Kõred tunnevad end Veskijärvel hästi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Juttselg-kärnkonn. Vikipeedia

Looduskaitsealune juttselg-kärnkonn ehk kõre tunneb end Nõval Veskijärve kandis hästi ja nende arvukus on kümne aastaga mitu korda kasvanud.

Kui 2010. aastal laulis ühe öö jooksul keskmiselt 14 isaslooma, siis tänavu aprillis loendati neid juba 117, teatas RMK. Zooloog Riinu Rannapi sõnul pole nii palju isendeid kusagil mujal Eestis kokku lugeda õnnestunud, kuigi ka mujal, kus on õnnestunud kõrede elupaiku taastada, näitab populatsioon tõusutrendi.

Kõre on avamaastiku liik, kes metsas elada ei suuda. Veskijärve kandis, kus luitemaastik oli hakanud metsastuma, oli kõre populatsoon säilinud vaid karjääri osas väikesel alal. Pärast 2008. aasta suurt metsapõlengut avatud luitemaastik taastati ja kõrede arvukus hakkas kasvama. „Neile meeldib sellistes kohtades pesitseda,” ütles Rannap. Ta lisas, et Veskijärve kanti kõresid juurde pole toodud, vaid populatsioon on ise taastunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments