Juhtkiri: hoitud või naiivsed

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Eesti koroonakaardil püsib Läänemaa mõne teise maakonnaga võrreldes veel väga puhas. Läänemaal oli esmaspäeva hommikul tuvastatud kaks koroonahaiget ja testitud on kokku 97 inimest. See tähendab, et testitud on alla 0,5 protsendi Läänemaa elanikest.

„Ei teagi, kas oleme hoitud või oleme naiivsed,” ütles Lääne-Nigula valla sotsiaalosakonna juhataja Mariel Kõrgemägi telefonivestluses. Seda ei tea me tõesti. Lihtsalt soovist testima pääsemiseks ei piisa – selleks on vaja perearsti saatekirja. Perearst annab saatekirja, kui inimene testimist tõesti vajab: on ta siis riskirühmas või on tal seda vaja tööülesannete tõttu. Kas see, kui iga soovija saaks minna testi tegema, muudaks midagi või mitte, on raske öelda. Võibolla see ainult uinutaks – negatiivse testitulemuse saanud inimene võib hooletuks muutuda ja mõni aeg hiljem ikkagi nakatuda.

Kuigi me oleme siin Läänemaal paberite järgi nagu puhtad, ei tähenda see, et saaksime loorberitele puhkama jääda ja võiksime hooletuks muutuda. Läänemaa eelis on see, et asume Eestimaa servas – edasi pääseb siit ainult saartele ja saared on juba paar nädalat lukus. Servas olemine tähendab, et maakonnast läbisõitjad väga palju ei ole. Samas oleme populaarne puhkepiirkond, kuhu suvilaomanikud nüüd maapakku tulevad. Seda, kui paljud nendest on nakatunud, me ei tea. Et koroona on salakaval ja kulgeb sageli üsna kergete sümptomitega, ei tea me ka, kui paljud läänlastest on tegelikult nakatunud ja võivad viirust ise seda teadmata edasi kanda.

Nii et kui tahame, et Läänemaal ei juhtuks see, mis on juhtunud Saaremaal, peame hoidma senist joont – püsima kodus, hoidma pikivahet ja pesema käsi. Mis on aga veelgi tähtsam – ei tohi kaotada lootust, et piirangud saavad varsti läbi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mmmm
4 aastat tagasi

Soome sammuti varus neid oma reservi miljoneid maske aga meie eestlased seal üleval on lihtsalt kitsid ja ahned peaasi et oma palks tõsta kui teised peavad sellest loobuma tahaks näha et riigikogu langetab oma palka järgmine aasta aprillis vastavalt selle aasts majandusekasvule/langusele ehk siis ca 30%

Enriko
4 aastat tagasi

Läänemaa praeguse ametliku viiruspuhtuse taustal on kahetsusväärne sotsiaalministeeriumi jätkuv nämmutamine kaitsemaski teemal. Kuidagi ei tahtnud tänases Terevisioonis üle Kiige huulte lipsata, et mask on kasulik ka tervete inimeste enesekaitseks. Pigem põhjendas ta maskivajadust, et te kõik olete pot. nakkuselevitajad. Tere talv! Järelikult maskiga Rimisse minnes annaksin rahvale märku, et pean end tõenäoliseks katkulevitajaks!? Tegelikult suurem oht on olla nakatunud poetöötajail, kel pole tunde õhus hõljuva aevastuse aerosoolide eest kuhugi pääsu, erinevalt vaid 10 minutit kaupluses viibivast külastajast. Nii või teisiti, kaupluse külastamisel peaks olema mask lausa kohustuslik. Ostja kannatab selle aja ära, samavõrra vähem on ebamugavat maski vaja kanda müüjail.

küüniline realism
4 aastat tagasi

noh jah. nt. põhja-koreas pole avalikel andmetel ainsatki nakatunut.

kahju et on nii
4 aastat tagasi

Elukogenud inimesed teavad, et on ennegi maske kantud kui ENSV ajal suured gripipuhangud olid. Kas tõesti terviseministeerium ajab meie noorele sotsiaalministrile kärbseid pähe maskide kandmise vajalikkuse kohta ja valetab ka rahvale suu sisse, et see ei kaitse tervet vaid on kasuks ,et haige ei levitaks teistele
Öelgu juba ükskord avalikult välja, et meil maske ei jätku ja vastavad ametkonnad ,,magasid maha ,,õige ajal hankeid alustada kui Hiina juba suurt häirekella lõi masside surmaga. Kui oleks jaanuaris-veebruaris alustatud hankega, siis meie väikese rahvaarvuga riik oleks praegu kõik maskides ja nii mitu kuud järjest.

Põhja
4 aastat tagasi

P-Koreas ei saagi haigeid olla – need kaovad ja suunatakse kiirliftiga krematooriumisse.