Kaljulaid: Martin Helme ei sobi valitsuse liikmeks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kersti Kaljulaid. Foto: presidendi kantselei
Kersti Kaljulaid. Foto: presidendi kantselei

Esmaspäeva õhtul Tallinnas Kadriorus peaminister Jüri Ratasega kohtunud president Kersti Kaljulaid tõdes, et eelmisel nädalal toimunud politseijuhi tagandamiskatse oli katse ajada kraavi õigusriik ning seda üritanud minister ei sobi valitsuse liikmeks.

„Kohtusin täna õhtul peaminister Jüri Ratasega,keskseks küsimuseks oli eelmisel nädalal politseijuhi tagandamiskatse ümber toimunu,” märkis Kaljulaid oma sotsiaalmeediapostituses.

„Minu hinnang on ühene – ministri katse tagandada politseijuht teadlikult seadust rikkuma minnes on katse ajada kraavi meie õigusriik. Õnneks näitas eelmine nädal, et Eesti õigussüsteem, meie institutsioonid ja demokraatia toimivad ning sellised katsed ei lähe läbi. Kuid isegi katse seda teha on lubamatu ning selliseid samme astuv minister ei sobi vabariigi valitsuse liikmeks,” kinnitas president.

„Ütlesin seda ka peaministrile, kuid loomulikult otsustab selle üle, milline on vabariigi valitsuse koosseis, parlamentaarses demokraatias parlament,” ütles Kaljulaid.

Peaminister Jüri Ratas ütles täna pärast kohtumist president Kersti Kaljulaidiga, et tema hinnangul valitsus toimib ning kõik selle liikmed peavad töörahu nimel pingutama, kirjutab Postimees.

Pärast kohtumist ajakirjanike ette tulnud peaminister ütles, et nad rääkisid presidendiga paljudel teemadel. Ratase sõnul väljendas president Kaljulaid PPA juhi Elmar Vaheri tagandamise katse pärast muret.

„Ka mina ütlesin, et olen selles osas murelik ja ma ei kiida seda kuidagi heaks,” ütles peaminister.

Küsimusele, kas ta usaldab ka Mart Helmet ja Martin Helmet, vastas Ratas, et Eesti toimib õigusriigina ja õigusriigis nii ühtegi ameti peadirektorit ei eemaldata.

„Valitsus toimib, see koostöö on töine,” kinnitas peaminister. “Mina valin töörahu ja selle nimel peavad kõik pingutama.”

Haapsalu linnavolikogu esimees, riigikogu liige Jaanus Karilaid kirjutas sotsiaalmeedias, et president ei suuda olla päevapoliitikast kõrgemal. „Kahjuks proovib Kadriorg poliitilist olukorda uuesti tasakaalust välja viia. Aga see on piinlik ja abitu, seda eriti nüüd, kus sisepoliitilisel segadusel on lahendus. Peaminister on juba paar päeva tagasi olukorra parandanud. Kas Kadriorg elab infosulus või ei suuda president jätkuvalt olla erakonnapoliitikast kõrgemal? Mitmes kord peab meelde tuletama, et elame parlamentaarses demokraatias,” kirjutas Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
4 aastat tagasi

Tema Ei sobi Eesti presitendiks.

Endel
4 aastat tagasi

Voit nüüd tuli ōigust nõudma liberaal , miks me küll peame häbi kannatama sellise Presitendi pärast.
Sa ise pole saanud rahvalt mantaatigi Presidendiks olemiseks .
Võiksid ise tagasi astuda ja inimeseks hakata.

enku
4 aastat tagasi

sellise presidendi paika panek oli riigikogu tööõnnetus aga paremat ei osatud panna sest muidu oleks parlament laiali saadetud. Nüüd peab rahvas kannatama. Annaks jumal et sellist brüsseli klouni rohkem pukki ei panda

Volli
4 aastat tagasi
Reply to  enku

Ametisoleva presidendi valis ametisse valimiskogu(riigikogu polnud selleks suuteline), samuti nagu eelmised presidendid. Väide, et Kaljulaid on on vähem president kui Ilves, Rüütel, Meri ei pea paikka. Protseduur on olnud ju sama. Millistest kannatustest jutt on jääb arusaamatuks

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Volli

On Sinuga ikka kõik korras? Mis toimub inimese peas, kes süüdimatult praegusel hetkel väidab, et Kaljulaid on valimiskogus valitud?

Tarmo
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Inimestel on kala mälu kahjuks, ega pole ka ime, et asjad nii korrast ära on.

Volli
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Tõepoolest. Mingil põhjusel oli mulle meelde jäänud, et Kaljulaid valiti valimiskogus. Tegelikult oli protsess: riigikogu-valimiskogu-riigikogu.
Täiesti siiralt-palun vabandust!

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Volli

pole mõtet vabandada, point ju selles, et meie riigikogu ei saa isegi presidendi valimisega hakkama!

Volli
4 aastat tagasi

Külvivolinik Karilaid nüüd küll mingi ütleja ei ole. Selgrootu poliitbroiler kes tuulesuuna muutudes veendunud Savisaarlasena poolt vahetas. Soovitan proovida päris töö tegemist selmet jagamisega tegeleda.

Ütleja
4 aastat tagasi
Reply to  Volli

Kodanik Karilaid ei oska midagi teha, sellepärast ta poliitiku ameti valis. Kuigi ka sellel ametikohal on esimese klassi Juku ka parem poliitik, kui Jaanus!

vot siis
4 aastat tagasi

RATAS -ka mina ütlesin, et olen selles osas murelik ja ei kiida seda kuidagi No mida sa keerutad ja silud, oled peaminister, siis käitu nagu peaminister. Ma ei kujuta iial ette, et nt. Ansip peaministri ametis oleks olnud niivõrd selgrootu.Praegune valitsus ei ole enam tõsiseltvõetav,liiga palju poisilikke ja ärplevaid sõnakasutusi, tobedaid käemärke, püüd oma võimu piire ületades politseijuhti kangutada jne
See valitsus läheb lõhki niikuinii, kõik on aja küsimus,mida rutem, seda parem riigi mainele. KUI ISAMAA ka üles ärkaks ja Seederi keelepaelad ausalt ja tõeselt tööle hakkavad on tulemust varem oodata

Juhei
4 aastat tagasi

Karilaiul ju täiesti õigus.