Küllike Valk: kas õppida olema ilma või sõdida vastu?

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ridala ja Martna kirikuõpetaja Küllike Valgu sõnum ülestõusmispühal 2021 on iidvana: ärge kaotage usku ja lootust. Foto: Eduard Laur

Ridala ja Martna kirikuõpetaja Küllike Valgu sõnum ülestõusmispühal 2021 on iidvana: ärge kaotage usku ja lootust. Foto: Eduard Laur

Ridala ja Martna kirikuõpetaja Küllike Valk paneb pühapäeval rüü selga ja peab kirikus jutlust hoolimata sellest, et kirikuliste read jäävad koroonaajal hõredaks.

Ridala ja Martna kirikuõpetaja Küllike Valk, lihavõttepühad on kristliku maailma suurimad pühad, tähtsamad kui jõulud, mis tähistavad Kristuse sündi. Täna on suur reede, Kristuse ristisurma päev. Miks on surm tähtsam kui sünd?

Suur reede kuulub jadasse: ristisurma päev, vaikne laupäev, ülestõusmispüha. Suur reede on suur ja oluline, aga tähtsam on ülestõusmispüha. Jeesus Kristus võitis surma, lunastas inimeste patud. Tähtis on surma võitmine, mitte surm ise.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eks
3 aastat tagasi

See kristlik asi, pole just meie asi. Aga kõik religioonid on maailmale kõvasti andnud, ateism on andnud meile Lasnamäe ja Mustamäe.

kelmusele
3 aastat tagasi

rajatud ärimudel

eks
3 aastat tagasi
Reply to  kelmusele

Kelmusest tuleb ju hoopis politseid teavitada.

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Veel vähe teada olevaid asjaolusid kristliku kiriku kohta: reformatsioonile aluse panija M.Luther oli veendunud antisemiit. Julmad nõiaprotsessid said hoo sisse just peale reformatsiooni jne.
Minge siiski kirikusse, parem ikka kui ainult virtuaalia info ja kaubakeskustes vegeteerida.
Eks igale oma, ise eelistaksin tõde pigem vaikses mõtiskluses esivanemate hiies otsida, aga seal undab nüüd tõsises maxweberlikus kapitalismi vaimus harvester.

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Prantsuse mõtleja Marcel Gauchet on väljendanud mõtet, et kristlus on religioon religioonist väljumiseks: “Sellest sai alguse Jumala eemaldumine maailmast ja avanes tee poliitilisele esindamisele, mis päädis demokraatias ja Jumala kolimises inimeste privaatsfääri. Tänu Kristuse kuulutamisele lunastajaks võime nüüd ehitada Jumalata maailma.”

Harald
3 aastat tagasi

See ei ole kosher kui naine kirikuõpetaja

Tõnu
3 aastat tagasi

Keda see jama üldse huvitab? Milleks kirjutada?

See ongi meie vabadus
3 aastat tagasi

Kalevipoja sünnipäeva ei mäleta keegi. Taarast pole keegi midagi kuulnud aga juudijumala sünnipäev on kalendris punase pühana ja me tähistame seda nagu oma.

see on kõige ehtsam okupatsioon.
3 aastat tagasi

Lased aga endale risti kõhupeale tauveerida, tsiteerid piiblit, viid oma viimased veringud panga altarile, jutluse saad kätte massimeediast ja see ongi sinu vabadus kulla sõber.

LGBT
3 aastat tagasi

Miks Annika Laatsi asemel tehakse intervjuu kellegi võõraga!? … see ei sobi mitte!
……tegelikult ei sobi naine kirikuõpetajaks üldse, see ei ole õige ka Piibli järgi.

2000
3 aastat tagasi

aastat tühja usku ja lõpmatut lootust, verd ja piinu.

Vanamoodne
3 aastat tagasi
Reply to  2000

Täna korrati TV-s Vahur Kersna 2018 a. saadet 100-aastastest eestlastest. Kersna ütles ühele mehele: olete Teie ikka pika elu elanud! Mees vastas, et oh mis nüüd, sadat aastat poleks nagu olnudki. Niisamuti on 2000 aastaga. Piinu on jah olnud palju aga kes vaevles ülekohtu käes, saab tasutud ja ka piinajad saavad tasutud. Ehk nagu vastas üks teine mees Kersna küsimusele, kas Jumal on ta unustanud?, et Jumal ei unusta kedagi. Isegi mitteuskliku jaoks tuleb tõenäosusega 50:50 kunagi Looja ees aru anda. See ,et siin ja täna üritatakse looduse/Looja seadusi ignoreerida, ei tähenda, et nii jääbki. Hea, kui Jeesuse-järgsetele sugupõlvedele on… Loe rohkem »

keda
3 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

siin ähvardatakse, mis tähendab, tuleb looja ees aru anda, need nn. looja seadused on teil ajus kinni, vabane neist ja hirmud kaovad

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  keda

Veel üks, kes üritab Loodusele mütsi pähe tõmmata! Mingi hando oled.

Vanamoodne
3 aastat tagasi
Reply to  keda

Väidad, et seadus: mida külvad, seda lõikad, ei kehti? Et mees pole mees ega naine pole naine? Et ise abielurikkumise ohvriks sattudes valu ei tunne? Et viha ei vii mõrvani? Võib olla eitad koguni gravitatsiooniseadust? Siis tuleb tõsiselt kaasa tunda. Niipalju, kui inimesi tean, peab kartma isegi enda mõtteid, sest need võivad tabada hinge sama valusalt nagu tuli. Mõtted ongi ajus ja südametunnistuses kinni. Ärge alahinnake ennast seepärast, et pole näinud oma loojat ning usute end pärinevat ahvist, kes omakorda pärineb matemaatiliselt pea välistatud juhuste ahelast podisevas ürgpuljongis.

Varoona
3 aastat tagasi

Parem Ilma kui Helju.