Urmas Sukles: Posti tänavast ja Posti tänava puudest 

Haapsalu linnapead Urmas Suklest on ametis aidanud püsida edevus ja võime halba unustada. Arvo Tarmula
Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Arvo Tarmula

„Millal te Posti tänava kõnniteed korda teete? Need on nii aukus, et võib jalad murda. Lapsevankriga on võimatu seal liikuda! Ratastooliga on võimatu liikuda! Millal Posti tänaval saab ohutult jalgrattaga sõita? Pole ruumi ja on väga ohtlik!”

„Millal te Posti tänava tasaseks teete? Varsti saab Haapsalu peatänaval ainult maastikuautoga sõita! Kas Posti tänavalt vesi peale vihma ka kuhugi ära voolab? Upu või ära!!”

Sellised kõned linnakodanikelt on tavapärased, sest Posti tänava olukord on kehv.

Linnavalitsus on võimaluste piirdes parandanud kõnniteid ja püüdnud ka sõiduteed sõidetavana hoida, aga tulemuseks on olnud lipp lipi peal paikamine ning Haapsalu linna peatänav näeb välja nagu katkiste pükste tagumikuosa.

Nüüdseks oleme jõudnud nii kaugele, et kohe läheb lahti aastaid plaanis olnud, kuid rahapuudusel tegemata jäänud Posti tänava rekonstrueerimine. Lihula mnt ristmikust Centrali ülekäigukohani tehakse ära väga suur töö – vahetatakse välja trassid, rajatakse sademevee äravoolud. Kõnni-, jalgratta- ja sõidutee saavad uue katendi ning viiakse ühele tasapinnale. Sellega kaasnevad mahukad kaevetööd.

Võib ju loota, et enamiku puude juured ei saa kahjustada, aga see ei ole tõenäoline. Kui me ei asenda puid uutega, oleks meil mõne aasta pärast alles vanad, aga kuivanud puud.

Ka teistes Eesti linnades – Kärdlas, Võrus, Viljandis ja mujal – on peatänavatel toimunud suured teetööd ning nende linnade kogemusele tuginedes on ainuõige vanad puud asendada uute, linnaruumi sobivate puudega.

Posti tänava ehitusprojekti teinud spetsialistid – tee-ehitajad, puuteadlased, maastikuarhitektid – on püüdnud säilitada vanu puid nii palju, kui võimalik. Usaldame nende teadmisi!

Haapsalu linna peatänav saab uuendatud ja väärika ilme aastakümneteks!

Kindlasti on esialgne vaade harjumatu, kui vanad puud on maha võetud, kuid sügisel istutatakse uued päris suureks kasvatatud istikud, mis on mõne aasta pärast juba suured puud.

Haapsalu volikogu ja linnavalitsus ei tee otsuseid emotsiooni pealt. Posti tänava suurremont koos paljude puude asendamisega on põhjalikult kaalutletud otsus.

Ma olen kindel, et järgmisel aastal kõndides ning jalgratta või autoga mööda ilusat Posti tänavat sõites saavad ka praegused suurimad kahtlejad aru meie otsuse õigsusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
80 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
1 naine
2 aastat tagasi

Enne, kui sae käima panete, võiksite vaadata dokumentaalfilmi “Arukad puud”, mis oli eetris ETV 2-s 17.02.2021. Seal räägivad teadlased puudest uskumatuid fakte.

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Kogu see tants Posti tänava ümber tuletab meelde eelmist tantsu Tallinnas Reidi tee ümber ! Nüüd on Reidi tee valmis ja ka kõige suurematel omaaegsetel kriitikutel on suu vett täis ! Tüüpiline eht eestlaslik – kolm eestlast ja viis erinevat arvamust – sellepärast onngi eestlane olla uhke ja hää !
Kui teed midagi on paha aga kui ei tee on ka paha ?

1 naine
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Asi pole mitte lihtsalt tegemises, vaid targalt tegemises – elujõus puud maha võtta ei ole tark tegu.

Eino
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Nii on jah. Igaüks leiab midagi vinguda, ühed puude kallal ja sütitab teised ka, kes ei teadnuski, et puud olid. Mõnele ei meeldi autotee tehakse kitsamaks, kuigi jääb normaallaiuseks, mõni jälle ei taha jalgrattateed jne jne. Kõigele paneb punkti aga selline, kes hakkab arutama, et tema maksumaksjana peab laenuraha kinni maksma, teadmata ise üldse kuhu tema kopikad sendid üleüldse tegelikult lähevad. Kirju seltskond jah, aga oma rahvast ei või häbeneda, vaid uhkust tunda, et kaasa mõtlevad! 🙂

Brüssel
2 aastat tagasi

Pärast remonti on juures üks ilmetu Eurolinn, aga vana armsat Haapsalut enam ei ole…

Ei ole
2 aastat tagasi
Reply to  Brüssel

Ei maksa nii paanikasse minna, vanad majad jäävad alles ju, tee tehakse uueks lihtsalt.

Saag käima!
2 aastat tagasi
Reply to  Ei ole

Parimas elujõus puud ei ole majad. Puud on elusolendid.

SaeMees
2 aastat tagasi

Sa Sukles vaata kõrvaltänavaid..

SaeMees
2 aastat tagasi
Reply to  SaeMees

Aga Willis läheb ümber koos koera ja kriminaalse tausta Lõpsiga…

SaeMees
2 aastat tagasi

Mõttetu urgas…
Kõige parem koos degerenantidest elanikkonnaga maha põletada 10 km raadiuses ja uus ja äge illusioon ehitada Aafrika mandrilt toodud elanikega, kes on sõnakuulekad ja töökad orjapalga eest oma Alko ja narkolembelistele ülemustele

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  SaeMees

Õhtul jälle joogid sees? Andres ve?

SaeMees
2 aastat tagasi

Kui Posti tänavalt puud maha võtta ega see Haapsalu mainet ei päästa enam..
See võsa aitab vähegi varjata inimsilma eest seda lagunevate hoonete kolooniate…
Tehakse Eurustrasse ja kõrval köidet puretud kökatsid

Sipelgas
2 aastat tagasi
Reply to  SaeMees

Andsu – vanaema ootab sind nii et vudinal koju !

Ott
2 aastat tagasi

Pärast remonti saame kaasaegse ja ilusa tänava. Jõudu tegijatele

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Kui kasvõi üks puu lõikavad maha Posti tänaval, siis mina rohken Urmas Sukles pool ei hääletan, ja teistele ka ei soovita tõsiselt

SaeMees
2 aastat tagasi

Posti tänava ärisid ootab pankrot selge see… 🤪 😍 😍 😍

Vanaema
2 aastat tagasi
Reply to  SaeMees

Andsu sina vä? Kus kadusid? Sõbra juures jälle oled?

Agu
2 aastat tagasi

Miks te siin kirjutate oma murest? Korraldage palun kodanikualgatuse korras rahvaküsitlus antud teema kohta ja kui saate 5000 allkirja kokku on võimalik see teeremont ära jätta ju! Lihtne adi, aga millegipärast ei tehta!?

Anna Aega
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Hilja juba seesuguseks aktsiooniks. Seepärast see linnavalitsus ja volikogu tegutsevadki tasa ja omasoodu, et rahvas tead ei saaks, mida nad plaanivad, rahva panevad nüüd lihtsalt fakti ette

Rahul
2 aastat tagasi
Reply to  Anna Aega

Rahval oli tükka aega tagasi võimalus oma arvamust avaldada! Seda tegid vaid vähesed. Nüüd on hilja halada. Uued puud tulevad asemele, teed tehakse korda, vundamendid ja trepid tehakse korda, üldilme saab heaks! Kõik ju hästi!

Delta
2 aastat tagasi
Reply to  Rahul

Ilma kaunite suurte puudeta ei ole mingit üldilmet- ehk see saab olema väga hale.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Delta

Eks see võtab natukene aega, kui uued puud taas suureks kasvavad. Tahate korraga liiga palju.

memm
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Natukese ajaga ei kasva ükski ,nii umbes 30-40 aastat siis ehk sarnaneb mõni praegustele

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  memm

Natukene on suhteline. Maailma ajaloo mastaabis ei ole 40 aastat mingi pikk aeg

Rumalus
2 aastat tagasi
Reply to  Anna Aega

Lubage vatu vaielda. Projekt on juba sügisest saati avalikkusele näha. Milleks valet kirjutada, et tegutsevad tasa? Kes tahtis sai igat sammu jälgida, midagi ei ole olnud salaja