Koroonavaktsiinid on varsti kohal, millist valida?

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

WHO oktoobri lõpu andmetel oli 11 SARS-Cov2 vaktsiini juba katsetuste lõpufaasis, 40 kliinilistes ja 154 pre-kliinilistes katsetustes. Need vaktsiinid on toodetud erinevaid tehnoloogiaid kasutades ja loomulikult on mõju immuunsüsteemile seetõttu väga erinev.

Kuidas nende vahel valida ja milline neist vaktsiinidest on kõige sobivam, efektiivsem ja ohutum, millised on ühe või teise vaktsiini puudused ja millest vaktsiine üldse toodetakse – sellest kõigest annab portaalis Forte ülevaate Tallinna tehnikaülikooli molekulaarimmunoloogia dotsent Sirje Rüütel Boudinot.

Praegu on väljatöötatavad SARS Cov2 vaktsiinid põhinevad peamiselt neljal erineval tehnoloogial: inaktiveeritud vaktsiinid, nukleiinhappevaktsiinid, adenoviirusel põhinevad vektorvaktsiinid ja rekombinantsetel subühikutel põhinevad vaktsiinid.

Mille poolest need erinevad, loe portaalist Forte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mare
3 aastat tagasi

mina kutsuksin ülesse annetama koroonavaktsiin meie rõhutud vähemustele. on ju nemad meie riigi ainus vara mis väärib eriliselt hoolast suhtumist 🙂

Kummaline maailm
3 aastat tagasi

Viide Delfi artiklile, mida tegelikult lugeda ei saa, see tundub nagu väike tüssamine.

Vambola
3 aastat tagasi

Sputnik V