Galerii: Haapsalu toomkirikus kõlas võimsalt naistelaul

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ühendkooris tuli lavale seitse koori ligi 150 lauljaga. Foto Arvo Tarmula

Laupäeva pärastlõunal andsid seitse Eesti naislaulu seltsi koori Haapsalu toomkirkus Eesti vabariigi sünnipäevaks kontserdi „Jäägu minu rahval rahu” ja välja kuulutati ka aasta naiskoori tiitli saajad.

Ühendkooris tuli lavale ligi 150 naiskoorilauljat eri Eesti paigust. „Võib-olla on siin kirikus korraga nii palju lauljaid olnud, aga mina küll ei mäleta,” tunnistas piiskop Tiit Salumäe.

Eesti naislaulu seltsi liidu esinaise Margit Võsa sõnul on seltsil traditsioon anda vabariigi aastapäeva paiku mõnes Eesti paigas suurejooneline kontsert.

Sel korral valiti kontserdikohaks Haapsalu toomkirik, mis on tuntud oma suurepärase akustika poolest. Salumäe tsiteeris lauluisa Gustav Ernesaksa, kes olla öelnud: „Tartu Ülikooli aulas on nii hea akustika, et sinna tahaks laulma agasi tulla, aga Haapsalu toomkirikus on nii hea akustika, et sinna tahaks laulma jäädagi.”

Kontserdi „Jäägu minu rahval rahu” kunstiline juht oli Haapsalu naiskoori Kaasike dirigent ja helilooja Sirje Kaasik. Et tegemist oli Eesti sünnipäevakontserdiga, oli Kaasiku sõnul ka kavas olevad laulud isamaast ja isamaa-armastusest. Peamiselt kõlaski Eesti heliloojate looming – Pärt Uusbergi, Veljo Tormise ja Ülo Vinteri kõrval oli mitu koori oma kavva valinud ka Sirje Kaasiku loodud laulud.

Kontserdi lõpuks kuulutas naislaulu selts välja ka aasta naiskoori tiitli saajad. Võsa sõnul esitati sel aastal tiitlile rekordiliselt kaheksa koori, nende seas Haapsalust ka naiskoor Kaasike (dirigent Sirje Kaasik) ja tütarlastekoor Canzone (dirigent Ulrika Grauberg).

Aasta naiskoori tiitleid anti sel aastal välja kaks. Võsa sõnul on üks neist koorile, kes on edukalt festivalidel esinenud ja andnud kontserte nii Eestis kui ka välismaal. Selle tiitli pälvis Suurupi naiskoor Meretule (dirigent Elen Ilves).

Teine tiitel oli koorile, kes on andnud suure panuse kohalikku kultuuriellu ja selle eest sai aasta naiskooriks Eesti Teaduste Akadeemia naiskoor (dirigent Andrus Siimon).

Foto Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments