Pitsikeskuse naised heegeldasid Haapsalu jõulupuule 100 lumehelvest

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mirje Sims heegeldatud plasthelvestega. Arvo Tarmula
Mirje Sims heegeldatud plasthelvestega. Arvo Tarmula

Haapsalu Lossiplatsil kõrguv jõulukuusk saab sel aastal eriliselt kaunistatud – okstele kinnitatakse 100 heegeldatud lumehelvest.

Tegelikult teadis üks väike seltskond inimesi juba mullu jõulude aegu, et Eesti vabariik 100 aastal kaunistatakse Haapsalu kuusk uut moodi, nagu seda varem pole Eestis kuskil tehtud.

Pitsikeskuse juhataja Mirje Sims rääkis, et lumehelveste heegeldamine ei ole pitsikeskuse naiste jaoks tegelikult midagi uus. „Üle-eelmisel aastal me heegeldasime oma akende kaunistamiseks pitsingleid. Neile, kes leidsid, et see on liiga keeruline, pakkusin võimaluse teha lumehelbeid,“ meenutas Sims.
Need lumehelbed tõid Haapsalu pitsikeskusele kuulsust teisel poole vett, sest mullu kaunistasid Haapsalu pitshelbed Stockholmis Sheratoni hotelli jõulupuud. Hotellil on tavaks, et välisriikide saatkonnad ehivad kuuse, mullu tegi seda Eesti saatkond, kus töötab Haapsalust pärit Kristel Engman.

Sealt läkski mõte veerema – miks mitte ehtida samamoodi ka meie oma, Haapsalu linna kuusk?
Natuke nuputamist, nõupidamist näputööd armastava Angelina Schwindtiga, kes töötab kuuse toomise ja ehtimise eest vastutavas Haapsalu Linnahoolduses, veel natuke läbirääkimisi Haapsalu linnavalitsusega, ja plaan oligi koos.

Edasi tuli juba lumehelveste leiutamise tehniline pool – kuidas ja millest need teha, et oleks ilmastikukindlad ja neid saaks kuusele kinnitada?
Sobivaks materjaliks osutus plastiknöör, millega seotakse kinni tordi- ja koogikarpe. Kinnitused – ümmargused metallist rõngad, mille külge kinnitub ka lumehelves ise, hangiti Uuemõisas tegutsevast ettevõttest Lampshades OÜ.
Järgmiseks andis Sims pitsikeskuse daamidele mustrilehe ja rulli plastiknööri ning läkski tegemiseks.
„Eks see oli õhulisi Haapsalu salle kuduma harjunud naistele paras katsumus, mis võttis käed ikka läbi,“ ütles Sims.

Ta ise ja Angelina Schwindt ning veel mõned kangemad heegeldasid kümme lumehelvest. Ühe helbe tegemiseks kulus umbes kaks tundi, aga pärast seda tahtsid käed ka puhata. Igal juhul 100 lumehelvest on nüüd valmis ja ootavad sobivat ilma, et saaks need 17 meetrit kõrge kuuse külge panna.

„Vaatame, kuidas need kuuse otsas välja näevad – ootusärevus on suur! Loodame väga, et inimestele meeldib. Meil on juba ka paar mõtet, kuidas neid järgmisel aastal veel vahvamaks teha,“ ütles Sims.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Linnakuusk
5 aastat tagasi

Väga vahva idee!!!