik tulevikus, kuna ei saanud ise otsustada.

Patoloog
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

Kust sina maakas tead protsentidest kui kõigi andmetega vassitakse ja valetatakse!
Uuri parem ausaid andmeid – vaktsiin tapab kümme korda rohkem kui haigus!!
Vaene pimestatud hing!!!

Mida v...
2 aastat tagasi
Reply to  just

mis mul sinust, jää kellu kui tahad, jutt on teiste nakatamisest.

Patoloog
2 aastat tagasi
Reply to  just

Lõpuks jäävad ikka ellu terved inimesed!
Süstitud inimesed ei saa terved olla!!
Hüvasti!!!

katrin
2 aastat tagasi

Siseruumides kuni 6000. Kust me nii suuri siseruume võtame? Valitsus on nagu mingilt teiselt planeedilt…

...
2 aastat tagasi
Reply to  katrin

teie juures ei käi ainult pidu iga nv. On ikka mujal ka kohti olemas!

kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  ...

Näiteks kus on meil siseruumid, mis mahutavad 6000 inimest? Peale Saku Suurhalli ei meenu ühtegi. Täiesti sisutühi piirang valitsuse poolt. Saku peaks pilgeni täis ajama. Ka 12’000 välisüritusele mahub vaid paari kohta ja sedagi siis, kui mõni maailma absoluutne tipp laulma tuleb.

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Õige inimene hoiab praegusel ajal suurüritustest eemale ja läbustab väikses sõprade ringis !

...
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Nojah, lahe loosung! Ootad kindlasti kõikide poolehoidu plusside näol, ma panin kah pöial üles. Siiski võiks mõelda sellise eputamise peale, et mida see kaasa toob!? Kui pole üritusi, kohvikud- pubid – restod ilma kilentideta, taksod, majutuste pakkujad, …. ma kõike ei teagi, tundub doomino efektina, eriti meie väikelinnas.

Dilaila
2 aastat tagasi

Aga kas Augustibluusi kontserti ajal keegi kontrollib ? Vist mitte.

Ei mõista
2 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

te ei lugenud vist valitsuse korralduse kehtima hakkamist täpsemalt. Proovite ise tark olla!?