Raamatukogus avatav näitus tutvustab Poola ajalugu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Poola juubelinäitus Haapsalu raamatukogus. Foto: Liina Valdre

 

Poola juubelinäitus Haapsalu raamatukogus. Foto: Liina Valdre

Neljapäeva pärastlõunal avab Poola suursaadik Haapsalu raamatukogus Poola ajaloole pühendatud näituse.

Näitus koosneb kahest osast: seal on välja pandud nii haapallase Arnold Juhansi kogust pärinevaid esemeid kui ka August Pulsti kunstimapist pärinevad reprod marssal Piłsudskist.

Kaitsellidu Lääne maleva endine pealik ja kollektsionäär Arnold Juhans on oma kogust valinud välja esemed, mis on seotud Poola sõduritega ajavahemikul 1918-1945. Väljapanek kannab pealkirja „Bog, Honor, Ojczyzna. Poola sõdur sõjatandritel 1918-1945“.

„Mõningad autasud, kujud, vormielemendid, plakatid, raamatud filmid,” loetles Juhans näitusel välja solevaid esemeid. Juhansi sõnul on Poola sõjandusajalugu puudutavad esemed jõudnud tema kollektsiooni muu kogumise käigus, kuigi viimasel ajal on ta sellele teemale ka ise rohkem tähelepanu pööranud, sest Poola sõjaajalugu on tema sõnul huvitav teema. „Mul on natuke poola verd sees ja Poola ajalugu pakub huvi,” rääkis Juhans, kes on ka mitme Poola militaarorganisatsiooni liige.

Poola marssalit Józef Piłsudskit aastatel 1914–1935 kujutavad kõrgtrükitehnikas reproduktsioonid on pärit August Pulsti kunstimapist leitud originaaljoonistustest. Need marssal Edward Rydz-Śmigły allkirjadega portreed kingiti tõenäoliselt ühe kõrgel tasemel toimunud visiidi ajal August Pulstile, tunnustamaks tema venna Mihkel Pulsti teeneid Poola sõjas bolševike vastu. Portreesari avastati 2014. aastal August Pulsti lesele kuuluva maja pööningult Pirital.

Józef Piłsudski (5. 12. 1867-12. 05. 1935) oli mitmeplaaniline isiksus – revolutsionäär, sotsialist, vabadusvõitleja, publitsist, poliitvang ning Poola Vabariigi taassünni järel ka riigipea ja sõjaväe ülemjuhataja.

Lisaks on näitusel väljas Poola välisministeeriumi välja antud medaljon riigi taasiseseisvumise tähistamiseks, kus on samuti kujutatud Piłsudskit.

Näitus tulevad neljapäeval kl 15 Haapsalu raamatukokku avama Poola suursaadik Eestis Grzegorz Kozłowski ja saatkonna avaliku ja kultuuridiplomaatia spetsialist Sławomira Borowska-Peterson.

Näituseprojekt saab teoks Poola saatkonna, Eesti Endiste Metsavendade liidu, Läänemaa Vabadusvõitlejate ühenduse, kaitseliidu Lääne maleva ja Lääne maakonna keskraamatukogu koostöös.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments