Käesoleva kevade linnurikkaim linn on Tallinn

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu linnalinnud. Foto: Arvo Tarmula
Ornitoloog Tarvo Valker. Foto: Arvo Tarmula

Eelmise pühapäeva varahommikust kuni lõunani toimunud linnade linnuvaatluspäeval märgati kõige rohkem liike Tallinnas, kus vaatlejad panid kirja 88 liiki linde.

Seekord osales 84 linnuhuvilist, kes vaatlesid linde 24 linnas ning said kirja ühtekokku 122 linnuliiki. Tänu vaatluspäevadele eelnenud kevadistele ilmaoludele oli siia jõudnud palju rändlinde, mistõttu panid vaatlejad tähele tavapärasest rohkem linnuliike paljudes Eesti linnades.

Nagu mitmel varasemalgi aastal täheldati kõige enam liike Tallinnas, kus registreeriti koguni 88 linnuliiki. Tallinnast laekus ka pikim vaatlusnimekiri: Sten Lassmann ning Artto Pello vaatlesid ühiselt 74 liiki. Liigirohkuselt järgnes pealinnale Haapsalu, kus nähti-kuuldi 78 liiki. Väga liigirohked olid ka mitmed sisemaa linnad: Tartus vaadeldi 74, Tõrvas 70 ning Valgas 67 liiki.

“Liigirohkus ei peegelda siiski meie linnakeskkonna elurikkuse suurenemist, vaid arvukat rändlindude saabumist,” lausus linnade linnuvaatluspäeva koordinaator Tarvo Valker. “Rohkelt vaadeldi erinevaid hanesid, laulu- ja väikeluiki ja sookurgi, mitmel pool nähti ka valge-toonekurge, laulu-, vainu-ja hoburästaid. Äsja saabunud rändlindudest kohati näiteks hallpõsk-pütti, roo-loorkulli ja must-lepalindu. Linnade linnuvaatluspäeva põnevaimaks leiuks oli kahtlemata Tapal kohatud jõgivästrik.”

Ässad ehk liigid, keda vaadeldi vaid ühes linnas

  • Haapsalu: roo-loorkull, rooruik, suurkoovitaja
  • Kärdla: võsaraat
  • Kuressaare: hallpõsk-pütt
  • Tallinn: hahk, jäälind, kaelus-turteltuvi, roohabekas
  • Tapa: väikepütt, linavästrik, jõgivästrik, vesipapp
  • Tartu: metstilder, kukkurtihane
  • Tõrva: tuuletallaja, laanerähn, must-lepalind, mänsak
  • Valga: teder

Linnade linnuvaatluspäeva korraldab Eesti Ornitoloogiaühing 2002. aastast. Mullu linnuvaatlust ei toimunudm tunamullu oli kõige linnurikkam linn Haapsalu 79 liigiga, kokku märgati 123 liiki linde.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments