Juhtkiri: eeskuju määrab käitumisjoone

Lääne Elu

info@le.ee

Kui lapsed sõidavad rulapargis kiivrita, siis panevad nad oma tervise ohtu. Kukkudes võib kergesti vigastada pead või lülisammast ning jääda elu lõpuni ratastooli. Ka ropud vandesõnad ei kuulu ajaveetmise juurde. Kes peaks selle eest vastutama?

Kui suure parlamendierakonna esimees ja siseminister Mart Helme teeb valitsuse pressikonvrentsil seksistlikke märkusi naiste kohta, siis kes peaks tema korrale kutsuma? Peaminister Jüri Ratas kuulas Helme sõnavoolu vaikides, noruspäi ega öelnud silpigi, kuigi ta ise tahab olla eeskujulik pereisa, kelle abikaasa teeb kõik selleks, et oma mehe karjääri hoida. Nagu ka Mart Helme abikaasa, riigikogu liige Helle-Moonika Helme. Olgu peale, peaministri abikaasa saab hakkama, riigikogu liige samuti, aga kuidas peaksid hakkama saama tuhanded naised, kes pole jõukad ega võimukad?

Kui alaealine kõnnib tänaval helkurita või sõidab jalgrattal kiivrita, siis astub politseipatrull ligi, teeb märkuse, kutsub korrale või teeb isegi trahvi. Rulapark pole tänav, kus politsei käib korda hoidmas. Seal peab iga tüdruk või poiss ise teadma, et kiiver peab peas olema ja trikitades tuleb kaaslastega arvestada. Spordivõistlusel teeb kohtunik ropendajale märkuse, aga tavaelus peab laps või nooruk ise teadma, mis on õiged ja mis keelatud sõnad. Kodu ja kool kasvatavad hoiakuid ja teadmisi.

Poliitiline eliit läheb ees, nende järgi joondutakse. Nii nagu rulatreeneri eeskujul panevad noorukid kiivri pähe ning lapsed kasutavad sõnu ja väljendeid vanemate eeskujul, määrab Mart Helme hoiak naiste suhtes suure osa meeste suhtumise. Esialgu võibolla ei taha Ratas seda endale tunnistada, aga kui minister käitub nagu mats, käituvad varsti terve riigi mehed naistega lugupidamatult. Eeskuju määrab meie hoiakud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ley
4 aastat tagasi

Selle ajakirjaniku ajud on küll kohe tugevasti ülekuumenenud. Peaks kiiremas korras arsti poole pöörduma, enne kui lastele üle ei kandi.

NIMI (kohustuslik)
4 aastat tagasi

Pea hoogu, artikli kirjutaja) Ehk hakkad sellega peale, et tõestad oma jutu paikapidavust. Kus on Martin Helme ropendanud? Kas naise naiseks nimetamine on siis artikli autori arvates roppus ? Kas emotsionaalse naise emotsionaalseks naiseks nimetamine on roppus ? Mis maailmas palgasaaja kirjutaja elab? Piinlik on selliseid roppusi lugeda, lõpetage ära !

Sulev
4 aastat tagasi

See vajab juba meditsiinilist vahelesegamist tolle “arvamuse” kirjutaja suhtes, et juba sõna “NAINE” on seksistlik! Kas annab veel kaugemale minna???

Isamaalane
4 aastat tagasi

Möödunudaastases põuas ja põllumeeste hädades oli ju ka süüdi EKRE-kes muu.

K.S
4 aastat tagasi

Taavi Rõivas tuli meelde ja tema suhtumine naistesse ja külmkappidesse. Et naine on loodudki selleks et teda külmakapi taha lükataks ja seal… aga vaatamata sellele, et tegu on endise peaministriga,ei käitu mitte kõik Eesti mehed nagu viimased mölakad. Kuigi eeskuju on ju olemas… Ja osadel lastel on, muide, kiivrid rulapargis ilusti peas…

K.S
4 aastat tagasi
Reply to  K.S

Meenus veel see Ojasoo, kes rasedat jalaga kõhtu tagus ja hiljem Presidendi vastuvõttu korraldas… Kah eeskuju aga paljud Eesti mehed teda jäljendavad? Ja palju on nende seas EKRE pooldajaid?

Nuudi
4 aastat tagasi
Reply to  K.S

Mina olen noor, pooldan EKRE-t ja samal ajal mõistan hukka naistevastase lugupidamatuse, vaimse ja füüsilise vägivalla! Karnau mine spaasse ja unusta Lobjaka ajupesu!

REIN
4 aastat tagasi

Ropendati ka enne EKREt. Pole küll EKRE valija, aga kõigis hädades EKREt süüdistada tundub juba koomiline. Lapsi peavad kasvatama ikka vanemad. Seda tehti ka nõukogude ajal hoolimata sellest, mis paskvilli ajalehtedes kirjutati.