Neeme Suur: eramaja ehitus võiks olla bürokraatiavaba

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri
Neeme Suur, Lääne-Nigula volikogu esimees. Foto: Urmas Lauri

Valimiskampaanias on huvitavaid mõtteid hulganisti ringi liikumas. Riigireformi SA juht vandeadvokaat Jüri Raidla on välja käinud mõtte, et Eestis tuleb ametnike arvu vähendada kaks korda. Eesti 200 programm näeb ette kogu üldhariduse ja sotsiaalteenuse äravõtmise kohalikelt omavalitsustelt ja andmise riigi kätte. Ka sotsiaaldemokraadid on veendunud, et riiki tuleb korraldada mõistlikult. Ainult et me ei ole võtnud eesmärgiks likvideerida ametnikke kui riigi töötegijaid. Omavalitsuste likvideerimisega me ka ei tegele. Me oleme võtnud sihikule bürokraatia. Toon kaks näidet.

Võtame kõigepealt kätte ja vähendame neid regulatsioone ja nõudeid, mis otseselt inimeste ja ettevõtete tegevust puudutavad ja mis hädavajalikud ei ole. Riik ei pea reguleerima kõike ja kontrollima kõiki. Kui bürokraatiat jääb vähemaks, siis ametnike arv väheneb juba sellest tulenevana. Näiteks on SDE programmis kirjas, et peaks lihtsustama elamuehitust.

Oluline on mõistlikkuse printsiibi järgimine. Oleks mõistlik, kui üks pere saaks ehitada endale kodu nii, et sellega ei kaasne riigi poolt kehtestatud paberimajanduse mäge. Ise ehitavad, endale. Kui tahavad tööd tellida, tellivad. Kui vajavad nõu ja abi, küsivad. Praegu on piiriks 60 m². Nii suurt hoonet võib veel ilma projekteerimise ja ehitusloata ehitada, peab vaid vormistama ehitusteatise. See piir võiks olla vähemalt kaks korda suurem, kui mitte veel rohkem.

Selge on see, et gaasiseade, elekter, küttekolle ja reovee puhastus peavad olema spetsialisti poolt üle vaadatud. Ära ennast ära tapa ja naabri kaevu solgiga üle ujuta. See aga, milline on tubade paigutus ja katuse kaldenurk, on ikka igaühe enda asi. Ma saan aru nõuetest suuremale kortermajale, tööstus- või kaubandushoonele või ühiskondlikule hoonele. Nendes elab ja töötab ning neid külastab suur hulk inimesi. Eramaja, eriti veel hajaasustuses, peaks olema küll aga võimalikult bürokraatiavaba projekt.

Teiseks näiteks toon ühe väikeettevõtte, mis tegeleb toitlustuse ja majutusega. Muidugi peab üks teenust pakkuv majutuskoht olema korras. Aga padja ja käterätiku suuruse määramine ministri määrusega – see on ikka üleliia. Majutusasutuse üldist kvaliteeti kontrollivad hea meelega inimesed ise, andes hinnanguid internetis. SDE programmis on kirjas, et vähendame olulisel määral majutusettevõtetele esitatavaid nõudeid valdkondades, kus toimib iseregulatsioon. SDE programmis on ka kirjas, et vähendame järelevalvekoormust ettevõtetele, kes on seni eeskujulikult toiduohutuse ja päritolu nõuetest kinni pidanud.

Bürokraatia vähendamine on märksõnaks nii lihtsama ja tõhusama riigi loomisel kui ka ettevõtlusvabaduse suurendamisel. SDE on kirjutanud programmi lubaduse vähendada bürokraatiast tulenevat halduskoormust nelja aastaga 25 protsenti. Siinjuures võtsime eeskuju Taanist, kus hiljuti viidi läbi halduskoormuse audit ja suudeti teha riiki lihtsamaks. Suudame ka meie.

Neeme Suur

Lääne-Nigula volikogu esimees, SDE

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
5 aastat tagasi

Sa vaene mees jääks ju töötuks kui bürokraatia väheneks. Räägi ikka seda mida mõtled mitte seda mida kuulda tahetakse.

Volli, saarlane
5 aastat tagasi

Lihtne küsimus: mees, kus sa varem olid?

Vastan ise – Riigi piirkondliku haldusreformi komisjonis! Kus ajasid just seda tsentraliseerimise jura, et viia küalaareng wannabe linna tasandile. Ilmselge, et kogukondliku “põhumaja” ei saa ehitada Haapsalu kesklinna. Koos Saarewmaa Kaasikuga keerasite Saaremaal suurema **** kokku, kui üle Eesti leida saab.

Rõve, kuidas Sauluset saab Paulus, või vastupidi.

Elanik
5 aastat tagasi

Maakonna lõhkus ka ära, ärge uskuge hülgemöla. Kuhu suur oma näpu pistab, sealt head nahka ei tule.

Raul
5 aastat tagasi
Reply to  Elanik

Näedsa, trollid jõudsid ka kohale…

Rein
5 aastat tagasi

Poliitik viskas õnge vette. Mõni usubki, et Suur suudab suuga suure linna teha. Ehitusnormid kooskõlastatakse eurodirektiividega. Uskumatu küünilisus tulla välja ehituses bürokraatia vähendamise ideega kui samal ajal kehtestati hoonetele senisest tunduvalt rangemad nõuded. Kas sots on loll või küünik? Ilmselt loll, sest ehitusseadustiku, tuleohutuse- jm nõuete järgi elamu on elamu. Kes seal elab, pole ehitusnormide teema. Valus on sellist lollust lugeda. Mis muidugi ei tähenda, et bürokraatia ei vohaks. Aga see hakkab pihta euronormidest.

Väga õige
5 aastat tagasi
Reply to  Rein

Ja kas me üldse tahame, et kogu Eestist saaks üks suur pilpaküla, kus vohab järelevalveta amatööride ehitised. Küttekolded, elekter, kandvad lahendused- pigem jäägu ikka spetsialisti hoolde.

Nimi (vabatahtlik)
5 aastat tagasi
Reply to  Väga õige

Esivanemad suutsid ehitada(enamasti ise oma kätega) endale korralikud majad jm hooned millest paljud püsivad 100 aastat ja rohkemgi. Ilma igasuguste büroodest saadetud direktiivideta. Meie omandatud abituse mõõt on ikka määratu kui olemegi hakanud mõtlema nii, et head asjad ja valgus tulevad meile kõrgelt ja kaugelt määratud dokumendikuhjade( pole vahet kas paberil või virtuaalsel kujul) ja neid kehtestavate emissaride kaudu.

Tont
5 aastat tagasi

Isegi kui sotsid lubaks igale perele oma maja,ei andestaks normaalsed inimesed ràndelepet neile iial. 🐷 Nagu ka pidevaid maksutòuse,mille nad keskiga làbi surusid. 😨 Saage aru- raha ei tule seinast, vaid uutest maksudest. Tùùpide ilusad lubadused maksame kinni meie.

Kaarel
5 aastat tagasi

Sotsid on ju riigikogus ja valitsuses. Selle asemel, et niisama seletada, tehke see asi ära ning lubage vanade talumajade suuruses maju ilma bürokraatiata ehitada. Kui sellega kohe tegelema hakata, jõuate asja ilusti enne valimisi tehtud. Inimesed ei anna teile enam niisama lubaduste eest hääli. Nüüd on vaja reaalseid tegusid, mitte juttu. Ma ei saa aru ka sellest, kui peab mingeid absurdseid nõudeid täitma oma eramaja ehituse puhul. Elan oma esivanemate maal, kus eelmine põlvkond on asjad käest ära lasknud ning vanu maju enam ei eksisteeri. Tahaksin uue ehitada, kui piirangud on peal ehitusseadustiku, looduskaitse ja muinsuskaitse tõttu. Ning laste ja… Loe rohkem »

Jaht
5 aastat tagasi

Olles avaliku sektoriga seotud pean ütlema, et korruptsiooni vältimiseks tehtav bürokraatia riigiasutustes on demotiveeriv ja kordades kallim, kui korruptsioon ise. Ajalugu on näidanud, et sellest ei ole veel kasu ka.

taat
5 aastat tagasi

Asjalik mõte ehitustegevuses bürokraatiat vähendada.
Näide elust, küll Harjumaal: abihoone, milles puudub igasugune küte, seadustamisel nõudis hoonet ülevaadanud päästeametnik tuleohutus auditit. Põhjendades seda sellega, et kuna ei ole ehitusprojekti, mida Päästeamet oleks enne ehitamist ülevaadanud ja kinnitanud, et ei ole dokumenti, mille alusel andis ta nõusoleku. Ei lugenud, et ta käis kohal, nägi hoonet, veendus kütte puudumises.
Ehk teisisõnu järgis punktipealt ehitusseadustikku ja tuleohutusseadust.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  taat

Seadused on kõigi jaoks! Välja arvatud haiged edgarid!

kuusk
5 aastat tagasi
Reply to  juss

kui lammutad oma maakonna, siis pole mingi jutt ega ettepanek veenev, kuidas mõni mees sellest aru ei saa.