Marju Heldema: autentne rahvariie on ainult Kihnus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu kutsehariduskeskuse käsitööõpetaja Marju Heldema on seda meelt, et tänapäeval autentsetest rahvarõivastest rääkida ei saa, sest nende kandmise traditsioon on katkenud.

Laulu- ja tantsupeoaastatel on rahvariided suure tähelepanu all ja tänavu on korraldajad rõhutanud, et peolistel tahetakse seljas näha autentseid rõivaid.

„Ainukesed, kellel on õigus rääkida autentsetest rahvarõivastest, on kihnlased, sest nemad on suutnud oma rõivaid läbi 20. sajandi siiani välja kanda,” leidis paarkümmend aastat rahvariietega tegelenud Heldema. Ta lisas, et Kihnus on traditsiooni põlvest põlve edasi antud ja nad teavad reegleid, mille piires mängida.

Kõigi teiste puhul tuleks aga Heldema hinnangul rääkida koopiarõivastest, kuid ka nende kandmisel on oluline järgida reegleid ja pöörata tähelepanu detailidele.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vormsikas
4 aastat tagasi

Mul on täis komplekt Vormsi naise rahvariideid, millel vanust ligemale 100 aastat.
Kuidas saad proua Heldema väita, et kõigil peale kihnlaste on koopiarõivas.

Andres
4 aastat tagasi
Reply to  vormsikas

😀 😀 😀 Niiiiii rumal! Lugesid ainult pealkirja?

kellukas
4 aastat tagasi
Reply to  vormsikas

Kas teie olete vormsi rootslane Minu teada vormsi eestlased ei kandnud rahvariideid.