1

Radioloogid andsid Heldur Õigusele kolleegipreemia

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Radioloog Heldur Õigus. Foto Arvo Tarmula

Eesti radioloogia ühing andis tänavuse kolleegipreemia ehk Kõrghetke ordeni Läänemaa haigla kauaaegsele radioloogile Heldur Õigusele.

Radioloogiaühingul oli plaanis Kõrghetke orden üle anda reedel Eesti radioloogia ühingu üldkoosolekul Padise mõisas, kuid et laureaat Õigus peab sel ajal olema hoopis Tartus kursuse 60. aastapäeva kokkutulekul, sai ta ordeni kätte Läänemaa haiglas hommikusel nõupidamisel.

„Sukapaelaorden,” muigas Õigus autasust rääkides. Ordenit antakse välja 2005. aastast. Selle asutaja, toonase radioloogiaühingu presidendi Sergei Nazarenko sõnul asutati orden seetõttu, et arstide tööd tunnustati vähe. Kolleegipreemia on mõeldud radioloogile, kes aasta jooksul millegi erakordsega silma paistnud või oma tööd pikka aega teinud.

„Sel aastal avastasime, et oleme olnud nagu pimedusega löödud ja pole Heldur Õiguse tööd seni märganud,” tunnistas Nazarenko.

Autasu, mis kujutab endast kullast lipsu ja selle külge kinnitatud mäekristallist ripatsit, on kujundanud metallikunstnik Kaie Parts. Tegemist on rändautasuga.

Algselt hoopis spordiarstina tööd alustanud 84aastane Õigus töötab Läänemaa haiglas 1977. aastast. Lisaks röntgenile tegeleb radioloog ultraheli ja kompuutertomograafia uuringutega. „Ta kirjeldab kõiki pilte, mis meil siin majas tehakse,” ütles Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg. Tennisberg lisas, et Õigus on hea kolleeg: „Kui teised võivad ikka elu asjade üle vinguda, siis tema on alati heas tujus.”

Vaatamata sellele, et pensioniiga juba ammu käes, töötab Õigus endiselt suure koormusega ja vaatab aastas läbi sadu tuhandeid röntgenipilte. „Ära hakkab tüütama, aga muud ka teha ei oska,” ütles Õigus ise. Ta viskas nalja, et radioloog, nagu röövelgi, töötab pimedas toas – ainus vahe on selles, et röövel tapab teise inimese, aga radioloog aga iseennast.

Aastakümneid röntgenikiirte kaudu inimese sisemust uurinud Õigus vastas küsimusele, kas inimene seest ilusam kui väljast: „Kuidas kunagi”.

Radioloogide kolleegipreemia ehk Kõrghetke orden. Foto Arvo Tarmula
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
pärleid veel
pärleid veel

-inimese sisemust uruinud – see ka väga hea väljend _::))

wpDiscuz