Läänlased lähevad võistlema Tour de France’ile

Varem kaks korda tuuril osalenud Üllar Petrovits tunnistas, et kogu distantsi vältel on seline tunne, et milleks see eneseületus. Foto: erakogu
Varem kaks korda tuuril osalenud Üllar Petrovits tunnistas, et kogu distantsi vältel on seline tunne, et milleks see eneseületus. Foto: erakogu

Jalgratturitel tuleb suvine kalender üsna tihe – iga kuu toimub Eestis mõni oluline võistlus, olgu selleks 28. aprillis toimuv Otepää rattamaraton, mai lõpus toimuv Tartu 38. Rattamaraton või 23. juunil toimuv 19. Haapsalu rattaralli.

Rattarallid toimuvad Eestis kogu suvehooaja ja lõpetatakse 2. septembril Filter maastikusarja finaaletapiga Tallinnas. Seega on jalgratturitel mille vahel valida.

Läänlate suurm eesmärk on seekord osaleda maailma kõige vanemal ja populaaremal jalgratturite mitmepäevasõidul Tour de France’il.

Tour de France’i esimene võistlus korraldati 1903. aastal ja toona oli kavas viis etappi. Sellest ajast alates on igal aastal tuuri reeglid muutunud. On kasvanud ka etappide arv, jõudes juba 21. Kuid on toimunud teisigi muudatusi.

Tuuri korraldajad võimaldavad ka amatööridel osaleda ühel etapil. Seekord on selleks 21. juulil Albertvilliest val Thorencisse toimuv eelviimane etapp pikkusega 131 km.

Sellel etapil stardivad läänlased peamiselt Paralepa jalgrattaklubisse kuuluvad võistlejad Üllar Petrovits, Jaanus Müür, Simmo Kahem ja Roger Uusma. Kuna amatööride võistlusel võistkondlikku arvestst pole, starditakse individuaalse paremuse selgitamiseks. Mõte on võrrelda oma võimeid maailma paremikku kuuluvatega. Tegelikult on see päris suur katsumus, sest meil Eestis sellised mägised etapid puuduvad. Varem juba kaks korda tuuril osalenud Üllar Petrovits tunnistas, et kogu  distantsi vältel on seline tunne, et milleks see eneseületus. Etapi lõppedes on emotsionaalne tase siiski laes, sest midagi õnnestus endale tõestada.

Seekordne osavõtt tuuril oleks Üllar Petrivitsile juba kolmas. Tema parim koht jääb teise tuhande algusse, sest ta on pidanud alustama üsna kaugelt tagant, sealt ette jõuda oli üsna keeruline. Startijaid on tavaliselt 15 000. Loodetavasti õnnestub sel korral Üllaril esituhandesse murda.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments