Rahvatervise arsti analüüs: Eesti vajab kiiresti üleriigilist lockdown’i

Taavi Tillmann. Foto: erakogu

Eesti nakatumine on nii suur, et üleriigiline lockdown on detsembris vältimatu, kirjutas Suurbritannia terviseameti koroonakeskuses töötav rahvatervise arst-lektor Taavi Tillmann Postimehes.

„Kui me oleks soovinud enam-vähem tavalisi jõule, pidanuks me lausisolatsiooniga alustama novembris. Praegu seisame kahe valiku ees: kas alustame koheselt lockdown’iga, mis võimaldaks meil jõuludel korraks kohtuda või ootame veel. Aga siis tuleb arvestada, et jõulud jäävad ära ja lausisolatsioon võib kesta mitu kuud.

Piirangute eesmärk on vältida olukorda, et koroonahaigete arv haiglates ei kasvaks nii suureks, et see takistab tavalist haiglatööd. Riikide võrdlemiseks on kõige parem kasutada viimase kahe nädala COVID-surmade andmeid jagatud rahva arvuga.

Euroopa kogemused teise lainega näitavad, et Eesti epideemia on viis nädalat maas Euroopa keskmisest. Seega saaksime naabrite vigadest ja saavutustest õppida,” kirjutas Tillmann.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valge Daam
3 aastat tagasi

Eesti keeles on täielik sulgemine,
mitte lockdown!

Enriko
3 aastat tagasi

Kahju, et lektori uurimus ei hõlma Hiinat.Niipalju teame ju kõik, et sealsed haiglad ei pidanud ülekoormusele vastu ning inimesed jäid koju põdema ja surema (sest kõik haiglaravi vajajad vajavad ka hingamistuge, mida kodus pole). Suvel lugesin eestinen.fi -st, et tänavu augustis olla elatud Wuhanis juba tavalises rütmis, tõestuseks fotod rahvasttäis kontserdisaalist (osa muusikuid kandsid siiski maske). Aga edasi, täna? Kas karantiini läbielamisele järgnes range piirikontroll, et saavutatud puhtust hoida? Kui see (eeldatavalt) isegi Hiinale üle jõu käib, seda enam Euroopale.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

…tõestuseks fotod?! Kunagi üheksakümnendatel anti Virumaa Kommertspangast laenu kui tagatiseks oli näidata fotod majast- autost- jahist… Olid ajad!

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Milleks üldse fotosid pannakse? Ikka kinnituseks, selgema ülevaate andmiseks. Veenab või mitte, on iseküsimus (artiklis ei väidetud, et fotod on tõenduseks). Kiire otsinguga sama artiklit ei leidnud, kuid oli teisi. Nt. 19. okt. 2020 eestinen.fi: “Hiina majandus kasvab mühinal, samas kui kogu ülejäänud maailma majandus kiratseb Wuhanist alguse saanud viiruse käes”. 22. aug. 2020: “Mis viirus? Wuhan pidutseb, ei mingeid maske ega vahede hoidmist”. Võib olla oli uudis kontserdist hoopis mujal? Osa maskikandjaid piltidel tekitasid küll mulje, et päris unustatud koroona sealkandis pole.