Erihooldekodudes kehtivad liikumispiirangud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Uuemõisa Kodu. Foto: Arvo Tarmula
Uuemõisa Kodu. Foto: Arvo Tarmula

Ka erihooldekodudes kehtib eriolukorra ajal külastuskeeld ning hoolealused peavad kodus püsima.

Uuemõisa Kodu tiimitöö juhi Merle Mäesalu sõnul tähendab 13. märtsist kehtiv eriolukord, et külastajaid majja ei lubata ning ka hoolealused ei saa vabalt ringi liikuda. „Meil ei ole küll piirdeaeda ümber, kuid 71 inimesest oli vaid kahele vaja rohkem seletada, miks ei tohi ringi liikuda,” ütles ta.

Liikumispiirangud kehtivad Mäesalu sõnul ka töötajatele: „Hoolealustega puutuvad kokku ainult peremajades töötavad inimesed ja üksteisel külas ei käida.” Päris nelja seina vahel hoolealused siiski olema ei pea, Mäesalu sõnul ollakse oma õues iga päev vähemalt tund aega väljas. Õues käimine on aga jagatud nii, et kõik hoolealused ei oleks seal korraga.

Et koroonaviirus Uuemõisa Kodusse ei jõuaks, selleks on Mäesalu sõnul nii töötajatele kui ka elanikele väga põhjalikud juhendid. Majades on ka lihtsas keeles plakatid ja piktogrammid, mis aitavad liikumiskeeldu ja hügieenireegleid paremini mõista.

Elanikel mõõdetakse Mäesalu sõnul iga päev temperatuuri ja kui ilmnevad ükskõik millised haigustunnused, saab kliendid terviseameti kaudu otse testima suunata. Töötajad peavad aga tööle tulles olema täiesti terved. „Töötajate haiguslehti on tavapärasest hooajast veidi enam, sest nad suunatakse haiguslehele ka väga kergete sesoonsete haigusnähtudega, millega tavaolukorras haiguslehte ei võeta – näiteks nohu või kergelt kriipiv kurk,” rääkis Mäesalu.

Lihulas asuva Südamekodu erihooldekodu elanikud peavad samuti oma territooriumil püsima. „Aed on kinni ja hoolealused linna vahele liikuma ei pääse,” ütles Südamekodu juhataja Vanda Birnbaum. Oma territooriumil võivad hoolealused siiski liikuda ja majades korraldatakse neile tegevusi. Ilmade paranedes saavad hoolealused ka oma õuel heakorra- ja haljastustöid teha.

Kui varem toitlustati Lihula erihooldekodus elajaid ühisköögist, siis nüüd teevad hoolealused Birnbaumi sõnul oma peremajades töötajate juhendamisel kolm korda päevas ise süüa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments