Kaja Kallas: kas Keskerakond on üle võtnud EKRE väärtused?

Reformierakonna esimees riigikogus. Peeter Langovits
Reformierakonna esimees riigikogus. Peeter Langovits

Keskerakonna kongressil esinenud partei juhtfiguuride sõnavõttudest jäi kõrva meeletu eneseõigustamine – EKREga koalitsiooni tegemine on hea, sest Reformierakond on ikka palju hullem. Ka Isamaa esimehe Helir-Valdor Seedri viimastes sõnavõttudes on kuulda eneseõigustust ja Reformierakonna kirumist.

Tahes-tahtmata tekib küsimus, et miks Keskerakond ja Isamaa on kaitses? Jääb mulje, nagu mõlemad erakonnad püüaksid endale ja oma toetajatele õigustada, et Reformierakonnale „ei” ütlemine isegi läbirääkimiste alustamiseks ja ülepeakaela EKRE rüppe jooksmine on olnud ainumõeldav ja õige otsus. Kui see tõesti oleks nii, siis te ei peaks ju end nii meeletult veenma?

Reformierakond on olnud koalitsioonis nii Keskerakonna kui ka Isamaaga. Mõlemal juhul oleme me võtnud vastu palju Eesti jaoks olulisi edasiviivaid otsuseid. Me ei ole lõhkunud, vaid oleme ehitanud olemasolevale. Me ei ole otsinud teemasid, mis Eesti ühiskonda lõhestavad, vaid oleme püüdnud leida kohti, mis inimesi kokku toovad. Seda ei saa aga öelda praeguse koalitsiooni kohta. „Sidusa ühiskonna” sildi all käib ühiskonna pooleks rebimine, solvamine ja ründamine sellise hooga, mida Eesti pole varem näinud.

Teiseks torkab silma, et endiselt räägib Keskerakond sellest, mis Reformierakond on valesti teinud. Seda mantrat kordas Edgar Savisaar ja kordavad edasi ka nädalavahetusel valitud värsked Keskerakonna juhatuse liikmed. Mul on teile küsimus: kaua te seda juttu räägite? Te olete nüüdseks neli aastat valitsust juhtinud, kokku pannud viis riigieelarvet! Mis te ise olete selle ajaga ära teinud, mille üle uhkust tunda? Alkoholiaktsiiside tõstmine ja seejärel jälle alandamine? Riigile üüratu laenu võtmine, mis läheb igale Eesti elanikule imikust raugani maksma 4000 eurot? Toimiva ja lihtsa maksusüsteemi lõhkumine? Teise pensionisamba lõhkumine? Välistööjõu ja tudengite kiusamine? Keskerakond on selles koalitsioonis täitnud vaid koalitsioonipartnerite lubadusi.

Kolmandaks tõusis Keskerakonna kongressil väärtuste küsimus. Keskerakonna aseesimees Mailis Reps ütles, et EKRE valiti partneriks, sest nende väärtused sobivad Keskerakonnale paremini kui väärtused, mida kannab Reformierakond. Kui nüüd Keskerakonna aseesimees ütleb, et koalitsioonis EKREga ollakse seetõttu, et nende väärtused kattuvad, siis ainuke järeldus saab olla, et hoopis Keskerakonna väärtused on muutunud ja kõik, mille eest sõnades enne valimisi nii jõuliselt seisti, on ära antud. Või pole neid väärtusi tegelikult kunagi olnudki. Eesti arengu jaoks on kahjulik, kui Keskerakond muutub Jüri Ratase juhtimisel EKRE maailmavaate võimendajaks ja suurimaks tagantkiitjaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tom
3 aastat tagasi

Ei näe selles jutus midagi uut.ikka kirutakse ekret,keskerakond.tehakse madalamaks kui muru,ennast kiidetakse taevani.järgmine käik on vebi fondi rahade seaduslikuks muutmine.rahapesu jürgen on ka kuidagi põhja vajunud,sedagi vaja upitada.head teed teile ajalooprügikasti.30%pole juba enam ammu…..

urmas
3 aastat tagasi

Ei maksa unustada, et Reformierakonnal on üle 30% valijate toetus.

saadakse
3 aastat tagasi
Reply to  urmas

sama metoodikat kasutades nagu e-valimistelgi

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  urmas

aa missiis!? See pole enamus kohalike inimeste arvamusest ju!!!!!!!!!!!!!!

Tont
3 aastat tagasi

Tark ja ilus naine. On olnud võimalus mõned hetked suhelda. Aga ta esindab väikese osa tarkade ja ilusate(rikaste) huve. Tegel7k juht on Hr. Ligi,kelle käsul kirjutas Riigikogu alla Euroopa Stabillsusmehhanismile. Ja see Ligi valetas,et Eesti riik ainult garanteerib 3 miljardi ulatuses Kreeka võlgu. Targad kreeklqsed jätsid maksmata ja maksavad teised Eli maksumaksjad. Lugege täpsemalt Wikipeediast. See teeb nii kurjaks,et lähen uuesti pihku panema.

naine
3 aastat tagasi

kaua võib selle nö lihtsa maksusüsteemiga uhkustada….kas see ongi süsteemi ainuke väärtus, olla lihtne. Pea 30 aastat oli meil see lihtne süsteem, huvitav,miks nii paljud kaasmaalased sellest reffide loodud paradiisist põgenesid…..Pole enam savisaar ka tegus, et saaks temaga hirmutada, nüüd jaurab mingist ühiskonna lõhestamisest. Ise te selle lõhestasidte, kui süvendasite vaesust ja ülistasite rikkaid.

tasub ikka
3 aastat tagasi
Reply to  naine

Analüüsisid maksusüsteemi ja läksid Soome?? Absurdne järeldus. Töölisele pole sellest ega teisest süsteemist sooja ega külma, tema loeb raha, mis laekub. Lihtsalt riik kulutab arvestamisele määratult rohkem ressurssi, kui varem.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  tasub ikka

Tegelikult päris nii mustvalge see ka ikka pole. Arengute ja tulevikus viljade tarbimiseks tänaste investeeringute näol tuleb vastu võtta ka raskeid ja vähem populaarseid otsuseid. Kes arukam, see saab aru, saab ka K Kallas, aga kuna ta ei ole otsustajate juures, siis üritab valitsuse tööd lihtsalt segada. Üritage ise kaasa mõelda ja ärge lugege suu ammuli mingite “poliitvõitlejate” jama!

Kes
3 aastat tagasi

see Kaja on, et igal pool meedias tema arvamisi ja mõtlemisi kogu aeg avaldatakse? Ei mahu kuidagi hinge, et kui Ratasele sai koalitsiooni-kosja mindud, siis korvi sai?

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Kes

Vaata, see Kaja on juhtumisi Eesti populaarseima erakonna esimees ja jutt, mida räägib on ka tõene! Ainult rumal ei saa aru ja palvetab püha perekonna poole!.

K.S
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Tabavalt öeldud perek. Kallase kohta!!!

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Poliitikas ei tähenda suurim populaarsus midagi, sest isegi 30%-ne populaarsus jääb kõvasti alla 70%-le, keda ei esindata. Viimaste ühised huvid võivad üles kaaluda ‘võiduka vähemuse’ huve.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Siin on sul õigus, ka EKRE seletab mingist suurest toetusest!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Ei maksa teisi rumalaks pidada ja mingit Kallase perekonda pühaks lehmaks ainult pidada! Milline tõene jutt!?!?!? Samasugune jura pooltõdedega nagu kõikidel teistelgi. Ärge kirjutage ise siin jama kokku palun!

tuleb aeg
3 aastat tagasi
Reply to  Kes

Populaarsema erakonna esinaine, et teaksid. Kui alatuid võtteid kasutatakse, siis sellega ei peagi kaasa minema. Küll prügikast võtab varsti ülbitsejad vastu, ajaloo prügikast ma mõtlen.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  tuleb aeg

Mina jällegi loodan, et need populaarsed valijad on ise ka aru saanud, et valesti tegid ja annavad oma hääle nüüdsele tegusale valitsusele!

peale
3 aastat tagasi

teiste tõrvamise ei midagi

Kaie
3 aastat tagasi

Pikk ja laialivalguv jutt Ka Ka l nagu alati. Ei midagi uut.

Priit
3 aastat tagasi
Reply to  Kaie

Jah, alati sama laul, ainult REFID on head, kõik teised on halvad.

2. kodanik
3 aastat tagasi

Mida imet te siis proovisite peale valimisi Keskerakonnaga läbi rääkida, kui nad sellised ilma väärtusteta tegelased on? 🙂 Vaata peeglisse ja otsi sealt vastuseid. 🙂