Juhtkiri: advendiaja ilus algus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Laupäeva õhtul üllatas advenditule süütamisele tulnud haapsallasi värviline vanalinn – puud nii muuseumi pargis, Rootsiturul, Kodaniketorni juures kui ka Mihkli pargis olid eri värvi lampidega välja valgustatud, samamoodi heitsid lambid eri värvi valgust lossimüüridele. Linnarahvas vaatas ja imetles, seda enam, et valgusmängu polnud liialt laialt ette reklaamitud.

Nii ühel kui ka teisel kerkis huultele küsimus, et kas see on ainult üheks õhtuks või jääb nii kogu jõuluajaks, või miks mitte kogu sügistalvise kaamose ajaks. Linnaametnike kinnitusel oli praegu siiski tegemist ühekordse ettevõtmisega. Aga miks ei võiks seda korrata?

See valgusmäng kutsuks nii mõnegi inimese vanalinna jalutama, ja mitte ainult haapsallasi, vaid meelitaks ehk kohale ka kaugema kandi rahvast. Vaatemäng värskes õhus on just see, mis sobiks hästi praegusesse aega, mil koroonaviirus on taas pead tõstnud. Kui jalutamise juurde saaks veel nautida välikioskist või mõnest kohvikust kaasa ostetud sooja jooki koos piparkookidega, oleks jõulutunnet küll ja rohkem.

Ka Tallinn on läinud sel aastal valgusmängu teed – esimesel advendinädalavahetusel süüdati Vabaduse väljakul esimene osa unikaalsest lossiaedadest inspireeritud valguspargist. Igal nädalavahetusel jõuluni välja lisandub sellele uus osa.

Võib ju küsida, miks peaks omavalitsus raha kulutama valgusmängule. Aga valgust on vaja, eriti praegusel hallil ja pimedal ajal, kui päevavalgust sama hästi kui polegi ja pilvisest taevast sajab kogu aeg midagi kaela. Valgus teeb meele rõõmsaks ja süstib hinge optimismi, rõõmsad ja optimistlikud inimesed omakorda püsivad tervemad ja jaksavad rohkem.

Järgmise sammuna võiks linnavalitsus asendada ka aastavahetuse ilutulestikud valgusmänguga – lisaks ilule säästaks see ka lemmikloomade ja nende omanike närve.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
arvan
3 aastat tagasi

et sajad tuhanded kesk euroopas vedelevad paadipõgenikud tuleksid hea meelega siia seda tuledemängu imetlema, aga keegi ei kutsu neid siia põhjamaa veneetsiasse, milline käive oleks peatänava äridel, spaadel ja kõrtsidel, linn puhkeks õitsele, kindlasti tuleks juurde hulk töökohti, tulijate seas on kindlasti loomaarmastajaid, kes meie loomavarjupaigad tühjaks ostavad ja neile imelise kodu kindlustavad. kirikukellad hakkavad rõõmsalt iga päev helisema ja õnn ja õitseng saabub siia igaveseks