Juhtkiri: kes maksab memme vaeva?



Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Järgmise aasta 1. jaanuarist hakkavad kõikidele hoolekandeasutustele kehtima uued nõuded – hooldustöötajail peab olema vastav ettevalmistus, st nad peavad olema hooldustöötajaks õppinud.

Selles nõudes midagi halba näha oleks väga raske kui mitte võimatu. Võikas isegi küsida, kuidas on võimalik, et sellist nõuet seni ei olnud. Hooldustöötaja amet on raske, kindlasti vajab see spetsiaalset ettevalmistust – kuidas hoolt kanda abivajajate eest, teiseks iseenda eest, sest see amet põletab läbi.

Paraku on nõudel ka teine, üsna ootamatu mõju. Juuli keskel hoiatas Äripäevas Lõuna-Eesti hoolekandekeskuse omanik Vambola Sipelgas sotsiaalse katastroofi eest – uuest aastast kehtima hakkavad nõuded tähendavat, et suur osa hooldajaid kaotab töökoha, hooldekodud lähevad järjest kinni ja abi vajavaid vanureid pole kuhugi paigutada. Seda on raske uskuda. Hooldaja, selleks, et ta tohiks töötada, ei pea minema viieks aastaks ülikooli. Piisab umbes saja tunni pikkusest koolitusest, mis peaks olema jõukohane kõigile. Samuti ei ole see liiga kallis. Pigem on nõudel teistsugune mõju. Hooldajaile tuleb hakata maksma kõrgemat palka. See omakorda kergitab hooldekodu kohatasu.

Praegu saab kõige odavama hooldekodukoha Läänemaal 600-650 euro eest, sõltuvalt sellest, kui palju abi hooldatav vajab. Mida rohkem abi, seda kõrgem hind. Hooldustöötaja palk on 700-800 eurot miinus maksud. Seda on häbematult vähe. Hooldustöötajate palka tuleb igal juhul tõsta. Sisuliselt tuleb see palgatõus aga kõige nõrgemate – hooldekodu elanike ja tihti ka nende lähedaste arvelt ja see ei ole õiglane. 



Ilmselt on tegemist ühe kõige keerulisema ja valulisema probleemiga, millega inimesed silmitsi seisavad. Aga mitte ainult. Majanduslikult nõrgestatud pered, kes peavad, hambad ristis, oma vanemate hooldekodu arve tasumisest osa võtma, ei ole kasulikud ka riigile. On aeg õppida teiste riikide kogemustest.



Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Suures õhukese riigi ehitamise tuhinas suruti kogu vanurite hooldus laste ja lastelaste kaela nagu poleks see vanur iilalgi riigi heaks tööd teinud ? Imestatase väikese iibe pärast aga kui perekond peab oma isa,vanaisa jne.eest iga kuu 400-600 € hoolduskulusid tasuma on kõik seletatud.Minge küsige omavalitsusest abi-sul on maja,sul on auto jne. müü maha kui välja ei tule !!!!!!!
Hitler ütles teeme saksamaa üle kõige,Trump lubas ameerika teha suureks(arvatavasti venemaa arvelt),Zelenski lubab jne. aga meie teeme oma inimesed vaeseks ise hõisates suurtest edusaamudest !

Kurb
4 aastat tagasi

Kahjuks peab tõdema, et vanaks saamine on luksus, mille eest tuleb maksta kõrget hinda . Kurvaks teeb see, et vanurid, kellel pole lapsi ja endaga toime ei tule paigutatakse hoolekande asutusse riigi kulul, teine , kellel on olemas laps, nõutakse lapselt puudujääv osa juurde. Lugupeetud otsustajad, me kõik saame vanaks ja väga vähestele antakse võimalus siit ilmast lahkuda oma koduvoodis.
Kuna ise kardan samuti, et ühel hetkel olen abitu ja lapsed peavad maksma hakkama.
Eduja kainet mõistust.

Rein
4 aastat tagasi
Reply to  Kurb

Eutanaasia peab olema lubatav. Kui paljud vanurid hooldekodus anuvad, et tuleks see surm juba. Ärme piiname inimest tema eluõhtul.

K.S
4 aastat tagasi
Reply to  Rein

Kulla Rein, eutanaasiaga pole siin midagi pistmist, lihtsalt meie riik on vanadekodudes loonud elamiseks mittesobivad tingimused… Ega siis vanur pole väsinud elamisest vaid vanadekodust ja olematust hoolitsusest.
Isiklikult lubaks eutanaasiat ainult siis kui kaasa saaks võtta ka kedagi valitsejatest…Äkki siis jõuaks kohale???