Veeteede amet veab heinapallid Osmussaarele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaubaveo takerdumine väikesaartele on paisunud suureks probleemiks, osmussaarlased vedasid heina pontoonsilla detailidest kokku pandud pargasega. Aivo Hirmo

Tänavu veetakse veiste-lammaste talvehein Osmussaarele veeteede ameti kaatriga EVA-318. Lääne-Nigula vald tasub heinaveo eest kuni 3000 eurot.

Millal heinavedu algab, seda Osmussaare saarevaht Rita Koppel öelda ei osanud. „Veeteede ameti kaater on praegu Liivi lahes toodreid merest välja võtmas. Kui saab need välja, siis tuleb üles, meil on ju ka toodrid veel sees,” ütles Koppel.

Osmussaarele on vaja talveks vedada 250 rulli heina, kaater EVA-318 peab selleks tegema kümmekond reisi.

Osmussaarel tegeldakse mahepõllundusega ning selle tõttu peab ka hein olema mahedalt toodetud. Nii nagu mullu, ostetakse ka tänavu hein Kuke küla taluniku Urmas Sepa käest. „Jättis rullid seekord Ristile, saame need Dirhami sadamasse vedada sutsu lähemalt,” ütles Koppel.

Mullu transporditi saarele 311 rulli heina ujuvsillapontoonidest valmistatud parvega, mida veeti oma kaatriga Sleipnir. Veeteede amet ei luba niisugust parve enam kasutada, sest see polevat merekõlblik. Aasta tagasi kulus osmussaarlastel heinaveoks kuu aega.

Väikesaarte elanikud tahaks, et riik ostaks neile uue aluse, millega heina ja loomi vedada. „Niikuinii tuleb pargas ühel päeval hankida,” nentis Koppel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments