Haapsalu näitab valgusetendust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu jättis sel aastal ära linnapea ja volikogu esimehe vastuvõtu ning selle asemel pakutakse linnarahvale õhtul linnuses valgusetendust „Mis on õnn?”

Valgusetenduse on Eia Uusi muinasjutu “Seitsme maa ja mere taga” ainetel kokku pannud Endla teatri videoala juhtaja Argo Valdmaa. Tehnika selle näitamiseks toob kohale firma Evetech. Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbuse sõnul projitseeritakse valgusmäng kolme suure projektoriga linnuse müüridele toomkirikust kuni peaväravani. „Tallinnas on selliseid asju tehtud ka suurema arvu projektoritega, aga väljaspool Tallinna mitte,” ütles Parbus.

Et tehnika saaks üles sätitud, suletakse linnuseväravad 23. veebruaril kella 18st. Parbuse sõnul  tehakse teisipäeva õhtul heliproove öörahu saabumise, ehk kella 23ni.

“Seal on valgusefektid, projektsioon, animatsioon seinale ja ka heli,“ rääkis Parbus. Valgusetenduses lööb näitlejana kaasa kaks Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilast. „Nad mängivad küll ühte ja sama noort naist, kuid kuna tegevus toimub eri kohtades, siis on vaja kahte inimest,” selgitas Parbus.

Kümmekonna minuti pikkust valgusetendust näidatakse 24. veebruari õhtul piiskopilinnuses kell 19-21.30 kuuel korral – igal täis- ja pooltunnil. Parbuse sõnul varem alustada ei saa, sest siis on väljas liiga valge. „Etendust saab teha poolteist tundi pärast päikese loojumist, kui kuma on taevast kadunud,” ütles ta. Teiselt poolt paneb piiri see, et pärast kl 22 ei tohi piirangute tõttu enam kontserte ja muid kogunemisi korraldada.

Parbus ütles, et neljapäeval kehtestatud uute piirangute tõttu pääseb linnuseõue korraga kuni kakssada viiskümmend inimest.

Pealinnuse väravad avatakse rahvale 10 minutit enne etenduse algust ja pärast selle lõppu lahkuvad vaatajad linnuseõuest väikese värava kaudu. Et ootamine mugavam oleks, on Parbuse sõnul kavas linnuse juures avada ka väike kohvik, kus pakutakse sooja teed. Kes kohapeale etendust vaatama tulla ei saa või ei taha, saab jälgida ülekannet esimesest valgusetendusest.

Linnale läheb valgusetendus Parbuse sõnul maksma umbes 15 000 eurot. „Seda on vähem kui läheks maksma iga-aastane linnapea ja volikogu esimehe vabariigi aastapäeva vastuvõtt,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hea Okkupant
3 aastat tagasi

Linnale läheb valgusetendus maksma umbes 15 000 eurot, aga pakutakse sooja teed. Sellise raha eest tee võiks ka olla tasuta. Kaa üks pirukas kansaa.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

väärt mõte!

Mõte
3 aastat tagasi

Ehk võiks hoopis selle 15000 eest toitu osta ja toidupakid vähemkindlustatud inimestele jagada? Kõik saaks aru, et sünnipäev on.

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Mõte

hmm, võibolla ei peaks kõiki rahasid vähekindlustatud inimestele jagama? Midagi korraldatakse, kohe leidub inimesi, kes seda soovitavad teha. Nii tekib endalgi varsti tahtmine vähekindlustatute nimekirja end lisada. Las rohkemkindlustatud peavad ka ikka pidu, muidu jaga kõik aga niisama ära.

K.S.
3 aastat tagasi

Linnale läheb valgusetendus Parbuse sõnul maksma umbes 15 000 eurot. „Seda on vähem kui läheks maksma iga-aastane linnapea ja volikogu esimehe vabariigi aastapäeva vastuvõtt,” ütles ta.—Huvitav palju linn siis oleks Linnapeale ja volikogu esimehele maksnud vastuvõtu eest????

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  K.S.

linnalehelt mine vaata.

Valdo
3 aastat tagasi

Igati tore uudis. Haapsalul on mida näidata.
Rõõmsat saabuvat vabariigi aastapäeva Haapsalu ja Läänemaa inimestele.

Nojah aga
3 aastat tagasi

Kas mõdu ja jäätust kah saab?