Edward Lucas: Putini trollimine

Edward Lucas.

Edward Lucas.

Liberalism on Vene presidendi Vladimir Putini sõnul surnud. Vene liider andis Financial Timesile libekeelse intervjuu, kus vastandas oma riigi tagasihoidlikkust ja ühtekuuluvust läänemaailma arrogantsi ja lõhestatusega.

Tegelikult on plindris hoopis putinism. SKP kasv on tööstusriikide püüdmiseks liiga madal. Elustandardid keelduvad kangekaelselt tõusmast. Relvajõudude hoidmiseks supervõimule kohasel tasemel napib raha.

Riigis valitsev ärikeskkond venelasi ei veena ning nad hoiavad võimaluse korral oma raha ja peresid välismaal. Lubjastunud poliitiline süsteem näib samuti rabe. Jekaterinburgis saavutasid meeleavaldajad võidu vastuolulise kirikuehitusplaani vastu. Katse uurivale ajakirjanikule Ivan Golunovile narkosüüdistused kaela määrida kukkus piinlikul moel läbi.

Ent muu maailm aitab endiselt välja. Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee taastas Venemaa liikmesuse. Seda hoolimata jätkuvast Ukraina sõjast ja selle alade okupeerimisest. Theresa May kohtus Putiniga G20 tippkohtumisel Osakas. Eesmärk oli edastada karm sõnum, ent venelased nägid hoopis oma liidrit kohtumas tähtsa rahvusvahelise partneriga. Nii palju siis diplomaatilisest sügavkülmutamisest, mida Ühendkuningriik rakendas Venemaale pärast mullust Salisbury keemiarelvarünnakut.

Härra Putin muigab selle peale. Tal on vähe pakkuda riigimehekunsti, kuid ta on meisterlik show-mees. Donald Trump näib olevat vastu võtnud Vene presidendi kutse osaleda järgmise aasta mais Moskvas Natsi-Saksamaa purustamise 75. aastapäeva pidustustel. Ameerika president kordas pressikonverentsil Osakas tahtmatult Kremli juttu.

Ent sõda ei võitnud Venemaa, vaid Nõukogude Liit. Suurem osa lahinguist leidis aset Ukraina ja Valgevene, mitte Venemaa aladel. Suur osa 25 miljonist hukkunust ei olnud venelased, vaid teiste rahvuste esindajad, sealhulgas värvatud Nõukogude Liidu okupeeritud riikidest. Ning sõja lõpp ei tähendanud Ida- ja Kesk-Euroopa riikidele sugugi vabastamist, vaid uut okupatsiooni, mis kestis kauem ning oli mingites aspektides natsivõimust kahjulikum.

Need ei ole akadeemilise ajalookirjutuse peensused, vaid tänapäeva geopoliitika pakilised küsimused. Kui nõustute Kremli lihtsustatud, moonutatud, amneetilise sõjaaja narratiiviga, õõnestate endiste ikestatud rahvaste riiklust ja legitimeerite Venemaa neoimperialistlikke kavatsusi oma endiste alade suhtes. Ameerika liitlased piirkonnas loodavad, et keegi administratsioonis saab järgmise kümne kuu jooksul võimaluse presidenti ses osas teavitada.

Putini solvanguid liberalismi ja arrogantse, kättesaamatu poliitilise eliidi aadressil Läänes tuleb näha kontekstis. Eesmärk on toita Venemaale sobivat maailmavaadet ja õõnestada seda takistavat mõtteviisi. Kremli liitlastele vasakul ja paremal äärel ning riikidele nagu Ungari meeldib väga mõte, et nad on uue poliitilise liikumise avangardis. Tühja sest autokraatiast, korruptsioonist, ebaefektiivsusest ja mõnel puhul riigireetmisest. Vaja on vaid nuusutada tuuleõhku idast, et haista ehtsa, julge uue poliitika lõhna.

Putini trollimine – kui nimetada seda õige nimega – viib tähelepanu tegelikelt probleemidelt. Venemaa ründas Ukrainat ja valetas selle kohta. Tulistas alla Hollandi reisilennuki ja valetas selle kohta. Kasutas närvimürki Suurbritannias ja valetas selle kohta. Sekkus USA valimistesse ja valetas selle kohta. Ikka ja jälle pääseb Venemaa puhtalt oma kuritegudest ja valedest. Muster on selge. Miks me ei näe seda?

***

Edward Lucas on rahvusvaheliselt edukate raamatute “Uus külm sõda” ja “Pettus” autor ja ajakirjanik. Ta töötab Varssavis ja Washingtonis tegutseva mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) asepresidendina.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Putini aegsed kuriteod ei kata isegi A4 formaati aga jänkide omade jäoks peab võtma kasutusele mitu kiirköitjat.Kui võtame Vietnami,Iraagi,Afganistani,Liibüa,Juggoslaavia ja Süüria kus on tänu neile surma saanud erinevatel andmetel ca 5-10 miljonit inimest neist 30-40 % tsiviilisikud sh.naised lapsed.Peale selle on mitu miljonit ameerika kodanikku psüühiliselt haiged,vigased vaimselt sandistatud jne.rääkimata ligi 100 tuhandest langenust !
Sellest Lucas vakib sest kes maksab selle muusika mängib !

ABS
4 aastat tagasi

Hoinas on Hoinas.

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Miks peaks ühe liberasti arvamus olema põhjapanev?Maailm on muutuste tuules ja aasta kümne pärast ei tunne me seda maailma enam äragi.Ainult teatud jõud on oma silmad katnud ja näevad seda maailma läbi roosade prillide st.elatakse rohkem minevikus ! Kas vene maa koos Putiniga on üdini halb ja mäda ? Juba Ivan Grõznõi ajast saadik on kõik venemaal toimuv olnud paha,paha,tsaarivenemaa oli pinnuks silmas nii Inglastele kui Sakslastele.Nõukogude Venemaa oli pinnuks silmas Ameerikale Nüüd kus venemaa lõpetas väliskompaniide Jeltsini poolt sooritatava röövrete on jälle paha paha. Tuletaks hr.Lucas`sele meelde,mitmed nn.lääne tuntud inimesed on väitnud,et venemaa maavarad peab andma teiste riikide kasutada… Loe rohkem »

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Normaalsed riigid ei hõiva sõjalist jõudu kasutades naabrite territooriume.

See ütleb kõik
4 aastat tagasi

Nii tore artikkel

See ütleb kõik
4 aastat tagasi

Ameerika president kordas pressikonverentsil Osakas tahtmatult Kremli juttu.

See ütleb kõik
4 aastat tagasi

mis kestis kauem ning oli mingites aspektides natsivõimust kahjulikum.

See ütleb kõik
4 aastat tagasi

Edward Lucas on rahvusvaheliselt edukate raamatute “Uus külm sõda” ja “Pettus” autor ja ajakirjanik. Ta töötab Varssavis ja Washingtonis tegutseva mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) asepresidendina.

Nimi (vabatahtlik)
4 aastat tagasi

Lapsed liivakastis – loll oled, ei ole ise oled. Et putinism on plindris, ei tähenda veel seda, et liberalism ei oleks. Asendustegevused nagu näiteks see co2 sõja välja kuulutamine(mis praeguse stsenaariumi järgi pigem suurendab eurooplase ökoloogilist jalajälge ja ei saa seega olla kuidagi kliima ega keskonnasõbralik ettevõtmine), uued rahatrüki plaanid jms.
Laiemalt on kriisis tööstuslik materialism, millele maailma suurvõimud on ehitatud. Sellest tõdemusest tuleks alustada lahenduste otsimist. Aga kulutame vähest järelejäänud aega paja ja katla sõnasõjaks.

Et see
4 aastat tagasi

mis Putin ütles on jama kuna tal on omal kodus probleemid? Või et 2+2 ei ole 4, kuna matemaatikaõpetaja on sokid eri värvi?