Rõude muuseumi juht Inda Mölder sai ministri tänukirja

Lääne Elu

info@le.ee

Auhinna võtsid vastu MTÜ Rõude muuseumi juhatuse liige Helve Tellei ja tema lapselaps Nora Raudsik. Foto: Andrei Ozdoba
Auhinna võtsid vastu MTÜ Rõude muuseumi juhatuse liige Helve Tellei ja tema lapselaps Nora Raudsik. Foto: Andrei Ozdoba

Inda Mölder pälvis 25. jaanuaril toimunud Eesti muuseumide aastaauhindade galal ministri tänukirja tubli kogukondliku töö eest Rõude Muuseumis.

Inda Mölder on tunnustuse üle tänulik ja rõõmus. Tema sõnul oli tänukiri suureks üllatuseks. „Mullu suvel korraldasime muuseumiga Kasari kolhoosi endiste töötajate kokkutuleku. Saime selle sündmuse tarbeks projektirahadest toetust ja kokkutulek õnnestus igati. Et meie ettevõtmine aga ka muuseumide aastaauhindadel esimest korda avatud „Kogukonna sõbra“ auhinnakategoorias tähelepanu pälvis, seda ei osanud tõesti oodata,“ selgitas Mölder.

Rõude muuseum asub Läänemaal Rõude külas, Haapsalu–Laiküla maantee 32. kilomeetril, algselt Rõude algkool-lasteaiale ehitatud hoones.

Varade kogumist muuseumi jaoks alustati 2005. aastal Sepa, Laose ja Uuetoa talust. Hiljem kogunes eksponaate paljudest Martna valla taludest. Muuseumis on vanavara, fotode, olmetehnika ja käsitöö väljapanekud, üks osa ekspositsioonist tutvustab kunagist Kasari kolhoosi.

Kodulehel roude.ee on MTÜ Rõude muuseum oma tegevusi kirjeldanud järgmiselt: „Korraldame käsitöö propageerimiseks õpitubasid, võtame osa iga-aastasest muuseumiööst, „Teeme ära“ talgupäevadest ja üle maa toimuvatest käsitöötubadest, korraldame huvitavaid üritusi. Peale MTÜ liikmete osalevad muuseumi tegevuses ka ümbruskonna elanikud. Väljapanekud annavad ülevaate kunagisest elust Martna kihelkonnas ja Rõude ümbruse külades. Muuseumis saab kangast käärida, kududa, kerilauaga lõnga kerida ja haspeldada. Korraldatakse loteriid ja käsitöö müüki.“

Rõude muuseumi pärandiga saab praegu tutvuda ka Haapsalus. Koostöös Rõude muuseumiga on Haapsalu raekojas viimaseid nädalaid avatud näitus „1982“, kus näeb kohaliku agronoomist amatöörfotograafi Ants Maripuu (1952 – 2015) haruldasi jäädvustusi Kasari kolhoosi argipäevast. Lisainfot näituse kohta leiab muuseumide kodulehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments