Raul Kirjanen soovitab Lääne-Nigula vallalt riigi toetused ära võtta

Lääne Elu

info@le.ee

Aulepa tuulepark. Urmas Lauri
Aulepa tuulepark. Urmas Lauri

Graanul Investi juhatuse esimees Raul Kirjanen kirjutas Eesti Päevalehes, et hiljuti tuli Eesti ühest väiksema asustustihedusega vallast teade, et nad ei soovi arutada tuulepargi rajamist oma territooriumile.

„Mõni aasta tagasi ei soovinud nad ka turbakaevandust, küll aga tahavad nad üha suuremas mahus riigi avalikke vahendeid, sest ei suuda ise ennast ära majandada. Võiks küsida, kas riik peaks sellisele omavalitsusele üldse avalikke vahendeid andma, mis isegi ei ole valmis kaaluma majanduse ja riigi jaoks oluliste investeeringute tegemist,” kirjutas Kirjanen.

Kirjaneni sõnul on tegemist vaid ühe näitega, sest samamoodi võideldakse tuumajaama, metsamajandamise, põllumajandustootmise ja paljude teiste oluliste arenduste vastu.

„Kui me ühiskonnana oleme kõigele vastu, siis kust tulevad töökohad, maksud, et arstidele, õpetajatele ja sisejulgeolekutöötajatele palka maksta? Mille eest peame üleval meie haridus- ja pensionisüsteemi, riigikaitset ja rahvuskultuuri? See peab olema selle ja iga järgmise valitsuse üks suurimaid eesmärke – selgitada avalikkusele, et raha ei tule pangaautomaadist ega ka Brüsselist. Oma kulud peame ise katma ja selleks, et ülal pidada jõukat riiki, peame paraku omama ka hästi toimivat ja konkurentsivõimelist majandust,” kirjutas Kirjanen.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
93 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Häbematu
3 aastat tagasi

tüüp.

Sven
3 aastat tagasi

See Kirjanen müüb eesti odavat puitu kraanuliks Taani!

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Väga kaasaegne lähenemine – kui saa ei tee nagu mina tahan siis paneme peale sanktsioonid ! Rahvas ei taha,rahvale ei meeldi – alles nurjati rahvaküsitlus sest rahavast peetakse lihtsalt lolliks !Jääb ainult tsiteerida Vaprat sõduri “lõuad pidada ja edasi teenida “!
Mis puudutab tehtud riigireformi siis harilikult öeldakse “kaua tehtud kaunikene..”aga meil toimus pika punnitamise peale nurisünnitus mida hiljem serveeriti suure kangelasliku töövõiduna !

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Parasiitidega nii tegema hakataksegi. Riik see oleme kõik tema rahvas. Kes panustada ei taha nähku nälga.

Erwin
3 aastat tagasi

Vallalt ei tule mitte riigi toetus ära võtta, vaid vallad tuleks üldse ära kaotada. Mingid mõnetuhande elanikuga piirkonnad kes välise toetuseta toimetada ei suuda.

Väga
3 aastat tagasi
Reply to  Erwin

öige möte.

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  Erwin

Täpselt.

Juhan
3 aastat tagasi
Reply to  Erwin

kolime kõik Tallinna ? Siis hea optimaalne ja ülejäänud eesti teeme kaevandusteks ja tööstusmaaks.

Kaija
3 aastat tagasi

Tuulepargi arendajate ja kogukonna elanike huvid ongi vastandlikud, see on selge. Mul on kahju sellest, et Lääne Elu kohaliku lehena on avalikult võtnud positsiooni arendajate poolel ja kajastab kõike toimuvat erapoolikult. Kohalikust kogukonnast on praeguse kajastuse põhjal jäänud mulje kui rumalatest ja üksnes emotsioonide põhjal vastu olijatest. Kindlasti on kogukonnal erinevaid argumente – nendest tahaks ka lugeda. Käesolev R. Kirjaneni mõtteid artikkel lisab siinsete kommentaaride hulka vaadates üha õli tulle, mitte ei aita kaasa mõistliku ja mõlemale osapoolele sobiva lahenduse leidmisele.

k8y3c
3 aastat tagasi
Reply to  Kaija

Selles ongi meie suur probleem, et tahetakse kiirelt rikastuda ja olla väga euroopa moodi. Muudame oma elukeskkonna selliseks nagu euroopa ja siis hakkame taga nutma olnud Eestit, mida käisid imetlemas inimesed mujalt maailmast. Tuulikud ei ole tänapäevane energia saamise lahendus. Lisaks vaadete reostamisele jätavad need maha tohutud betoonmonstrumid. Nagu meil nõuk. armee omadest veel vähe oleks. On olemas võimalus elektrit toota päikesest ja leiutatud muidki mooduseid, näiteks vee lainetusest jne. Oleme siis edumeelsemad ja saavutame ka selles valdkonnas tiigrihüppe.

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  k8y3c

Mitut päikselist päeva sa mäletad siin sügisel, talvel? 10% on ehk päikselised. Ja sellest päiksepaiselist valget aega?

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  Kaija

Mul on jälle kahju, et kohalikud otsustajad ei julgenud hääletada valla vajadusi ja perspektiive silmas pidades vaid keskendusid järgmistele valimistele.
Vaja oli ju, et tulevikus ka saaks rahvalt hääled kätte.
See ei ole riigimehelik ja rahvameelne suhtumine, see on nahahoidja ja tibla elukäsitlus.

Mati
3 aastat tagasi

Elus toimib see, et enne on vaja maksta ja siis nautida. Ehk teha ja siis tehtu vilju kasutada Risti geeniused tahavad ainult nautida. Võiks oma uksepakust kaugemale ka vaadata

mina
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

aga mati, kullake – paneme selle tuuliku äkki sinu õue?

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Aa mis vilju sa tuuliku küljest nopid Mati? Seda oleks päris huvitav teada.

Tähelepanek
3 aastat tagasi

“…selgitada avalikkusele, et raha ei tule pangaautomaadist ega ka Brüsselist”

Euroopa Keskpank on kahjuks teisel arvamusel.

kodukootud lammaste hääl
3 aastat tagasi

Oh sa, kus läks kiun lahti! Mõtelda, keegi julges öelda püha Taeblaristiorulinnamäe piirkonna kohta midagi. Kuidas ta julgeb! Meil on küllalt vallas piirkondasid, mille arvelt saab hästi ära elada, peamine, et Taeblaristiorulinnamäe asula areneks ja õitseks. Meie ei taha tuulikut ega turvast, meie tahame kõiki neid asju Ida-Virumaale!

Veebe
3 aastat tagasi

Mis jama te kirjutate? Jäite mingist papist ilma või? Inimesed ei või häältki teha teiemeelest? Kannatame ära on moto?

kauge hääle kaja
3 aastat tagasi
Reply to  Veebe

See hääl on veidi kummaline, koguti “kohalike” allkirju. Tulemus – kahel allkirjalehel olid kõik eeldatavalt vene rahvusest inimeste nimed, elukohaks enamasti Tallinn, ka Maardu, Tapa. Ei tea, kuidas need tuulikud neid segavad?

Vot ei tea
3 aastat tagasi

Milleks sellist jama kirjutada? Endaarust nii kaval, et kõik usuvad seda loba või?

kauge hääle kaja
3 aastat tagasi
Reply to  Vot ei tea

Tundub, et tõesti on tegu kodukootud lammastega. Kui miski ei meeldi, siis on see kohe “jama” ja “loba”. Kahju, et inimesed ei suuda kasutada võimalust vait olla.
Muide, see “jama ja loba” on tsitaat dokumendist, seda on öelnud ja kirja pannud vallasekretär, võid kontrollida. Nii, et LE-l oli õigus ikkagi, et vallavalitsus on rumal ja saamatu?

Nimi (vabatahlik)
3 aastat tagasi

Tõepoolest kahju, et inimesed ei suuda kasutada võimalust vait olla.irw

Kalle
3 aastat tagasi

Nad võisid siis vait olla kui on just riigilt uuesti raha küsimas.
Panustada ei soovitud. Olge siis vait, kui järgmine kord riigilt abiraha küsite ja vaadake maha.

nojah, aga
3 aastat tagasi

mis huvi teil nende tuulikutega on, et te ei suuda kasutada oma võimalust vait olla? Peris huvitav oleks teada.

Mõtisklen
3 aastat tagasi

Aga miks ei või vene rahvusest Tallinna või Maardu inimene oma arvamust avaldada? Ehk on tal siin sõbrad või sugulased ja talle läheb see paik korda. Vaevalt näiteks Tartu tselluloositehase vastu ainult Tartu elanikud olid. Ja kui meenutada fosforiidisõda, siis oli terve Eesti ühtne ja keegi ei öelnud, et sa siin ei ela, ole vait.
Pigem on asi selles,et see kant tundus kerge saak, mis vastupanu ei osutagi, et nüüd kõik, mis vähegi kannatab, pulkadeks lahti võetakse

Nii on
3 aastat tagasi

Tuulepark ei ole riigi investeering, vaid erainvesteering. Küll tuli nüüd Läänemaa töökohtade pärast muretseja välja. Kui tuult pole siis saab paar töökohta mõnele mehele, kes hakkavad vändast tuulikuid ringi keerutama. D.

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  Nii on

See on riigi ettevõte mis jura te ajate. Maailm areneb roheenergia suunas.Lääne-nigula on varsti nagu ida-siber kui eluga kaasas ei käi.Kui siit koguaeg tuleb ainult vingu siis ei taha ka eraettevõtted tulla oma investeeringutega.

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Mis see tuulik teile nii hinge läheb? Mingi kasum ootamas või? Sellist “isamaalist” juttu pole küll mõtet kirjutada, seda ma ei usu.

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  nojah, aga

Selle vastust vaevalt tuleb

mida mida
3 aastat tagasi

Milline vald end ise majandab? Kas Lääne-Nigulal on erilised, erilislt suured riigi toetused, mida annaks ära võtta? Nii rumalat juttu pole positsiooniga mehelt ammu kuulnud. Riik peabki toetama kõiki valdasid. Ja kui nüüd ärimees ei saa seda, mida lootis, hakkab hullu ajama. Milleks siis valdadele juhid, kui kõikvõimalikud haid võivad tulla õuele laamendama oma tahtmise järgi? Äride osaks saab olla ainult põlvili paluda, mitte nagu see härra arvab – nõuda ja jõuga tulla. Kui palud, lepid kokku, panustad ja igati inimlik oled – võibolla õnnestub. Ühesõnaga – vaata peeglisse esmalt.

Ants
3 aastat tagasi
Reply to  mida mida

Kas te loete ka mida ta kirjutas?Või lugemis oskus ei võimalda tekstist muud välja lugeda.

Kalle
3 aastat tagasi
Reply to  mida mida

Kõik regioonid peaksid panustama ka tööstuslikkesse projektidesse samaväärselt.