Valitsus avaldas koroonaviiruse tingimustes ühiskonna korraldamise kava

Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula
Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula

Peaminister Kaja Kallas tutvustas täna riigikogu ees koroonaviiruse leviku tingimustes ühiskonnaelu korraldamise kava, mis kirjeldab otsuste langetamise põhimõtteid ja vajalikke tegevusi, et Eesti elu saaks koroonakriisist taastuda.

Kallas ütles poliitilises avalduses, et oleme elanud koroonaviirusega juba üle aasta ning meil on aeg võtta kontroll olukorra üle viiruselt ühiskonna kätte tagasi. „Meil on piisavalt teaduspõhiseid teadmisi ja praktilist kogemust, et teada – selle viiruse levikut on võimalik kontrolli alla võtta ja kontrolli all hoida, kui lepime ühiskonnana kokku kindlates reeglites, millest ühiselt ka kinni peame. Nii saame hoida Eesti elu ja majanduse toimiva ning avatuna,” ütles ta.

Tema sõnul avaneb täna avalikule kooskõlastusele saadetud ja ka riigikogule esitatud kavas laiem plaan, kuidas võiksime edaspidi ühiskonnana koroonaviiruse kontekstis toimida ja tugevamaks saada, ning ettepanekud, kuidas võiks ohu vähendamiseks käituda riik, iga inimene, organisatsioon ja ettevõte. „See on suur pilt, mille joonistame lõpuks koos kokku. Me tahame jõuda olukorda, kus ohutaseme kerkides teab igaüks, kuidas ta käituma peab selleks, et ohutase ei tõuseks punaseni,” ütles Kallas.

Hetkeolukorra hindamiseks võetakse kasutusele neljaastmeline riskitasemete süsteem. Rohelise, kollase, oranži ja punase värviga tähistatakse vastavalt madalat, keskmist, kõrget ja väga kõrget riskitaset, mille puhul kirjeldatakse indiviidi- ja organisatsioonitaseme ning riigi võimalikke tegevusi koroonaviiruse leviku piiramisel. Riskitaset arvestades saavad eri valdkonnad luua oma tegevusala eripärast lähtuvaid käitumisjuhiseid ja -soovitusi, et inimeste tervis oleks parimal moel kaitstud ning vajadus valitsuse kehtestatavate piirangute järele väheneks. Muu hulgas on kirjeldatud ka piirangute tüübid, mida valitsus riskitaseme muutudes kaalub.

Peaministri sõnul ei ole eesmärk tekitada olukorda, kus valitsus seab inimestele, ettevõtetele ja organisatsioonidele ülevalt alla põhimõttel tingimusi. „Vastupidi, me tahame kaasata kogu ühiskonda, et kõik ja igaüks tunnetaksid oma rolli ja vastutust viiruse leviku vähendamisel. Soovime, et kõik Eestimaa elanikud ja siin tegutsevad katusorganisatsioonid ja ettevõtted saaksid kaasa mõelda ning omalt poolt panustada konstruktiivsete ideede ja ettepanekutega, kuidas võiks valdkondlikult ühiselt tegutseda, et viiruse levik üle käte ei läheks. Keegi ju ei taha, et nende asutus, ettevõte, organisatsioon või kogu valdkond kinni pandaks – kõik on piirangutest väsinud,” ütles ta.

Kallase sõnul käivitab riigikantselei seega suure aruteluprotsessi, et kõik sektorid, mida senised piirangud on puudutanud, saaksid välja pakkuda oma ettepanekud lahendusteks – mida saab iga valdkond, iga organisatsioon, iga inimene ära teha selleks, et viiruseohtu vähendada. “Nii astume koos olulise sammu, et edaspidi vältida vajadust ühiskonna lukku keeramiseks ning hoida Eesti elu, Eesti majandust ja Eesti inimesi,” lausus ta.

Kava näeb ette kuus eesmärki, millest valitsus koroonaviiruse leviku olukorra ohjamisel lähtub. Dokumendi kohaselt on eesmärgiks kaitsta Eesti inimesi koroonaviirusega nakatumise eest, kindlustada Eesti lastele võimalus omandada kvaliteetne haridus, leevendada pandeemia mõju Eesti majandusele ja tööhõivele, toetada Eesti kultuuri kestlikkust, toetada Eesti inimeste vaimset tervist ning hoida piiriülene liikumine võimalikult avatud.

Koroonaviiruse tingimustes ühiskonnaelu korraldamise kavas on kirjeldatud ka viiruse leviku tõrjumiseks ja sotsiaalmajanduslike mõjude leevendamiseks mõeldud lühiajalised tegevused, mis algatatakse juba sel aastal ja mida rahastatakse valdavalt tänavusest lisaeelarvest, ning pikemaajalised tegevused, mille ellu viimiseks ja soovitud tulemuseni jõudmiseks võib kuluda mitu aastat.

Dokumendis kirjeldatud põhimõtetest ja riskitasemetest lähtub ka piirangute leevendamise kava, mille valitsus paneb koostöös teiste riigiasutustega paika järgmisel nädalal. Piirangute leevendamise kava näeb eri riskitasemete puhuks ette piirangud ja leevendused, mida valitsus kaalub näiteks kaubanduses, teeninduses, huvihariduses ja -tegevuses, haridusasutustes ning avalikes kohtades vastavalt viiruse leviku olukorrale ning tegevuste iseloomule.

Koroonaviiruse mõjude leevendamise kava kinnitab valitsus pärast avalikku konsultatsiooni 22. aprillil ning selle elluviimist koordineerib riigikantselei.

Valge raamat_Ühiskonnaelu korraldamise kava koroonaviiruse leviku tingimustes
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maestro
3 aastat tagasi

Vapsid valmistavad kremli rahaga Toomel
mässates riigipööret 1940.a. valguses.

Eesti NSV
3 aastat tagasi

Eesti NSV järgmise viisaastaku plaan seltsimees Kallase ettekandes…. sama seltsimees on ”juhtinud” riigi maailma tippu nakatumise poolest.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Eesti NSV

Täitsa nõus. Inimesed võiks ilma selle kallase jututa ise tublimad olla. Kaks kahjutoovat äärmust on, ühed, kes üle pabistavad ja teised, kelledel üldse täitsa ükskõik on.

naine
3 aastat tagasi

just, mitu lehekülge ei millestki….arutame,arurtme ja arutame, nii oma paar aastat.

H.T
3 aastat tagasi

Ma loobun põhimõtteliselt igasuguste plaanide ja kirjatükkide lugemisest/kuulamisest, mida see punt edastada üritab. Neid lihtsalt ei saa ju usaldada nagu lähem ajalugu on näidanud. Samuti üritan vältida nende poolt pakutavaid igasuguseid keelde, käske, meelitamisi. Ootan uusi riigikogu valimisi ja palun mõttes, et annaks jumal Eesti inimesele tahet aru saada, mis toimub ja keda valida!

pudrukeetja
3 aastat tagasi
Reply to  H.T

Kui sa tahad pidada raudseid põhimõtteid, pead sa olema ise terasest poiss. Ja suutma murda oma põhimõtte aeg-ajalt, mõnikord — krõksti pooleks. Et näidata, et sa oled oma põhimõtte peremees. Mitte oma põhimõtte ori.(Wikmani poisid”)

LEE
3 aastat tagasi

Mitukümmend lehekülge klassikalist tühja õhku

pudrukeetja
3 aastat tagasi
Reply to  LEE

Õhk on väga tähtis element.olen kuulnud ütlust, et tühisuse tunne muutub pikapeale õhku täis olekuks… Pärast pikaajalist mandumist oleks ikka tore küll õhku tõusta ja maanduda kuhugi turvalisse ja õnnelikku paika. Valge raamat on ikka vist parem kui sattuda punasesse raamatusse.

Hea Okkupant
3 aastat tagasi

Mister Fiks, kas teil on plaan?
Yes, mul on plaan. Mul isegi on KAKS plaan! ktr..

Sass S
3 aastat tagasi

Lõpuks ometi plaan paigas ! Nüüd tuleb mõelda mis edasi teha .

pudrukeetja
3 aastat tagasi
Reply to  Sass S

Nüüd tuleb jälgida fooritulesid-Koroonaviiruse leviku riskitase võib olla madal, keskmine, kõrge ja väga kõrge. Valitsus vaatab riskitaset üle kord nädalas. Tänase seisuga on valge raamatu järgi Eesti riskitase väga kõrge.

Jah muidugi
3 aastat tagasi

“me tahame kaasata kogu ühiskonda”…yeah sure

maestro
3 aastat tagasi

Koolid tuleb kohe avada
ehituspoed kohe avada

pudrukeetja
3 aastat tagasi

Nii huvitav lugemine oli, et kõrvetasin herkulapudru põhja.

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  pudrukeetja

kahju kaerast ja selle kasvataja vaevast, mis tühja loba peale pidi riknema.

pudrukeetja
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Eks ma mingi tera ikka sain kätte ka.Peaminister räägibki ju, et ei tohi ennast pimestada ega lõdvaks lasta-ohutuli peab kogu aeg põlema. Ja mis veel hea asi oli, et nina tundis, et kuskil kõrbeb.

Ann
3 aastat tagasi
Reply to  pudrukeetja

Yes, kõrbeb…