Põhikooli eksamite lahtisidumine lõpetamisest tekitab koolijuhtides vastakaid tundeid

Läinud kevadel tegid riigieksameid ainult gümnasistid ja sedagi tavapärastest hiljem. Foto: Magnus Jakob Epkin

Haridus- ja teadusministeerium on sel aastal plaaninud, et põhikooli lõpueksamid küll toimuvad, kuid nende tulemus ei mõjuta kooli lõpetamist ja lõputunnistusele kantakse hinde asemel protsent.

Läänemaa koolijuhid suhtuvad haridusministeeriumi kavasse erinevalt. Oru kooli direktor Andres Kampmann ütles, et tema on ammu selle poolt, et olulised võiksid olla pigem gümnaasiumi sisseastumiseksamid, mitte põhikooli lõpueksami tulemused. „Tähtis on sisseastumine, mitte väljaastumine. Kinno minnes ostame ju ka sisenedes pileti, mitte ei pea saalist väljudes maksma,” ütles Kampmann.

Kampmanni sõnul tuleb ka 9. klassi lõpetades teha teadmisi kontrollivaid töid. Pigem näeb ta, et põhikooli lõpus oleks tasemetöö, nagu on ka 3. ja 6. klassi lõpus. Need annavad tema sõnul nii kooli pidajale kui ka ministeeriumile tagasisidet õppekava ja õpetamise kohta ja selle järgi saab õppekava paremaks muuta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väänkael
3 aastat tagasi

juba Ammu oleksaEg igaSUGUSED EkŠamid ärra jätta mA olen poolaEgapuutunud KOOlist agaikkaoskan kirjutada ??!! naguNähha,, onMiništerriumitegelased minuGA sammal tazemel …!! jaültse- milleksõPPida …_ …

Jenkem
3 aastat tagasi

Vaadates õppetöö tempot ja mahtu mis kogu aeg peale jookseb ei suuda ühte asja selgeks saada ja juba uus koputab uksele, näiteks matemaatika siis ei näegi pointi nendel eksamitel… Teadmiste kontrolli tehakse ju alati enne uue teema tulemist, ning tihti lõppeb see sellega et uue teema tulemisega ununeb vana ja siis 9nda lõpus tahetakse kogu põhikooli ajal õpitu õpilaselt uuesti selgelt eksamilehele kirja saada..

maestro
3 aastat tagasi

eksam ei ole tasemekontroll.
Kogu kooliaastal tehtud töö on kontroll!

Koolist
3 aastat tagasi

Direktor võrdleb kino kooliga, see on tase. Kui ei ole lõpueksamid, kuidas siis kooli tase välja tuleb. Eksam on ju tasemekontroll.

Haapsalu inimene
3 aastat tagasi
Reply to  Koolist

Keegi ju pole öelnud, et nad ei taha eksameid, pigem on asi selles, kas panna hinne või punktid. Seni on põhikoolis pandud hinne, aga nüüd võiks olla nii nagu gümnaasiumi eksamitega.