Okase muuseum ja Lihula mõis saavad muinsuskaitseametilt toetust

Evald Okase muuseum. Foto: Arvo Tarmula

Muinsuskaitse toetab Okase muuseumi ja Lihula mõisa ehitamist kokku üle 855 000 euroga.

Muinsuskaitse amet toetab Lihula mõisa viinaköögi ehitust 500 000 euroga ja Evald Okase muuseumile makstakse projekti elluviimise eest 355 171 eurot.

Kokku toetatakse muinsuskaitsealadel tühjade majade kasutuselevõttu 2,8 miljoni euro eest

Vanade majade uuteks kasutusteks pakuti näiteks kunstiresidentuuri, nukuteatrit, muusikamaja ja -kooli, kaugtöökeskust, säästva renoveerimise infokeskust ja muinsuskaitse teabekeskust. Samuti nähti nendes seltsimaja, käsitöökoda, õppekööki, muuseumi ning galeriid. Mitmel korral toodi välja soov rajada hoonetesse kas külalistemaja, kohvik, restoran, kauplus või siis nende kombinatsioon.

Taotlusi hindasid riigi tugiteenuste keskus ja kaks sõltumatut hindajat, otsuse tegi valikukomisjon. „Toetust said Haapsalu, Kuressaare, Lihula, Paide, Valga ja Võru linna muinsuskaitsealade hooned, kusjuures Kuressaarest said toetust kaks projekti. Reisipiirangutele vaatamata oli mitmetel taotlejatel õnnestunud leida ka projektipartner Norrast,“ ütles riigi tugiteenuste keskuse teenusekoordinaator Kelly Poopuu.

Võrus uuendatakse Kreutzwaldi 52 aadressil olevat maja 354 383 euro eest. Valga Vallavalitsus saab Kesk 19 aadressil oleva hoone korrastada 359 009 eurose toetusega. Kuressaares saavad projektitoetust Sadamaait OÜ Veski tänav 9 hoonele ja Holisticum OÜ aadressil Tolli 4 olevale majale, vastavalt 494 489 ja 458 264 eurot. Tallinna 13 aadressil Paides renoveerib Säästva Renoveerimise Infokeskuse Paide Ühendus seni kasutuseta oleva hoone 338 328 euroga. Karja 24 Haapsalus asuv hoone saab samuti toetust,

Euroopa majanduspiirkonna ja Norra toetusprogrammist toetatakse seitsme hoone restaureerimist ja avalikku kasutusse võtmist kuues Eesti väikelinnas.

„Taotlusvoorus otsiti projekte, mis võtaksid vanalinnade tühjad või alakasutatud majad uuesti kasutusse ja tooksid linnasüdametesse inimesi ja elu,“ ütles kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõunik Liina Jänes. „Sealjuures oli raha kasutamise tingimuseks, et hoone uus funktsioon peab olema avalik ja elavdama vanalinna. Mitmele majale leiti uus otstarve, millel on eeldus olla majanduslikult tasuv, ja mõni neist hooneist saab näiteks hooajalisest aastaringsesse kasutusse,“ lisas Jänes.

Projektide elluviimise aeg on kuni 30 kuud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments