Galerii: vabaõhulavastus “Haapsalu legend” hakkab looma

Lääne Elu

info@le.ee

Valge Daami sellsesuvise etenduse proov. Foto. Arvo Tarmula
Valge Daami sellsesuvise etenduse proov. Foto. Arvo Tarmula

1979. aastal Haapsalu 700. sünnipäevaks kirjutatud näidendit mängitakse taas 16.-18. augustil 2019 kell 22.00 Haapsalu piiskopilinnuses.

Ridala valla piirimail elav vaene talutüdruk Maila ootab hiies oma kallimat. Ridala vanema poeg Olev peaks jõudma kohe-kohe Rootsist koju, kuid Maila kaunis laul jääb kõrvu hoopis linnuse sõjasulasele Jonathanile. Mailale võiks see kohtumine päris täbarasti lõppeda, kui mitte üks eesti soost munk ta kaitseks välja ei astuks.

Haapsalu linnusesse peaks õige varsti saabuma piiskop Hermann, kuid toomkooli poistekoori juht Isa Benedikt kurdab, et tal on koorist puudu tiiskant. Kellermeistri hinnang linnuse varudele pole kaugeltki optimistlik ning foogt käsib nuhelda iga talupoega, kes kümnist ei maksa.

Paraku ei õnnestu ei linnuses ega ka Ridala mail kõik kaugeltki nii nagu asjaosalised seda sooviksid…

Tänavuse Valge Daami etenduses mängib nimiosa Läänemaa ühisgümnaasiumi 11. klassi õpilane Annabel Triebstock.

„Publik küsib, millal jälle seda vana head tükki näeb,” ütles Valge Daami lavastuse projektijuht Anneli Aken märtsis Lääne Elule. Ühtlasi tähistab Haapsalu tänavu Valge Daami lavastuste 40. sünnipäeva. „Vahepeal on nii palju huvitavaid ja eri nägemusi olnud, et nüüd võib jälle juurte juurde tagasi minna,” ütles Aken.

40 aasta tagune „Haapsalu legend” ei olnud tegelikult päris esimene Valge Daami lavastus. See mängiti maha 1937. aastal, kuid toona piirduti ühel suvel ühe eesti- ja ühe rootsikeelse etendusega. „Haapsalu legendi” aga mängiti pärast esietendust 1979. aastal 11 suve jutti. Libreto autor oli Paul Kilgas, lavastaja Ilmar Tammur ja muusika autor Gennadi Taniel. Kogu etenduste tekst tuli lindilt.

Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments