Toomas Schmidt: Reformierakond, Isamaa ja sotsid saaksid omavahel hakkama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Toomas Schmidt. Foto: Arvo Tarmula
Toomas Schmidt. Foto: Arvo Tarmula

Isamaa kaotas riigikogu valimiste tulemusena kaks kohta riigikogus ja 2 protsenti toetusest, kogudes Eestis vaid 64 239 häält. Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa ringkonnas oli kukkumine veel suurem – toetus langes 14,7 protsendilt 10,4 protsendile.

„Vaadates olukorda, mis siin mõni aeg tagasi oli, kui Isamaa kukkus valimiskünnise alla, siis läks asi ikkagi ülesmäge,“ tõdes Isamaa Läänemaa piirkonna juht Toomas Schmidt.
Praeguse 14 koha asemel on Isamaal riigikogus nüüd aga 12 kohta, mis on jällegi tagasiminek. „Ma arvan, et tegelikult võib heaks tulemuseks sedagi pidada,“ nentis Schmidt.

Kahetsusväärne on Schmidti sõnul see, et Hiiu-, Lääne ja Saaremaa ringkonnast pole riigikogus ühtegi saadikut.
„Kahju, et Raivo Aeg sisse ei saanud. Meie piirkond pole muidugi kunagi kõva Isamaa toetaja olnud,“ nentis Schmidt.
Ta selgitas, et siinses ringkonnas hea tulemuse tegemiseks peab inimesel olema tuntus nii saartel kui ka mandril. „Siit ongi keeruline riigikogusse pääseda,“ märkis ta.
Schmidt ise tõi erakonnale 222 häält.

Eelmiste riigikogu valimiste ajal oli IRLi toetus Hiiu-, Lääne ja Saaremaal 14,7 protsenti, seekord Isamaal 10,4 protsenti. „See on kõva tagasiminek. Kahju, et Isamaad siin piirkonnas nii vähe toetatakse,“ ütles Schmidt.
Isamaa erakonna organisatsioon on Läänemaal tema sõnul nõrk ja ühtegi uut, värsket tähte pole tõusmas näha, vanad aga ei vea enam välja.

Uue valitsusliidu tegemisel on kõik variandid Schmidti hinnangul ühtmoodi keerulised. „Mulle tundub, et Reformierakond võiks ikkagi teha koalitsiooni koos sotside ja Isamaaga,“ pakkus Schmidt.
Paraku on kõik erakonnad seadnud maha üsna konkreetsed punased jooned, millest üle minna ei taheta. „Kui keegi kompromisse teha ei taha, on üldse keeruline valitsust moodustada,“ märkis Schmidt.

Varasemaid vaiba alt ära tõmbamisi meenutades nentis Schmidt, et sellised asjad käivad poliitikaga kaasas. „See on muidugi hell teema. Aga poliitikas peab endale valima kas ühe või mitu kaaslast ja nendega kuidagi kompromisse teha. Reformierakond, sotsid ja Isamaa saaksid omavahel põhimõtteliselt hakkama,“ pakkus Schmidt.
„See tähendab järeleandmisi kõigi kolme poolt. Eks ilmselge on see, et maksupoliitikas tuleb lähiajal muudatusi, lihtsalt igaühel on sellest oma nägemus,“ rääkis Schmidt.

Ühel meelel ollakse vaid selles, et praegune tulumaksuseadus ei kõlba kuhugi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pets
5 aastat tagasi

Kas härra pakub Isamaale refi puudlite kohta?
Korra nad küll kargasid kintsu, vaevalt neid enam usaldatakse.

kõik kõik
5 aastat tagasi
Reply to  Pets

Poliitikas on kõik võimalik, kui ikka iseenda võim on mängus või ohus. Poliitikud on valmis selle nimel küll vangerdama, küll valetama, küll tegema kannapöördeid. KÕIK valitsemise nimel!!!

Kes
5 aastat tagasi

Pukseerisid Reformikad eelmisest koalisatsioonist välja, on meelest läinud?!

Tont
5 aastat tagasi

Hr. Toomas,on sinu mure, et oled rändeleppe pooldaja.Et aga paljud valijad nii ei arva, näitab Ekre riigikogu kohtade peaaegu kolmekordistumine. Ma olen veendunud,et varsti talitad sa südametunnistuse järgi ning lähed sotside poole üle. Ning kirjutad kahe käega rändeleppele alla.

Sulev
5 aastat tagasi

Vana kartell koos, keskpõrandale kokku poisid!