0

Laupäeval avab Evald Okase muuseum suvehooaja

Lääne Elu

info@le.ee

Evald Okase muuseumis algab suvehooaeg. Arvo Tarmula

Laupäeval, 1. juunil kell 17 avab Evald Okase muuseum suveperioodiks taas külastajatele uksed.

Suvehooaega alustatakse kolme näitusega. Muuseumi teise korruse näitusesaalides on väljapanek Evald Okase loomingust ja Mai Levini kureeritud näitus „Akvarell Evald Okase loomingus“. Pööningusaalis saab vaadata Jaan Elkeni maalinäitust „Kohad ja paigad“ ja esimese korruse galeriis on avatud Aime Kuulbuschi näitus „Skulptuur”.

Näitus „Akvarell Evald Okase loomingus”

Akvarelli, nagu teisigi maalitehnikaid, õppis Evald Okas kasutama juba Riigi kunsttööstuskoolis. See tehnika sobis visandlike etüüdide või eskiiside tegemiseks, reisimuljete jäädvustamiseks. Akvarelliski avalduvad Okase terav pilk, täpne käsi ja maaliline särtsakus. Mõlemas kunstimuuseumis, ajaloomuuseumis, teatri- ja muusikamuuseumis, Tallinna linnamuuseumis on temalt kümneid tehniliselt puhtaid akvarelle. Siiski kombineeris ta seda sageli mõne teise tehnikaga – guaši, tempera või tušiga, neid tehnikaid mujal omakorda akvarellilikult käsitledes. Perekonna kogus, kust pärinevad näitusel eksponeeritud teosed, domineerivadki segatehnikas või muudes tehnikates , ent akvarelliliku mõjuga tööd. Rohkesti etüüde ja visandeid pärineb sõja-aastatest: Punaarmee eesti sõjaväeosade laagrist 1942.aastal Tšebarkulis Tšeljabinski lähedal, mille ümbruses oli hulk maalilisi järvi (Kisegatš jt.), Jaroslavlist ,kus paiknesid Eesti NSV Riiklikud Kunstiansamblid (1943), Moskvast, jne. See on kütkestav, ühtaegu kunstiline ja dokumentaalne materjal tollest ajast. Suur hulk elavaid, lõunamaist valgust kiirgavaid maale ning joonistusi, sealhulgas akvarelle, on valminud loomingulistel komandeeringutel Armeeniasse (1946) ja Kesk-Aasiasse (1947). 1966.aastal viibis Okas pikemat aega Itaalias loomebaasis, kus oli võimalik ka tööd teha. Õlimaalide kõrval sündis siis ka jõulises käsitluslaadis akvarellilikke värvilisi tušijoonistusi. Nimetatud tööd kõnelevad impressionistlik-improviseeriva laadi sobivusest Okase maalijatemperamendile. See tahk tema loomingus väärib senisest enam väärtustamist.

Näitus „Akvarell Evald Okase loomingus” on avatud 15. septembrini 2019.

Mai Levin

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz